Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

александар_ii_македонски [2016/12/02 22:49]
жељко_тодоровић Унос старих чланака*
александар_ii_македонски [2017/01/02 17:25] (тренутно)
жељко_тодоровић Сређивање*
Линија 1: Линија 1:
 +====== Александар II Македонски ======
 +**Александар II Македонски** (до 368/7. пре Христа),​ краљ Македоније од 370/369. до 368/7. пре Христа. Син је краља [[Аминта III|Аминте III]] и Еуридике I од Македоније. Брат је македонског краља [[Филип II Македонски|Филипа II Македонског]].((<​color red>​Чланак пренесен са Историјске енциклопедије</​color>​))
  
 +===== Напади Илира и претендента =====
 +Александар II Македонски наследио је престо након смрти његовог оца Аминте 370/369. пре Христа. Имао је и два млађа брата [[Пердика III|Пердику III]] и [[Филип II Македонски|Филипа II Македонског]].((Диодор,​ 15.60)) Александар је био доста неискусан и одмах су Македонију напали разни непријатељи. [[Илири]] су напали са севера,​ а претендент Паусанија са југа. Александру је помогао атински војсковођа [[Ификрат]],​ који је тада пловио уз македонску обалу са циљем да поново заузме Амфипољ.
 +
 +===== Поход у Тесалији =====
 +Племићи из Ларисе у Тесалији молили су Александра II Македонског да им помогне у грађанском рату у Тесалији,​ да их заштити од [[Александар од Фере|Александра од Фере]].((Диодор,​ 15.61)) Александар II Македонски ​ је тада победио Александра од Фере и успео је да заузме Ларису и неколико тесалских градова. Међутим касније је почео да крши обећања,​ па је поставио македонску војску у заузете градове у Тесалији,​ тј у Кранон и Ларису.((Диодор,​ 15.61)) Противници Александра од Фере тражили су помоћ и од Тебе. Теба је послала [[Пелопида|Пелопиду]],​ који је  лако преузео Ларису и Кранон од Македонаца.((Плутарх,​ Пелопида 26))
 +
 +===== Грађански рат са Птолемејем =====
 +Александров шурак [[Птолемеј од Алороса]] борио се против Александра настојећи да се докопа македонске круне. Обе стране су замолиле Пелопиду да посредује.((Плутарх,​ Пелопида 26)) Након што је помирио завађене стране [[Пелопида]] је склопио савез са Македонијом,​ узео таоце и одвео их у Тебу. Међу њима је био и Александров брат [[Филип II Македонски]].((Плутарх,​ Пелопида 26))((Диодор,​ 15.60))((Диодор,​ 15.67))
 +
 +===== Смрт =====
 +[[Птолемеј од Алороса]] је послао убице, које су 368/7. пре Христа убиле краља Александра II Македонског на једној свечаности. Након тога наследио га је као краљ [[Пердика III]]. Међутим стварно је владао Птолемеј од Алороса као регент у име Пердике.
 +
 +/* {{Start box}}
 +{{Succession3 box|title=Краљ Македоније|before=[[Аминта III]]|after=[[Пердика III]]|years= Александар II Македонски &lt;br /&​gt;'''​370–368 пре Христа'''​}}
 +{{End box}} */
 +
 +===== Литература =====
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​Diodorus_Siculus/​15D*.html#​note60|Диодор са Сицилије 16.57-76]]
 +  * [[http://​penelope.uchicago.edu/​Thayer/​E/​Roman/​Texts/​Plutarch/​Lives/​Pelopidas*.html#​26|Плутарх,​ Пелопида]]
Штампање