Добро дошли на Српску енциклопедију

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
амфилохије_радовић [2019/07/28 18:15]
жељко_тодоровић
амфилохије_радовић [2019/07/31 20:13] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 13: Линија 13:
 Постдипломске студије је наставио у Берну и Риму гдје је магистрирао на Источном понтификалном институту (1965). Одатле је отишао у Грчку православну цркву гдје је примио свештенички чин јеромонаха (1968). У том периоду у Атини је одбранио докторат о Св. Григорију Палами. Послије годину дана проведених на Светој Гори отишао је за професора на Православни институт Св. Сергија у Паризу,​ а од 1976. године постаје доцент па редовни професор на Богословском факултету Св. Јована Богослова у Београду (касније Православног богословског факултета). У два мандата био је и декан факултета. Постдипломске студије је наставио у Берну и Риму гдје је магистрирао на Источном понтификалном институту (1965). Одатле је отишао у Грчку православну цркву гдје је примио свештенички чин јеромонаха (1968). У том периоду у Атини је одбранио докторат о Св. Григорију Палами. Послије годину дана проведених на Светој Гори отишао је за професора на Православни институт Св. Сергија у Паризу,​ а од 1976. године постаје доцент па редовни професор на Богословском факултету Св. Јована Богослова у Београду (касније Православног богословског факултета). У два мандата био је и декан факултета.
  
-Говори грчки, руски, италијански,​ њемачки и француски језик. Користи у научном раду старогрчки,​ латински и црквенословенски језик.(([[https://​mitropolija.com/​mitropolit-crnogorsko-primorski/​|Митрополија црногорско-приморска:​ Митрополит Амфилохије]],​ Приступ 28. јула 2019.))+Говори грчки, руски, италијански,​ њемачки и француски језик. Користи у научном раду старогрчки,​ латински и црквенословенски језик.(([[https://​mitropolija.com/​mitropolit-crnogorsko-primorski/​|Митрополија црногорско-приморска:​ Митрополит Амфилохије]],​ Приступ 28. јула 2019.))(([[http://​spc.rs/​sr/​pola_veka_sveshtenichke_sluzhbe_mitropolita_amfilohija_0|Пола века свештеничке службе митрополита Амфилохија („СПЦ”,​ 21. јул 2018)]], Приступ 31. јула 2019.))(([[http://​www.patriarchia.ru/​db/​text/​41364.html|Амфилохий,​ митрополит Черногорско-Приморский (Радович Ристо)]],​ Приступ 31. јула 2019.))
  
 ===== Митрополит ===== ===== Митрополит =====
-На редовном засједању [[Свети архијерејски сабор Српске православне цркве|Светог архијерејског сабора]] од маја 1985. године изабран је за епископа [[Епархија банатска|банатског]]. Хиротонисан је 16. јуна 1985. године у београдској Саборној цркви од патријарха српског [[Герман Ђорић|Германа]] уз саслужење митрополита црногорско-приморског Данила Дајковића и више епископа [[Српска православна црква|Српске православне цркве]]. Међу њима је био и митрополит кефалонијски Прокопије који ​је га је својевремено замонашио у Грчкој,​ а потом и произвео у архимандрита. Изабрани епископ банатски Амфилохије је устоличен у Вршцу 21. јула 1985. године.+На редовном засједању [[Свети архијерејски сабор Српске православне цркве|Светог архијерејског сабора]] од маја 1985. године изабран је за епископа [[Епархија банатска|банатског]]. Хиротонисан је 16. јуна 1985. године у београдској Саборној цркви од патријарха српског [[Герман Ђорић|Германа]] уз саслужење митрополита црногорско-приморског Данила Дајковића и више епископа [[Српска православна црква|Српске православне цркве]]. Међу њима је био и митрополит кефалонијски Прокопије који га је својевремено замонашио у Грчкој,​ а потом и произвео у архимандрита. Изабрани епископ банатски Амфилохије је устоличен у Вршцу 21. јула 1985. године.
  
 Одлуком [[Свети архијерејски сабор Српске православне цркве|Светог архијерејског сабора]] од децембра 1990. године изабран је за митрополита [[Митрополија црногорско-приморска|црногорско-приморског]]. Свечано устоличење је 30. децембра 1990. године извршио [[патријарх српски Павле]] у Цетињском манастиру. Почасна и литургијска титула митрополита Амфилохија гласи: //​„архиепископ цетињски,​ митрополит црногорско-приморски,​ зетско-брдски и скендеријски и егзарх свештеног трона пећког”//​. Одлуком [[Свети архијерејски сабор Српске православне цркве|Светог архијерејског сабора]] од децембра 1990. године изабран је за митрополита [[Митрополија црногорско-приморска|црногорско-приморског]]. Свечано устоличење је 30. децембра 1990. године извршио [[патријарх српски Павле]] у Цетињском манастиру. Почасна и литургијска титула митрополита Амфилохија гласи: //​„архиепископ цетињски,​ митрополит црногорско-приморски,​ зетско-брдски и скендеријски и егзарх свештеног трона пећког”//​.
Штампање