Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
Следећа ревизија
Претходна ревизија
александар_линкест [2017/01/02 19:21]
жељко_тодоровић Сређивање*
александар_линкест [2019/11/16 18:17] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
 +====== Александар Линкест ======
 +**Александар Линкест** или **Александар од Линкеста** (до 330. пре Христа),​ син македонскога краља Еропа II од Линкеста. [[Александар Македонски|Александар Велики]] му је опростио учешће у убиству Филипа II Македонскога. Након завере против Александра Великога био је заточен неколико година,​ а погубљен је након Филотине афере.((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))
  
 +===== Александар Велики му опростио =====
 +Син је македонскога краља Еропа II од Линкеста.((Heckel стр. 19)) Живео је у горњој Македонији у области,​ која се звала Линкестија (што значи земља рисова). То је била област данашње Битоле. Александрова оба брата Херомен и Арабеј погубљена су због учешћа у убиству Филипа II Македонскога.((Аријан 1.25)) Погубио их је [[Александар Македонски|Александар Велики]] када је дошао на власт. Александру Линкесту је опростио јер је он био први који је поздравио Александра Великога као краља.((Јустин 11.2)) Први је признао његов краљевски ауторитет,​ помогао му и пратио га до палате.((Аријан 1.25)) Опростио му је и због тога јер је био ожењен [[Антипатар|Антипатровом]] ћерком.
 +
 +===== Постављен на високе дужности =====
 +Не само да му је [[Александар Македонски|Александар Велики]] опростио учешће у завери,​ него се спријатељио са њим и поверио му високе дужности. Најпре га је поставио за заповедника војске у Тракији.((Аријан 1.25)) Ипак када се Теба побунила 335. пре Христа против Александра Великога тада су ширили лажне гласине да је Александар Велики мртав и да војску предводи Александар Линкеста.((Аријан 1.7.6)) Пратио је Александра на његовом походу на Персију,​ јер овај није могао да му довољно верује да би га иза себе оставио у Европи.((Heckel стр. 19)) Након [[Битка код Граника|битке код Граника]] преузео је заповедништво тесалијске коњице.((Heckel стр. 19))
 +
 +===== Тајна веза са персијским краљем =====
 +Током 334/333. пре Христа [[Александар Македонски|Александар Велики]] је сазнао да Александар Линкест одржава тајну коресподенцију са персијским краљем [[Дарије III|Даријем III]].((Аријан 1.25)) Дарије му је наводно обећао да ће бити краљ Македонију и да ће му дати 1.000 таланата само ако убије Александра Великога.((Аријан 1.25)) [[Парменион]] је ухватио курира,​ који је све испричао,​ тако да се сматрало да је доказано да је Александар Линкест био издајник. Ипак пошто је [[Антипатар|Антипатрова]] ћерка била удана за Линкеста Александар Македонски је сматрао да  није добро да га погуби. Бојао се могућих немира у Македонији док се он налази у Азији.((Јустин 11.7)) Линкеста је тада сменио са положаја и држао га под стражом.
 +
 +===== Суђење и смрт =====
 +То се тако вукло три године,​ све до избијања Филотине афере, када је 330. пре Христа погубљен [[Филота Парменионов]] за слично издајство. Македонци су тада тражили да се суди и Александра Линкесту и да се одговарајуће казни. [[Александар Македонски|Александар Велики]] је одобрио суђење на коме Линкест није могао да објасни своје поступке. Погубљен је у главном граду Драгијане.
 +
 +===== Литература =====
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​Diodorus_Siculus/​13D*.html|Диодор са Сицилије,​ Историјска библиотека]]
 +  * [[http://​websfor.org/​alexander/​arrian/​book1a.asp|Аријан,​ Анабаза]]
 +  * [[http://​www.forumromanum.org/​literature/​justin/​english/​trans12.html|Јустин]]
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​curtius/​home.html|Квинт Курције Руф]]
 +  * Waldemar Heckel, Who's who in the age of Alexander the Great: prosopography of Alexander'​s empire, John Wiley & Sons, 2006, ISBN 1405112107
Штампање