Корисничке алатке

Алатке сајта


михајло_пупин

Разлике

Овде су приказане разлике између изабране ревизије и тренутне верзије странице.

Постави везу ка овом компаративном приказу

Обе стране последње ревизије Претходна ревизија
михајло_пупин [2020/09/24 19:49]
жељко_тодоровић
михајло_пупин [2020/10/06 14:00] (тренутно)
жељко_тодоровић
Линија 100: Линија 100:
 //​„Моје родно место је Идвор, а ова чињеница казује врло мало јер се Идвор не може наћи ни на једној земљописној карти. То је мало село које се налази у близини главног пута у Банату,​ који је тада припадао Аустроугарској,​ а сада је важан део Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Ову покрајину су на Мировној конференцији у Паризу 1919. године тражили Румуни,​ али њихов захтев био је узалудан. Они нису могли побити чињеницу да је становништво Баната српско,​ нарочито у оном крају у коме се налази Идвор. Председник Вилсон и г. Лансинг познавали су ме лично и када су од југословенских делегата дознали да сам родом из Баната,​ румунски разлози изгубили су много од своје убедљивости.”//​ //​„Моје родно место је Идвор, а ова чињеница казује врло мало јер се Идвор не може наћи ни на једној земљописној карти. То је мало село које се налази у близини главног пута у Банату,​ који је тада припадао Аустроугарској,​ а сада је важан део Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Ову покрајину су на Мировној конференцији у Паризу 1919. године тражили Румуни,​ али њихов захтев био је узалудан. Они нису могли побити чињеницу да је становништво Баната српско,​ нарочито у оном крају у коме се налази Идвор. Председник Вилсон и г. Лансинг познавали су ме лично и када су од југословенских делегата дознали да сам родом из Баната,​ румунски разлози изгубили су много од своје убедљивости.”//​
  
-По [[Лондонски уговор|Лондонском уговору]] из 1915. године било је предвиђено да Италији након рата припадне Далмација. Након тајног Лондонског уговора Француска,​ Енглеска и Русија затражиле су од Србије да након рата начини територијалне уступке Румунији и Бугарској. Тако је Румунији по томе требао припасти Банат, а Бугарској део Македоније до [[Скопље|Скопља]].+Према ​Лондонском уговору из 1915. године било је предвиђено да Италији након рата припадне Далмација. Након тајног Лондонског уговора Француска,​ Енглеска и Русија затражиле су од Србије да након рата начини територијалне уступке Румунији и Бугарској. Тако је Румунији по томе требао припасти Банат, а Бугарској део Македоније до [[Скопље|Скопља]].
  
-У врло тешкој ситуацији на преговорима по питању граница Југославије Пупин је лично упутио Меморандум 19. марта 1919. председнику САД, Вудроу Вилсону,​ који је на основу података добијених од Пупина о историјским и етничким карактеристикама граничних подручја Далмације,​ Словеније,​ Истре, [[Банат]]а,​ Међимурја,​ [[Барања|Барање]] и Македоније свега три дана касније дао изјаву о непризнавању ​[[Лондонски уговор|Лондонског уговора]] потписаног између савезника са Италијом.+У врло тешкој ситуацији на преговорима по питању граница Југославије Пупин је лично упутио Меморандум 19. марта 1919. председнику САД, Вудроу Вилсону,​ који је на основу података добијених од Пупина о историјским и етничким карактеристикама граничних подручја Далмације,​ Словеније,​ Истре, [[Банат]]а,​ Међимурја,​ [[Барања|Барање]] и Македоније свега три дана касније дао изјаву о непризнавању Лондонског уговора потписаног између савезника са Италијом.
  
 ===== Академик ===== ===== Академик =====
михајло_пупин.txt · Последњи пут мењано: 2020/10/06 14:00 од жељко_тодоровић