Корисничке алатке

Алатке сајта


александар_из_иса

Александар из Иса

Александар из Иса или Александар Исијац, истакнути етолски политичар и говорник. Често је био изасланик Етолскога савеза на разним преговорима. Био је наводно најбогатији у Грчкој, али када је био заробљен није хтео да плати откуп стотину пута мањи од његове имовине.1)

Састанак са Филипом V Македонским

За време Другог македонског рата 198. пре Христа присуствовао је састанку у Никеји у Малијском заливу између Тита Квинкција Фламинина и Филипа V Македонскога.2)3) Фламинин је на састанак довео Фенеју, Александра из Иса, Аристена, Аминандра, Аталове представнике и рођанске представнике. Фенеја је тражио да се Македонија повуче из читаве Грчке и да Етолцима врати све градове, који су им раније припадали.4)5) Александар из Иса истицао је да Филип избегава отворене битке и да често уништава градове, а посебно је споменуо како је након повлачења из Епира и пораза на Аусу спалио иза себе савезничке тесалске градове. Истакао је Лизимахију, Ехин, Фтиотску Тебу, Ларису и Фарсал, на које су Етолци полагали право.6) Филип је био огорчен таквим етолским захтевима, па је одговорио са свога чамца.

Захтева свргавање Филипа са трона

Филип V Македонски је на каснијем састанку са Титом Квинкцијем Фламинином понудио да деломично испуни захтеве римских савезника, па је Етолцима понудио Фарсал и Ларису у Тесалији. Обе стране су се сложиле да се одлука препусти Сенату, па су Филип V с једне и римски савезници са друге старне послали своје делегације у Рим. Александар из Иса је био један од изасланика.7) Након римске победе над Македонијом у бици код Киноскефала 197. пре Христа римски савезници су одржавали састанак, на коме се требало одлучити под којим условима склапају мир са Филипом.8)

Александар из Иса је сматрао да је мир могућ једино, ако се свргне Филип V Македонски.9) Тит Квинкције Фламинин се није сложио са Александровом идејом образлажући да би у случају да нема Македоније Грчка била угрожена од Трачана, Илира и Гала.10) Фламинин у ствари није желео да Етолски савез након пада Македоније постане нова доминантна сила у Грчкој.

Против рата са Набидом и римске хегемоније

Када је Римска република објавила рат Набиду 195. пре Христа Тит Квинкције Фламинин је сазвао скупштину грчких држава у Коринту да би се одлучило да ли да се објави рат Набиду.11) Били су присутни представници Етолскога савеза, Македоније, Рима, Атине, Пергама, Родоса, Тесалије и Ахајскога савеза и сви су се, сем Тесалије и Етолскога савеза, залагали за рат са Набидом. Александар из Иса је као представник Етолаца оптужио Римљане да рат против Набида користе као изговор за останак у Грчкој.12) Етолци су тврдили да онин сами могу да ослободе Аргос од Набида, само ако се Римљани повуку у Италију. Указао је на римско лицемерје, да су прогласили ослобођење Грчке, а држе своје гарнизоне у Халкиди и Деметријади, као оковима Грчке.13) Критиковао је што Етолцима као сталним римским савезницима није враћен Ехин и Фарсал, истичући како су са друге стране Римљани Ахајцима вратили Коринт.14)

Иако најбогатији неће да плати откуп

Током 189. пре Христа након Антиоховога пораза у бици код Магнезије Етолци су очекивали велики поход на Етолију под командом римскога конзула Марка Фулвија Нобилиора. Етолци су због тога послали изасланике у Атину и у Родос, да их замоле да обуздају римску освету.15) У Рим су упутили изасланство у коме су међу осталима били Александар из Иса и Фенеја.16) Епирци су на Кефаленији заробили етолске изасланике, са циљем да од њих добију богат откуп.17) Александар из Иса се тада сматрао најбогатијим у Грчкој.18) Најпре се за свакога тражило да се плати 5 таланата. Александар Исијац није пристајао да плати, иако се његова имовина процењивала на преко 200 таланата.19) Након тога откуп је смањен на 3 талента и сви су платили сем Александра. Александар је остао у заточеништву све док Римљани нису сазнали за задржавање посланика, па су наредили Епирцима да га пусте.20)

Литература


Aleksandar iz Isa

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Ливије 32.32
3)
Полибије 18.1
4)
Полибије 18.2
5)
Ливије 32.33
6)
Полибије 18.3
7)
Полибије 18.10
8) , 9)
Полибије 18.36
10)
Ливије 33.12
11)
Ливије 34.22
12) , 13) , 14)
Ливије 34.23
15) , 16)
Полибије 21.25
17) , 18) , 19) , 20)
Полибије 21.26
александар_из_иса.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/03 23:05