Корисничке алатке

Алатке сајта


историја_баната

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
историја_баната [2020/10/10 15:50]
жељко_тодоровић
историја_баната [2020/10/11 14:19] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 1: Линија 1:
 ====== Историја Баната ====== ====== Историја Баната ======
 ===== Рана историја ===== ===== Рана историја =====
-Индоевропски народи населили су територију данашњег Баната у три миграциона таласа који се датирају у 4200, 3300. и 2800. годину пре нове ере. Пре римског освајања у другом веку нове ере, територију данашњег Баната су насељавали индо-европски народи трачког (Агатирзи,​ Гети, Дачани) и келтског (Боји, Ерависци) порекла. Трачки народи се помињу у Банату од шестог века пре нове ере, а Келти од трећег века пре нове ере. Средином првог века пре нове ере, дошло је до велике битке између Келта и Дачана,​ које је предводио Буребиста. Битка се одиграла на доњој ​[[Тиса|Тиси]], а поражени Келти су, после битке, напустили ове крајеве. По трачким Дачанима названа је каснија римска провинција Дакија.+Индоевропски народи населили су територију данашњег Баната у три миграциона таласа који се датирају у 4200, 3300. и 2800. годину пре нове ере. Пре римског освајања у другом веку нове ере, територију данашњег Баната су насељавали индо-европски народи трачког (Агатирзи,​ Гети, Дачани) и келтског (Боји, Ерависци) порекла. Трачки народи се помињу у Банату од шестог века пре нове ере, а Келти од трећег века пре нове ере. Средином првог века пре нове ере, дошло је до велике битке између Келта и Дачана,​ које је предводио Буребиста. Битка се одиграла на доњој Тиси, а поражени Келти су, после битке, напустили ове крајеве. По трачким Дачанима названа је каснија римска провинција Дакија.
  
 У другом веку нове ере, Банат освајају Римљани и регион постаје саставни део римске провинције Дакије. У трећем веку, германски Готи и ирански Сармати истерују Римљане са територије Баната и насељавају се на том подручју. Од сарматских племена која су становала на овом подручју,​ познати су Јазиги,​ Роксолани и Лимигани. Око 370. године,​ Готи су покорили Јазиге,​ којима се касније,​ у време хунског освајања,​ губи сваки траг. У другом веку нове ере, Банат освајају Римљани и регион постаје саставни део римске провинције Дакије. У трећем веку, германски Готи и ирански Сармати истерују Римљане са територије Баната и насељавају се на том подручју. Од сарматских племена која су становала на овом подручју,​ познати су Јазиги,​ Роксолани и Лимигани. Око 370. године,​ Готи су покорили Јазиге,​ којима се касније,​ у време хунског освајања,​ губи сваки траг.
Линија 7: Линија 7:
 Пошто су 375. упали у Европу,​ Хуни освајају готску државу и заузимају Банат, стављајући под своју власт племена Гота и Сармата. Спасавајући се пред Хунима,​ један део Гота, до тада насељених по северном Банату,​ пробио се преко Дунава и населио у Тракији. После смрти хунског вође Атиле, антихунска коалиција германских народа предвођена Гепидима и њиховим краљем Ардорихом,​ у одлучујућој бици на реци Недао у јужном Банату срушила је моћ хунске државе. Преживели хунски ратници нашли су тада спас у бекству према обалама Црног мора. После победе над Хунима,​ Гепиди на овом подручју успостављају своју државу која је у почетку обухватала Банат и Трансилванију,​ а касније такође Бачку и Срем. Пошто су 375. упали у Европу,​ Хуни освајају готску државу и заузимају Банат, стављајући под своју власт племена Гота и Сармата. Спасавајући се пред Хунима,​ један део Гота, до тада насељених по северном Банату,​ пробио се преко Дунава и населио у Тракији. После смрти хунског вође Атиле, антихунска коалиција германских народа предвођена Гепидима и њиховим краљем Ардорихом,​ у одлучујућој бици на реци Недао у јужном Банату срушила је моћ хунске државе. Преживели хунски ратници нашли су тада спас у бекству према обалама Црног мора. После победе над Хунима,​ Гепиди на овом подручју успостављају своју државу која је у почетку обухватала Банат и Трансилванију,​ а касније такође Бачку и Срем.
  
-Године 557, у Панонској низији се појављују Авари, који су у савезу са Лангобардима поразили Гепиде. У 8. веку се помиње аварски племић Бута-ул,​ који влада Банатом и Бачком. Године 796. Франци наносе коначан пораз Аварима,​ када је Пипин, син франачког владара Карла Великог,​ продро до аварске престонице на [[Тиса|Тиси]] и успео да савлада отпор Авара и заплени непроцењиво аварско благо, које су они довлачили са својих пљачкашких похода.+Године 557, у Панонској низији се појављују Авари, који су у савезу са Лангобардима поразили Гепиде. У 8. веку се помиње аварски племић Бута-ул,​ који влада Банатом и Бачком. Године 796. Франци наносе коначан пораз Аварима,​ када је Пипин, син франачког владара Карла Великог,​ продро до аварске престонице на Тиси и успео да савлада отпор Авара и заплени непроцењиво аварско благо, које су они довлачили са својих пљачкашких похода.
  
 /* &​lt;​gallery&​gt;​ /* &​lt;​gallery&​gt;​
историја_баната.txt · Последњи пут мењано: 2020/10/11 14:19 од жељко_тодоровић