Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
агрипа_постум [2016/12/30 19:09]
жељко_тодоровић Сређивање*
агрипа_постум [2019/11/16 23:12] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
 +====== Агрипа Постум ======
 +**Агрипа Постум** или **Марко Випсаније Агрипа Постум** (лат. //Marcus Vipsanius Agrippa Postumus//) (26. 6. 12. пре Христа — 20. 8. 14), син Марка Випсанија Агрипе и [[Јулија Старија|Јулије Старије]]. Након очеве смрти усвојио га је Октавијан Август,​ па је једно време био потенцијални наследник,​ али касније га је Август разбаштинио,​ ухапсио и прогнао под нејасним околностима. У време Августове смрти погубили су га гардисти.((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))
  
 +===== Породица =====
 +Марко Випсаније Агрипа Постум је рођен 26. јуна 12. пре Христа као син Марка Випсаније Агрипе и Августове једине ћерке [[Јулија Старија|Јулије Старије]]. Најмлађи је од њихово петоро деце. Имао је два старија брата Гаја Цезара и Луција Цезара и две сестре [[Агрипина Старија|Агрипину Старију]] и Јулију Млађу. Његов отац Агрипа умро је изненада 12. пре Христа,​ а он се родио након очеве смрти, па је зато добио име Постум.
 +
 +===== Усвајање =====
 +Његову браћу Гаја и Луција Цезара усвојио је њихов деда Октавијан Август још током 17. пре Христа. Међутим Агрипу Постума је остајао неусвојен,​ све док му браћа нису страдала 2. и 4. године. Након смрти Гаја Цезара и Луција Цезара Октавијан је у исто време усвојио свога јединога унука Агрипу Постума и свога пасторка [[Тиберије|Тиберија]].((Светоније Тиберије 15)) По усвајању Агрипа Постум је добио име //​Марко Јулије Цезар Агрипа Постум//,​ а [[Тиберије]] је добио назив //​Тиберије Јулије Цезар//​. Ипак иако је усвојен у исто време када и Тиберије већ 5. године постало је јасно да Август даје предност Тиберију.((Касије Дион 55.22))
 +
 +===== Протеривање =====
 +Август је 7. године разбаштинио Агрипу Постума,​ а након тога протерао га најпре у Сурентум,​ а касније на острво Планасију (Пијанозу).((Светоније,​ Тиберије 15))((Касије Дион 55.32)) Према Тациту Агрипа Постум је био сиров и необразован,​ грубога изгледа,​ али није учинио ништа за што би заслужио протеривање.((Тацит 1.3)) Према Светонију Август га је протерао због његовога насилнога карактера.((Светоније Август 65)) Пошто је Агрипа Постум постао све несавладивији послао га је на Пијанозу и са њим одред војника да га чува. Поред тога посебном одлуком сената одлучено је да заувек остане на Пијанози.((Светоније Август 65))
 +
 +===== Сумњива прича о Августовој посети =====
 +Тацит преноси једну од гласина да је Август пред своју смрт 13. године тајно посетио Агрипу Постума на Пијанози,​ да би му се извинио и да би га упознао са планом да га врати у Рим.((Тацит 1.5)) Августа је том приликом пратио Фабије Максим,​ а тајна се преко Максимове жене раширила до Ливије,​ која је упозорила [[Тиберије|Тиберија]] да се врати из Илирика.((Тацит 1.5)) Касије Дион исто тако помиње да је Август посетио Агрипу и да се изгледа помирио са њим, а да је Ливија онда отровала Августа да би осигурала власт за свога сина Тиберија.((Касије Дион 56.30)) Питање је истинитости Августове посете Агрипи на Пијанози.
 +
 +===== Погубљење =====
 +Чим је Август преминуо 14. године Агрипу Постума погубили су гардисти на Пијанози.((Тацит 1.6)) Иако није представљао озбиљнога претендента на престо ипак је морао да буде погубљен због интереса сигурности.((Seager стр. 40)) Различити историјски извори различито наводе ко је одговоран за погубљење Август,​ Ливија или Тиберије.((Seager стр. 40)) Према Тациту [[Тиберије]] се претварао да је Август раније наредио Агрипино погубљење.((Тацит 1.6)) Светоније не може да се одлучи између три могућности. Према једној писмо са наређењем да се погуби Агрипа написао је Август да би спречио будући раздор,​ према другој Ливија у име Августа и уз Тиберијево знање и по трећој Ливија,​ а да Тиберије не зна.((Светоније Тиберије 22)) Касије Дион сматра да је Тиберије наредио погубљење и одбацује могућност да је Август наредио погубљење.((Касије Дион 57.3)) Сигер сматра да је Август наредио погубљење јер се Агрипа уопште не помиње у његовом тестаменту.((Seager стр. 41)) Сматра да је Август наредио да се поогубљење изврши чим он умре.((Seager стр. 41))
 +
 +===== Литература =====
 +  * Корнелије Тацит, Анали, превод Љиљане Црепајац,​ Тема, Београд,​ 2006.
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​Cassius_Dio/​home.html|Касије Дион]]
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​Suetonius/​12Caesars/​home.html|Светоније]]
 +  * Гај Светоније Транквил,​ Дванаест римских царева,​ превод Николе Шопа, Дерета,​ Београд,​ 2001.
 +  * Levick Barbara, Tiberius the Politician, Routledge (1999), ISBN 0415217539
 +  * Seager, Robin, Tiberius, Blackwell Publishing (2005), ISBN 1405115297
Штампање