Добро дошли на Српску енциклопедију

Авион 522

Авион 522, југословенски авион за обуку пилота, дизајниран педесетих година 20. века. Пројектован је на основу успешне идеје претходног прелазног авиона 213, прилагођеног за систем школовања пилота у три нивоа, почетно, прелазно и борбено. Мана авиона 213 је била дрвена конструкција струкуре, те није могао дуго остати у употреби. Због тога је репројектован у авион 522, потпуно металне конструкције с клипним звездастим мотором, с ваздушним хлађењем.1) Авион 522 је коришћен у Југословенском ратном ваздухопловству (ЈРВ), све до периода потпуног увођења у оперативну употребу авиона Г-2 Галеб.

Карактеристике

Опште

Пројекат је урадио исти пројектни биро, који је пројектовао и 213, у саставу:

 • дипл. инг. Иван Шоштарић,
 • дипл. инг. Стево Ћурић,
 • дипл. инг. Станко Марјановић и
 • дипл. инг. Мирко Дабиновић

После пресељења, из Земуна у Мостар, фабрике авиона „Икарус“ и после њене трансформације у фабрику авиона „Соко“, први јој је производни програм био авион 522. Пре тога производног програма, фабрика авиона се, на новој локацији, с новим именом, с проширеним кадровским и производним капацитетима, уходавала на пословима ремонта борбених авиона с млазним мотором, првих код нас, F-84G тандерџет.

Авион 522 је авион са једним клипним мотором с елисом, двосед, металне конструкције, нискокрилац, с увлачећим главним стајним трапом и неувлачећим репним точком. Крило је потпуно исте геометрије као и код 213. Кабински поклопци су грађени из једне, лучно обликоване, целине од плексигаса. Предњи део трупа је репројектован, у односу на 213, пошто је подешен за уградњу звездастог мотора с ваздушним хлађењем. Употребљен је мотор добијен из војне помоћи САД, Pratt Whitney R-1340 AN-1, снаге 600 КС (442 kW), с девет цилиндара.

Овај мотор је коришћен на познатом америчком авиону Харварду. Конструкторима 522 је овај авион био узор при интеграцији мотора. Авион 522 му је много личио и по летним карактеристикама, с тим што је био повољнији од њега у полетању и слетању. Харвард је због великог жироскопског момента елисе и ротирајућих делова мотора, бежао при полетању и слетању у једну страну. На 522 је то разрешено фиксирањем репног точка, у средњем положају (у равни симетрије), при полетању и слетању.2)

Авион 522 је намењен за прелазно школовање и обуку пилота. После почетног школовања пилота на Аеро-3, настављано је на 522 а затим на борбеним авионима С-49Ц и F-47D. Поред школовања активних војних пилота, на авиону 522 су школоване многе генерације резервних официра, пилота. Уведен је у оперативну употребу 1954. године и дуго је остао у ЈРВ. Касније је предат на употребу Ваздухопловном савезу Југославије, где је био у употреби у разним наменама. Посебно је запажено његово коришћење у снимању ратних филмова. Веродостојно је, с одговарајућим ознакама, представљао познатог немачког ловца из Другог светског рата Focke Wulf FW-190. Толико је био убедљив, сниман на дистанци, да су чешки ваздухопловни историчари тражили званичну информацију о пореклу и начину његове набавке.3) Још увек лети неколико примерака авиона 522 у приватним аеро-клубовима у Србији и у old star мисијама у САД.

Прототипски развој, дефиниција серијског стандарда и индустријализација производње авиона 522 су прошли кроз фазе „дечјих болести“. При пројектовању облоге мотора, конструктори су некритички одступили од решења на Harward-u у детаљима инјекторског одвода ваздуха за хлађење мотора. Последице су биле повећана бука, вибрације и слабије хлађење мотора. Предузета су опсежна развојна испитивања у лету у Ваздухопловноопитном центру и уз ангажовање стручних служби Ваздухопловнотехничког института, проблем је разрешен и са спроведеним модификацијама је дефинисан серијски стандард авиона.

Перформансе

 • Максимална брзина: у хоризонталном лету на нивоу мора 330 km/h, у обрушавању 440 кm/h
 • Долет: 665 km
 • Оперативни плафон: 5.070 m
 • Брзина уздизања: највећа 6.1 m/s, пењање до 5.070 m, за 31,3 минута
 • Дужина полетне стазе, најмања: 384 m
 • Дужина слетне стазе, најмања: 589 m
 • Останак у ваздуху: највише 2 часа и 46 минута

Наоружање

 • 2 митраљеза Colt-Browning, калибра 12,7 mm, у крилима, са 2×150 метака
 • 2 бомбе од 50 kg или 4 бомбе од по 25 kg
 • 2 ракете HVAR од 127 mm (5 инча) или 2 SKVAR од 57 mm (2.25 инча)

Опрема

 • Радио-станица АН-АРЦ-3, ВКТ
 • Радио-компас АН-АРН-6 за навигацију

Експлоатација

Ремонтни заводи ЈРВ су били обучени за прегледе и оправке авиона 522 и његовог мотора, у свим нивоима. Већих проблема није било са отказима и неисправностима. С елисама то није био случај. Многе од њих су биле употребљаване у рату и после поправке враћане у резевне стокове. Проблем је што су у рату амерички авиони са њима принудно слетали с увученим стајним трапом, а то обавезно доводи до савијања кракова елисе. У ратним условима је њихова оправка рађена с исправљањем на хладно. То је доводило до замора материјала и смањења отпорности на оптерећења. Таквим елисама су се ломили кракови у лету. Било је више случајева таквих удеса и катастрофа у школском центру у Задру. Стручне службе за ваздухопловне материјале Ваздухопловнотехничког института су разрешиле тај проблем. С разрађеним методама мерења су идентификована та места на елисама, а затим је извршена њихова оправка, методом топлотног отпуштања материјала.4)

Спољне везе

1) , 2) , 3) , 4)
Златко Рендулић, Авиони домаће конструкције после Другог светског рата, Београд, 1996.
Штампање