Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

агатокле_од_египта [2016/11/30 23:47]
жељко_тодоровић Унос старих чланака*
агатокле_од_египта [2016/12/30 18:24] (тренутно)
жељко_тодоровић Сређивање*
Линија 1: Линија 1:
 +====== Агатокле од Египта ======
 +**Агатокле од Египта** (до 202. пре Христа),​ један од двојице најмоћнијих министара египатског краља [[Птолемеј IV Филопатор|Птолемеја IV Филопатора]].((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))
  
 +Он и његова сестра Агатоклеја имали су готово неограничен утицај на краља. Након смрти Птолемеја IV Филопатора уз подршку [[Сосибије|Сосибија]] убио је краљеву жену и сестру [[Арсиноја III|Арсиноју III]], па је са Сосибијем 204. пре Христа постао регент петогодишњега [[Птолемеј V Епифан|Птолемеја V Епифана]]. Током 202. пре Христа избила је побуна народа незадовољнога убиством Арсиноје. Разјарена маса растргала је Агатоклеову сестру,​ мајку и рођаке,​ а Агатокла су убили пријатељи поштедевши га окрутне смрти.
 +/* [[Слика:​Octadrachm Ptolemy IV BM CMBMC33.jpg|д|мини|240п|Птолемеј IV Филопатор]] */
 +===== Неограничен утицај на краља =====
 +Његов отац је био Агатокле,​ а мајка Енанта. У младости је био један од дворјана на Птолемејевом двору. Агатокла и његову сестру Агатоклеју упознала је са [[Птолемеј IV Филопатор|Птолемејем IV Филопатором]] њихова амбициозна мајка Енанта. Агатоклеја је постала краљева љубавница. Иако се Птолемеј IV Филопатор оженио 220. пре Христа својом сестром [[Арсиноја III|Арсинојом III]] ипак је Агатоклеја и даље остала краљева омиљена љубавница. Брат и сестра остварили су огроман и неограничен утицај на краља.
 +
 +===== Четврти сиријски рат =====
 +[[Сосибије]] је био главни Птолемејев министар,​ који је према Полибију био мајстор за сплетке и који је ликвидирао многе чланове краљевске породице. Сосибије је поред Агатокла и његове сестре Агатоклеје имао најјачи утицај на Птолемеја IV Филопатора,​ који је занемаривао своје државничке дужности и одавао се разврату и пијанству. Египат је под њиховом управом неспреман дочекао [[Четврти сиријски рат]], па је [[Антиох Велики]] 219. пре Христа лако заузео велике делове Коиле Сирије. Сосибије и Агатокле су онда започели преговоре са Антиохом,​ са циљем да добију на времену да би обучили нову египатску војску и да би регрутовали најамнике у Грчкој. Захвљујући више лукавости Сосибија успели су да реорганизују и створе војску уз помоћ које је Египат победио 217. пре Христа у [[Битка код Рафије|бици код Рафије]].
 +/* [[Слика:​ArsinoeIII-StatueHead MuseumOfFineArtsBoston.png|д|мини|160п|Арсиноја III]] */
 +===== Старатељи петогодишњега краља =====
 +Када је умро краљ [[Птолемеј IV Филопатор]] Сосибије и Агатокло су настојали да сакрију ту вест од јавности.((Полибије 15.25)) Бојећи се да ће регентство да преузме удовица и сестра преминулога краља Арсиноја III њих двојица су организовали њено убиство.((Полибије 15.25)) Доста дуго су сакривали ту информацију,​ све док нису добро припремили терен. Сособије и Агатокло од Египта су се прогласили регентима петогодишњега краља [[Птолемеј V Епифан|Птолемеја V Епифана]].((Полибије 15.25)) Позвали су се на лажни тестамент Птолемеја IV Филопатора. У то време [[Сосибије]] је већ имао мању моћ од Агатоклеа,​ а након некога времена изгледа да га је Агатокло ликвидирао. Бригу о краљу детету преузели су Агатоклеова мајка Енанта и сестра Агатоклеја.((Полибије 15.25)) У народу је владала незадовољство због убиства Арсиноје,​ али Агатокло је предузео одређене мере да заштити свој положај. Решио се најугледнијих људи, а незадовољство војске је стишао исплатом плата. [[Скопа|Скопу]] је послао у Етолију да скупља нове најамнике и да уз помоћ њих попуни гарду.((Полибије 15.25)) Бојао се да би стара војска могла да буде против њега.
 +
 +===== Побуна =====
 +Чим се осетио довољно сигурним да је учврстио своју власт Агатокло се вратио старим обичајима. Довео је нове људе на двор и одао се као и раније пијанкама и разврату занемарујући државничке послове.((Полибије 15.25)) Због свих тих поступака и због убојства Арсиноје избила је 202. пре Христа побуна,​ којој је на чело стао [[Тлеполем]],​ командант Пелузијске области.((Полибије 15.25)) Током ноћи Тлеполем је са македонском војском опколио краљевску палату. Пред палату поред македонске дошла је и побуњена египатска војска и грађани. Маса се окупила око краљевске палате. Македонска војска је прва заузела део палате и онда су тражили да им се преда малолетни краљ [[Птолемеј V Епифан]].((Полибије 15.31))
 +
 +===== Растргани од гомиле =====
 +Агатокле је молио гарду да посредује између њега и македонске војске,​ која је заузела палату. Пристао је да се одрекне положаја краљевога старатеља и само је молио да му се поштеди живот.((Полибије 15.31)) Посредник је био [[Аристомен]],​ али македонски војници нису ништа обећавали,​ него су само тражили да им се преда краљ. Агатокло и Агатоклеја су након тога плакали и молили да им се поштеди живот и предали су краља. Након тога могли су да оду кући. Међутим [[Сосибије Млађи]] је наговорио дете краља да каже да се убице његове мајке Арсиноје требају казнити. Након тога похватани су Агатокло,​ Агатоклеја,​ њихова мајка Енанта и главни сарадници. Агатокла су убиле његове присташе,​ да не би био изложен окрутној смрти.((Полибије 15.33)) Агатоклеја,​ њене сестре и мајка Енанта биле су изложене бесу гомиле,​ која их је 
 +растргала.((Полибије 15.33))
 +
 +===== Литература =====
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​Polybius/​home.html|Полибије,​ Историје]]
 +  * [[http://​www.forumromanum.org/​literature/​justin/​english/​trans12.html|Јустин]]
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Gazetteer/​Places/​Africa/​Egypt/​_Texts/​BEVHOP/​7*.html|Беван,​ Птолемејиди]]
Штампање