Битка код Паретакене

Битка код Паретакене, одиграла се 317. пре Христа између Антигона Монофталмоса и Еумена. Битка је требала да одлучи ко ће господарити освојеним Александровим територијама у Азији, али пошто се окончала без победника одложен је коначни обрачун све до битке код Габјене.1)

Позадина

Након смрти Александра Великога 323. пре Христа веома брзо дошло је до Ламијскога рата и до Првога рата дијадоха, који се окончао убиством првога регента Пердике 321/320. пре Христа. Након Пердике регент је био Антипатар, а након његове смрти регент је постао Полиперхон. Антипатаров син Касандар није био задовољан таквим решењем, па је започео Други рат дијадоха (319-315. пре Христа). Касандар се удружио са Антигоном Монофталмосом и са Птолемејем. Еумен је помагао званичном регенту Полиперхону. Битке су се одвијале и у Грчкој и у Азији. У Грчкој је Касандар истерао Полиперхона из Македоније, а он се онда удружио са Олимпијадом и краљем Епира.

Рат Еумена и Антигона

У Азији је Антигон ратовао против Еумена. Еумен је остао веран Полиперхону и Олимпијади, а додељена му је и елитна јединица Сребрених штитова. Еумен је угрожавао Феникију и Сирију. Антигон Једнооки је кренуо 318. пре Христа против њега, а Еумен се повукао према истоку да би се придружио источним сатрапима. Источни сатрапи су се удружили под заповедништвом Пеукеста. Питон их је угрожавао својом експанзионистичком политиком, све док га заједнички нису победили у једној бици. Селеук и Питон били су Антигонови савезници, а Пеукест и остали источни сатрапи били су Еуменови савезници. Еумен се повукао до Сузе, где га је чекала војска уједињених источних сатрапа. Сатрапи горњих сатрапија скупили су војску на једном месту и удружили се са Еуменом.2) Заповедништво удружене сатрапске војске преузео је Пеукест, сатрап Персије.3) Удружена војска горњих сатрапија имала је 18.700 пешака и 4.600 коњаника.4) Еумен је у Сузи добио велику количину новца из царске ризнице, па је исплатио плате за шест месеци. Антигон је имао велике губитке у Медији.

Пред битку

Две војске нису биле много удаљене једна од друге. Када је Еумен сазнао да Антигон намерава да крене према области, где му се војска могла добро снабдети, он је послао тобожње дезертере да јаве како он намерава да ноћу нападне Антигонов логор. Док је Антигон војску држао спремну целу ноћ сазнао је да га је Еумен преварио и да је кренуо даље са војском. Стигао га је са коњицом, а пошто је Еумен сматрао да се ту налази цела војска зауставио се спреман за битку.

Бројно стање

Антигон и његови савезници Питон и Селеук Никатор имали су 28.000 пешака, 8.500 коњаника и 65 слонова.5) Еуменова војска, у којој су били Сребрени штитови и Пеукестова војска горњих сатрапија имала је укупно 35.000 пешака, 6.100 коњаника и 114 слонова.6)

Почетни распоред Еуменове војске

На левом Еуменовом крилу налазио се Еудам на челу гарде од 150 коњаника. Испред њих су биле 2 јединице копљоноша дубине 50 редова. До Еудама био је Стасандар са 950 коњаника, па Амфимах са 600 коњаника, а до њега 600 коњаника из Арахозије.7) Поред њих било је 500 војника из Парапанисаде и 500 Трачана. Испред је поставио 45 слонова, а између њих стрелце и праћкаше. У фаланги је било 6.000 најамника, па 5.000 војника различитога порекла, затим 3.000 Сребрених штитова и 3.000 хипасписта.8) Сребрени штитови и хипасписти били су под заповедништвом Антигена и Теутама. Испред фаланге је било 40 слонова и лако наоружана војска. На десном крилу до фаланге била је коњица. Најпре до фаланге 800 коњаника из Карманије под заповедништвом Тлеполема, па 900 коњаника пратилаца, па 300 коњаника Пеукестове и Антигенове гарде. Након тога 300 коњаника Еуменове гарде, а испред 100 Еуменових пажева.9) Ван крила било је 800 коњаника за очување крила, а поред тога 300 коњаника иза Еуменове гарде. Испред деснога крила било је 40 слонова.

Почетни распоред Антигонове војске

Антигон је уочио да Еумен на десном крилу има најбољу коњицу, па је према тој чињеници распоредио своју војску. На левом крилу је поставио лаку коњицу која је требала да избегава фронтални окршај.10) Ту је било 1.000 стрелаца коњаника, па је поред њих било 2.200 коњаника Тарентинаца, затим 1.000 коњаника из Фригије и Лидије, 1.500 коњаника под заповедништвом Питона и остали. Питон је заповедао левим крилом. Фалангу је чинило 9.000 најамника, 3.000 Ликијаца и Памфилаца, 8.000 пешака различитога порекла и 8.000 Македонаца.11) Десно крило чинили су 500 најамника, 1.000 Трачана, 500 савезника. До њих је било 1.000 коњаника пратилаца, које је предводио Антигонов син Деметрије Полиоркет. На самом крају било је 300 коњаника Антигонове гарде и сам Антигон.12) Око крила били су слонови, а између лаконаоружани.

Битка

Антигонова војска је кренула у косом поретку. Десно крило на коме се сам налазио истакао је напред, а лево крило је било померено унатраг.13) Питонови лаки коњаници су били бројнији и покретљивији, па су заобишли крила избегавши чеони судар са слоновима.14) Нападали су са стране рањавајући и коњанике и слонове. Пошто му је десно крило било под притиском Еумен је позвао лаке коњанике са левога крила. Уз њихову помоћ победио је Питонову војску и натерао их на повлачење до брежуљка. Борба две фаланге дуго је трајала и било је губитака на обе стране.У борби две фаланге надвладала је Еуменова војска пре свега захваљујући надмоћи, вештини и храбрости Сребрених штитова.15) Они су били оштрица целе војске. Антигоново лево крило је било у бегу, а фаланги је претио пораз, али ипак Антигон није пристајао да се повуче и спаси војску. Ипак створила се ситуација на бојишту, која му је омогућила да избегне тежак пораз. Еуменови Сребрени штитови и део фаланге наставио је да гони пешадију из Антигонове фаланге. Том приликом дошло је до прекида у линији Еуменове фаланге и створила се рупа, коју је Антигон искористио. Антигон је кроз тај отвор прошао са јединицом коњаника и задао бочни удар Еуменовом левом крилу.16) Том приликом побио је много непријатеља. Након тога позивао је и окупљао своје разбијене јединице, које су биле у бегу, па их је окупио и постројио за наставак битке. Еумен је такође позивао своју војску и окупљао је. У то време пала је ноћ, па су се обе војске повукле у логор.

Након битке

Антигон је тврдио да је он победио, иако су губици на његовој страни били много већи. Антигонова војска имала је 3.700 погинулих и око 4.000 рањених, а Еуменова војска имала је 540 погинулих и око 1.000 рањених.17) Након окончања битке Антигон је уочио да је опао морал његове војске, па се брзо удаљио од Еумена. И Еуменова војска је била исцрпљена, па није кренуо за њима. Следећа велика битка између Еумена и Антигона била је битка код Габјене.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Диодор 19.14
3)
Диодор 19.14.4
4)
Диодор 19.14.8
5) , 7) , 8) , 9)
Диодор 19.28
6)
Диодор 19.28.4
10) , 11) , 12) , 13)
Диодор 19.29
14) , 15)
Диодор 19.30
16)
Диодор 19.30.9
17)
Диодор 19.31
Штампање