Корисничке алатке

Алатке сајта


бахијаде

Бахијаде

Бахијаде или Бакхијаде (грч. Βακχιάδαι), аристократски клан који је владао Коринтом од 747. пре Христа до 657. пре Христа. Њихови чланови основали су Сиракузу и Керкиру (Крф). Током њихове власти Коринт је напредовао и постао је најбогатији град у Грчкој, који је већину прихода заснивао на трговини. Прва тријера је изграђена у Коринту око 705. пре Христа. Њихову власт срушио је тиранин Кипсел.1)

Бахијаде владају Коринтом

Бахијаде су представљале дорски клан, који је бројао неколико стотина одраслих мушкараца. Име су добили по Бакху, краљу Коринта из 10. века пре Христа.2) По легенди водили су порекло од Хераклеа. Сви краљеви након Баха припадали су Бахијадама.3) Краља Коринта Телеста убила су 748. пре Христа двојица Бахијада. Био је то део завере да се Бахијаде домогну потпуне власт. Након тога убиства један краљ владао је још годину дана и онда је дошло до укидања монархије и успостављања олигархије.4) Бахијаде су почеле да владају као група. Успоставили су систем колективнога управљања Коринтом. Имали су око 200 одраслих мушкараца, који су представљали скупштину. Бахијаде су се између себе женили.5) Једном годишње бирали би међу собом притана, врховнога магистрата Коринта.6) Укупно су владали 90 година.

Трговина , грнчарија и бродоградња

Главни извор прихода Коринта била је транзитна трговина. Пошто су се налазили на превлаци сви су морали да прођу поред Коринта. Имао је две луке, једну на истоку и једну на западу. Коринт је због трговине и свога положаја постао најбогатији грчки град у доба Бахијада. Коринтска грнчарија је била позната и доминирала је у трговини са Италијом и Сицилијом. Коринтску грнчарију је Атина достигла тек у 6. веку. У Коринту су први почели да се баве бродоградњом и прва тријера је око 705. пре Христа изграђена у Коринту.7)

Колоније

У време Бахијада Коринт је почео да оснива колоније. Према миту оснивање Сиракузе, Керкире и Хиблејске Мегаре везано је за Бахијаде. Архија из Коринта је био митски оснивач Сиракузе 734/733. пре Христа.8) У то доба основали су и Коркиру као своју колонију.

Вањска политика

Током Лелатинскога рата Коринт је подржавао Халкиду, па је ушао у неизбежни конфликт са Еретријом и Егином. Сукобљавали су се и са Мегаром и са Аргосом. Приликом сукоба Коринта и њихове колоније Керкире 664. пре Христа дошло је до прве поморске битке у грчкој историји.9) Након те битке дошло је до прекида трговине Коринта са Италијом и Сицилијом. Настало незадовољство било је један од узрока пада Бахијада и успоставе Кипселове тираније.

Кипсел преузима власт

Према легенди из Херодота једноме од Бахијада родила се хрома кћи Лабда, па је зато није хтео да жени ниједан од Бахијада. Оженио ју је Етијон, који није припадао Бахијадама. Бахијади су наводно добили пророчанство да ће Лабдин син владати Коринтом. Када се родио Лабдин син Бахијаде су планирале да убију дете, али како се дете смијало они су одустали и вратили га мајци.10) Вратили су се поново по дете, али мајка је дете сакрила у ћупу, па су га зато назвали Кипсел, јер ћуп се на грчком каже кипсел. Извршиоци су Бахијадама рекли да су ликвидирали дете. Кипсел је 657. пре Христа преузео власт и истерао је Бахијаде из Коринта и успоставио је тираниду.

Протеривање Бахијада и оснивање колонија

Бахијаде су протеране из Коринта, а имовина им је била конфискована. Већина је побегла у Керкиру и Спарту. Демарат из Коринта је побегао у Етрурију у Тарквинију, где је основао династију етрурских краљева, која је владала Римом. Краљевска линија Линкеста из Македоније истицала је порекло од Бахијада.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4) , 6)
Диодор, 7.9
5) , 10)
Херодот, 5.92
7) , 9)
Тукидид 1.13
8)
Тукидид 6.3
бахијаде.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/09 22:42