Корисничке алатке

Алатке сајта


александар_i_од_епира

Александар I од Епира

Александар I од Епира или Александар Молошки (грч. Ἀλέξανδρος ο Μολοσσός) (око 362 — 331. пре Христа), краљ Епира (350 — 331. пре Христа) из династије Еакида. Син је Неоптолема I, брат Олимпијаде и ујак Александра Великог. Помагао је грчким градовима у Великој Грчкој у рату са Самнитима. Ослободио је неколико грчких градова.1)

Филип II Македонски га поставља за краља Епира

Рођен је око 362. пре Христа.2) Када му је умро отац Неоптолем I од Епира власт је преузео Неоптолемов брат Ариба. Ариба је склопио споразум са македонским краљем Филипом II Македонским. Тај савез Епира и Македоније учвршћен је дипломатским браком Неоптолемове ћерке Олимпијаде и Филипа. Олимпијада је постала македонска краљица. Александар I од Епира је био њен брат, па је и он још као млад дошао је на двор Филипа II Македонског. Филип је 342. пре Христа напао Молосију, свргнуо је Арибу и Александра Молошког је поставио за краља Епира.3) Ариба је тада побегао у Атину.

Прима сестру Олимпијаду

Веома мало се зна о његовом управљању Епиром. Покорио је остала епирска племена. Када се Филип 337. пре Христа одрицао Олимпијаде она је отишла на двор код свога брата Александра I од Епира и потицала га је да зарати са Филипом II Македонским. Филип је успео да поново формира савез са Александром понудивши му 336. пре Христа своју ћерку Клеопатра од Македоније за жену.4) Олимпијада је тада поново постала изолована. Када је Филип II Македонски октобра 336. пре Христа долазио на венчање Клеопатре и Александра Молошког убио га је Паусаније из Орестиса.

Долази да помогне грчким градовима на југу Италије

Грчке градове у Великој Грчкој угрожавала су италијанска племена Самнити. Отели су им неколико градова током једнога века. Обично би грчки градови Велике Грчке унајмљивали плаћенике у Грчкој. Спартански краљ Архидам III помагао им је од 343. до 338. пре Христа. Тимолеон је ослободио Сиракузу у серији ратова између 344. и 337. пре Христа. Током 334. пре Христа Александра Молошког је молила грчка колонија Тарас (данашњи Таранто) да дође да им помогне. Александар I од Епира је прешао у Италију и помогао им у рату против неколико италијанских самнитских племена.5) Освојио је Хераклеју, која је била тарентинска колонија,6) док је нису Луканци освојили. Александар Молошки је истерао Луканце из Хераклеје. Освојио је и Сипонт, који су држали Апулци. Освојио је од Брута и Терину и Консентију.7) Након што је 332. пре Христа победио Самните и Луканце крај Пестума склопио је споразум са Римљанима,8) који су исто тако имали проблема са Самнитима.

Погибија

Пандозија се налазила на граници Луканије и Брутија и недалеко од тога града Александар Молошки је 331/330. пре Христа заузео три узвишења и одатле је вршио упаде.9) Са њим се налазило 200 прогнаних Луканаца. Због веома јаких киша три дела Александрове војске била су изолована сваки део на свом узвишењу.10) Луканци су најпре савладали два дела војске где се није налазио краљ. Прогнани Луканци, који су се налазили код краља одлучили су се тада на издају. Тражили су од својих сународника да им дозволе повратак, па ће они издати краља.11) Александар је морао да се повлачи, а током повлачења у једном сукобу убио је једнога од вођа Луканаца. Када је прелазио реку убио га је прогнани Луканац, који се борио у његовој војсци.12) Александрово тело су расекли на два дела.

Последице

Иза њега је остао син Неоптолем II од Епира и ћерка Кадмеја.13) Кампања Александра Молошког ослабила је италијанска племена, која су нападала грчке градове. Италијанска племена су касније страдала у рату са Римљанима. Након пораза Самнита у рату са Римљанима дошло је до неизбежнога рата италијанских Грка и Римљана. Тада је рођак од Александра Молошког Пир од Епира помагао Таранту против Римљана. Након Александрове погибије његова жена Клеопатра од Македоније, као сестра Александра Македонскога постала је важан политички чинилац. Клеопатра је понудила своју руку Леонату, који је кренуо у Ламијски рат, у коме је погинуо ослобађајући Антипатра из Ламије. Клеопатра је касније понудила брак регенту Пердики. Пошто је постојала опасност да Пердика постане краљ избио је Први рат дијадоха против Пердике.

Литература


Aleksandar I od Epira

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4) , 5) , 13)
Heckel стр. 10
6) , 7) , 9) , 10) , 11) , 12)
Ливије 8.24
8)
Ливије 8.17
александар_i_од_епира.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/08 14:10