Корисничке алатке

Алатке сајта


дајмлер-клем_l_20

Дајмлер-Клем L 20

Дајмлер-Клем L.20 (нем. Daimler-Klemm L.20), немачки једномоторни, двоседи, нискокрилни лаки авион, претежно дрвене конструкције, који се користио као спортски и авион за почетну обуку пилота, између два светска рата.

Пројектовање и развој

Усавршавајући класу лаких спортских/школских авиона Х. Клем је 1924. године тестирао једномоторни двоседи школски авион нискокрилац са самоносећим крилом дрвене конструкције, Дајмлер L.20 са боксер мотором Дајмлер F 7502 снаге 15kW, кога је пројектовао чувени др. инж. Фердинад Порше.

Технички опис

Авион је био нисококрилни једнокрилац са једним мотором, дрвеном двокраком елисом, са два члана посаде. Авион је био опремљен ваздухом хлађеним боксер мотором Дајмлер F 7502 снаге 15kW. Авион је дрвене конструкције, конструкција трупа је решеткаста дрвена конструкција, неправилног правоугаоног попречног пресека обложена дрвеном лепенком. Носећа конструкција крила је од дрвета са две рамењаче предњи део крила је био обложен шпером, а остатак платном. Стајни трап је био фиксан потпуно направљен од металних профила са високо притисним гумама, на репу је имао еластичну дрвену дрљачу.

Варијанте авиона

 • L20 A1 — Жицама-затегнуто крило. Три авиона је направио Дајмлер фабрика авиона.
 • L20 B1 — Самоносеће крило без затезача. Прототип направио Дајмлер а производио га је Клемм фабрика авиона.
 • L20 Хидроавион — Модел као L20 B1 само што уместо конвенционалног стајног трапа има пловке.

Корисници

 • Аргентина
 • Аустрија
 • Данска
 • Нацистичка Немачка
 • Краљевина Југославија
 • Уједињено Краљевство
 • Швајцарска

Оперативно коришћење

Авион се производио у две фабрике: Daimler и Leichtflugzeugbau Klemm GmbH. Произведено је преко 83 примерака авиона Дајмлер-Клем L.20 свих типова. Ови авиони су извезени у најмање шест земаља и углавном су коришћени за почетну обуку пилота.

У Југославији

У октобру месецу 1927. године, Основни одбор Аероклуба Краљевине СХС (Југославије) у Љубљани купио је један спортски авион двосед, нискокрилац дрвене конструкције типа Дајмлер-Клем L.20а са мотором Mercedes F 7502. Авион је крштен именом „Љубљана” и одбор га је одмах почео користити у пропагандне сврхе (популаризација ваздухопловства). Велики број летова је направљен већ у сезони 1928. године. Авион никада није добио званичну регистрациону ознаку Х, али је уместо регистрационе ознаке на репу имао ознаку Х а на трупу му је великим словима писало Љубљана, тако да је авион практично био означен као X-LJUBLJANA.

Основни Одбор АК у Љубљани покушао је 1929. године да организује пилотску школу, али му је то само делимично пошло за руком јер се мотор авиона Клем L.20 често кварио. Авион је у међувремену био регистрован по тада важећем систему и добио је ознаку UN-LOD која је била постављена само на десном крилу.

Сродни чланци

Литература

 • Крунић Чедомир; Цивилно ваздухопловство Краљевине Југославије, Књига 2, Аутор, Београд. 2013. ISBN 978-86-901623-4-5.
 • О. Петровић; Цивилни аероплани Краљевине СХС/Југославије 1925 до 1941, Лет 1. Београд, 2004.
 • Stützer, Helmut; Die Deutschen Militärflugzeuge 1919-1934, Verlag E.S.Mittler & Sohn, Herford. 1994. ISBN 978-3-89350-693-4.

Спољне везе

дајмлер-клем_l_20.txt · Последњи пут мењано: 2018/10/15 21:31