Корисничке алатке

Алатке сајта


антиох_viii_грип

Антиох VIII Грип

Антиох VIII Грип (око 142—96 пре Христа), краљ Селеукидскога царства од 126/125. пре Христа до 96. пре Христа. Поразио је 123. пре Христа узурпатора Александра II Забина. Погубио је 120. пре Христа мајку Клеопатру Теу, која га је покушала отровати. Од 114/113. пре Христа ратовао је са својим полубратом Антиохом IX Кизичким. Њих двојица су поделила краљевину, тако да је Грипу припала Сирија, а његовом полубрату Коиле Сирија.1)

Постаје краљ

Син је Деметрија II Никатора и Клеопатре Теје. Млађи је брат Селеука V Филометора. Образован је у Атини.2) Антиохов отац Деметрије II Никатор убијен је по свој прилици на подстицај његове мајке Клеопатре Теје. Клеопатра Теа је преузела власт као регент у име најстаријега сина Селеука V, али убила га је 125. пре Христа. Према једној верзији покушао је да влада без њенога одобрења,3) а према другој верзији бојала се да би могао да се њој освети због очеве погибије.4) Након тога Антиох VIII Грип постао је нови краљ, али Клеопатра Теа је држала контролу над њим владајући као корегент.

Победа над узурпатором Александром II Забином

У то време већи део Сирије држао је узурпатор Александар II Забин, кога је раније помогао Птолемеј VIII Фискон због тога јер је Деметрије II Никатор подржавао Клеопатру II. Међутим 126/125. пре Христа Деметрије II Никатор је био мртав, а Клеопатра II се 124. пре Христа помирила са Птолемејем VIII Фисконом. Фискон је уочио да му након смрти Деметрија II Никатора више није у интересу да подржава Александра Забина против своје синовице Клеопатре Теје. Птолемеј је у исто време Антиоху VIII Грипу дао руку своје ћерке Клеопатре Трифаине, а послао му је и војну помоћ против узурпатора.5)6) Такав јасан знак Птолемејеве подршке обесхрабрио је присташе и савезнике Александра II Забина, тако да је он нагло губио подршку.7) Уследила је битка 123. пре Христа између Антиоха Грипа и Александра.8) Александар Забин је након пораза побегао у Антиохију, али пошто није имао новца за најамнике сви су га напустили.9) Ухваћен је и предат Антиоху Грипу, који је дао да га погубе.

Антиох IX Кизички заузима краљевину

Пошто је и Антиох VIII Грип почео да измиче контроли своје мајке покушала га је отровати, али Антиоха су упозорили, па је он прислио мајку да испије отров.10) Било је то 121/120. пре Христа. Тако је коначно стабилизирао Селеукидско царство, али некада велико царство сведено је само на Сирију, Киликију и обалну Палестину. Уследио је мањи период мира, али само до 115. пре Христа, када се побунио његов брат по мајци Антиох IX Кизички, који је био син Клеопатре Тее и Антиоха VII Сидета. Грип је покушао да отрује свога полубрата Антиоха Кизичкога.11) Антиох IX Кизички се оженио са Клеопатром IV, сестром Птолемеја IX Латира, па је због тога имао на располагању Птолемејеву војску са Кипра. Антиох Кизички је 114/113. пре Христа у једном налету успео да заузме целу краљевину и преузме власт у Антиохији.12)

Рат са Антиохом IX Кизичким

Антиох VIII Грип се повукао у Аспенд у Памфилији, очито само да регрутује војску, јер се током исте године вратио и преузео контролу у Сирији.13) Грипова супруга Клеопатра Трифаина сматрала је да је Клеопатра IV одговорна за позивање птолемејске војске у сукоб два селеукидска полубрата. По повратку у Антиохију заробили су Клеопатру IV и убили је по налогу Клеопатре Трифаине.14) Антиох IX Кизички је касније успео да зароби, мучи и убије Грипову супругу Клеопатру Трифаину. Антиох Кизички је и даље контролисао Коиле Сирију, а Грип је контролисао Сирију.15) Рат између њих двојице трајао је све до Грипове смрти 96. пре Христа. Некада моћно Селеукидско царство се још више смањивало. Римљани су око 100. пре Христа контролисали Киликију, а Хасмонејаци су искористили грађански рат, па су Јудеју територијално проширили преко већине Палестине, укључујући и Самарију.

Последње године и смрт

Две супарничке старне у Египту помагале су свака своју страну у селеукидском сукобу. Птолемеј IX Латир је помагао Антиоха IX Кизичкога, а 103/102. пре Христа извршио је инвазију на Јудеју, а онда су интервенисали Клеопатра III и Птолемеј X Александар. Клеопатра III је 103/102. пре Христа удала своју ћерку Клеопатру V Селену за Антиоха Грипа и тако је са њим учврстила савез. Антиоха Грипа убио је 96. пре Христа један од његових главних саветника Хераклеон из Бероје. Наследио га је син Селеук VI Епифан, који је већ 95. пре Христа убио Антиоха IX Кизичкога.

Деца и супруге

  • Селеук VI Епифан
  • Антиох XI Епифан Филаделф
  • Филип I Филаделф
  • Деметрије III Еукер
  • Антиох XII Дионизије
  • Лаодика VII Теа, удана за Митридата I Калиника од Комагена.

Два пута се женио, а оба пута са ћеркама Птолемеја VIII Фискона и то са Клеопатром Трифаином и Клеопатром V Селеном.

Литература


Antioh VIII Grip

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Апијан Сир. ратови 68
3) , 10)
Јустин 39.1
4)
Апијан Сиријски рат 69
5) , 7) , 8) , 9)
Јустин 39.2
6)
Грин стр. 542
11)
Апијан Сир. ратови 69
12) , 13) , 15)
Еусебије стр. 259
14)
Јустин 39.3
антиох_viii_грип.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/08 14:46