Корисничке алатке

Алатке сајта


битка_код_орхомена

Битка код Орхомена

Битка код Орхомена, битка Првога митридатовога рата између римске војске под командом Луција Корнелија Суле и понтске војске под командом Архелаја. Битка се одиграла у Беотији крај Орхомена 86. пре Христа. Римска војска је победила понтску војску, а Архелај је касније побегао на римску страну.1)

Ситуација у Грчкој

Након победе над понтском војском у бици код Херонеје 86. пре Христа Луције Корнелије Сула кренуо је према Тесалији да се сретне са новим конзулом Луцијем Валеријем Флаком, који је поред рата са Митридатом са друге стране имао наређење од Цинине владе да у случају некооперативности преузме војску под Сулиним заповедништвом. Након пораза код Херонеје понтски војсковођа Архелај склонио се у Халкиди само са 10.000 војника. Митридат VI од Понта је био тешко погођен поразом код Херонеје, али на брзину је окупио нову војску.2) У Грчку је послао 80.000 добро обучених војника под командом Дорилаја.3) Стигли су у Халкиду на Еубеји, па су одмах заузели Беотију.4) Сула је због приспећа нове војске морао да се враћа из Тесалије, не сачекавши Луција Валерија Флака.

Архелај одабире Орохоменску равницу

Дорилај је био спреман да Сулу навуче у битку не обазирући се на Архелајеве протесте. Дорилај је сматрао да је за пораз код Херонеје крива издаја. Међутим након мањега окршаја и пораза Дорилај је променио мишљење, па је онда сматрао да је боља тактика да се непријатељ изнури због недостатка новца.5) Међутим Архелај је крај Орхомена био охрабрен тереном, који је њиховој војсци давао могућност да развију коњицу, у којој су имали битну предност.6) Била је то највећа равница у Беотији и протезала се од Орохомена до мочвара реке Мелас.

Први део битке

Две војске су се улогориле једна крај друге у Орхоменској равници. Док је Архелај мировао Сула је наредио да се копају 3 метра широки ровови на обе стране са циљем да на тај начин што је могуће више одсече непријатеља од терена погоднога за коњицу и да их натера у мочваре.7) Широки ровови спречавали су и напредовање понтске надмоћније коњице. Међутим чим је потска коњица напала страдало је много оних који су учествовали у копању ровова, а и римска заштитница почела је да бежи пред понтском коњицом.8)9) Сула је онда сишао са коња, зграбио барјак и пробијао се кроз војску, која је бежала. Војсци је узвикивао да њега чека славна смрт, а када буду питали где су издали свога команданта да онда не забораве да кажу да је то било код Орохомена.10)11) Те Сулине речи и опасни положај у коме се налазио посрамили су војску, која је дотада бежала. Уследио је преокрет, две кохорте са деснога крила дошле су да му помогну, а онда и остала војска, па су понтску војску натерали у бег. Понтска војска је онда поново напала у добром бојном поретку. Архелајев посинак Диоген јуначки се борио и пао на десном крилу. Због жестокога притиска римске војске и због ровова његови стрелци нису имали довољно простора да извуку стреле.12) У тој бици погинуло је 15.000 понтских војника, од чега 10.000 коњаника.13) Након пораза повукли су се у логор.

Пораз понтске војске

Током следећега дана Сула је наставио са копањем ровова крај непријатељских фортификација. Када је изашла понтска војска успео је да их тако потуче да је настала велика паника, тако да је заузео непријатељски логор и окончао битку код Орохомена.14) Уласком у логор отпочео је велики покољ. Понтска војска није имала куда да бежи, пошто су свуда биле мочваре, у којима су многи окончали живот.15) Архелај се сакривао у мочварама, у којима је нашао чамац, са којим се касније докопао Халкиде.16) У бици код Орохомена је било толико мртвих да се и у Плутархово време, готово 200 година касније у мочварама налазило много лукова, шлемова, мачева и оклопа.17)

Последице

Након битке Сула је кренуо у кажњенички поход по Беотији. Победа је омогућила Сули да поново преузме контролу над Грчком. Док је Сула учествовао у Првом митридатовом рату у Риму су Луције Корнелије Цина и Гнеј Папирије Карбон прогањали истакнуте Сулине пријатеље и присташе, који су онда побегли код Суле у Грчку.18) Сула је због тога био спреман да што раније оконча Први митридатов рат, да би могао да се обрачуна са својим непријатељима у Риму. Митридат је са своје стране био присиљен да због великога пораза прихвати Дардански мировни споразум, који му је Сула понудио. Међутим рат против Митридата је још неко време водио Гај Флавије Фимбрија. Фимбрија се убио када је његова војска прешла на страну Суле и тек тада се Сула могао припремити за повратак у Рим.

Литература


Bitka kod Orhomena

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Апијан Митр. рат. 45
3) , 8) , 10) , 13)
Апијан Митр. рат. 49
4) , 5) , 6)
Плутарх Сула 20
7) , 9) , 11) , 12) , 14) , 17)
Плутарх Сула 21
15) , 16)
Апијан Митр. рат. 50
18)
Плутарх Сула 22
битка_код_орхомена.txt · Последњи пут мењано: 2021/08/22 15:10