Корисничке алатке

Алатке сајта


деметрије_ii_македонски

Деметрије II Македонски

Деметрије II Македонски или Деметрије II Етолски (грч. Δημήτριος ὁ Αἰτωλικός) (275—229. пре Христа), краљ Македоније из династије Антигонида од 239. пре Христа до 229. пре Христа. Склопио је савез са Епиром и ратовао је против Ахајскога и Етолскога савеза са циљем да успостави хегемонију у Грчкој.1)

Рани живот

Син је Антигона II Гонате и Филе II. Према Јустину истакао се већ током очевога живота победивши Александра II од Епира код Дердије.2) Александар II од Епира је тада накратко заузео Македонију, а Деметрије је спасио Македонију и заузео Епир.3) У то време Деметрије је изгледа имао 14 година. Постоје и историчари, који сматрају да се то није ни догодило. Деметрије је током задњих година очеве власти преузео велики део администрације, а посебно је био задужен за северну границу. Био је корегент пре 256. пре Христа.

Савез са Епиром

Наследио је оца 239. пре Христа. Нешто пре смрти Антигона II Гонате умро је и Александар II од Епира иза којега је остала удовица Олимпијада са двоје малолетне деце. Етолски савез је искористио тренутак слабости Епира, па је 239. пре Христа напао западну Акарнанију, која је тад припадала Епиру.4) Олимпијада је тражила помоћ од Деметрија нудећи му своју ћерку Фтију за жену.5) Деметрије је прихватио савез са Епиром и дипломатски брак. Раскинуо је са Антиоховом сестром Стратоником од Македоније, са којом је имао ћерку Апаме III. Био је спреман да раскине савез са Етолијом и због мира склопљенога између Етолскога и Ахајскога савеза 240. пре Христа. Епир је био веома важан као бедем против Илира. Ипак Дарданци су били већа опасност за Македонију.

Рат са Етолским и Ахајским савезом

Етолски и Ахајски савез склопили су савез изгледа након савеза Македоније и Епира. Веома мало се зна о рату Македоније против Етолскога и Ахајскога савеза. Ахајски савез се удружио са Етолским савезом и заједнички су ратовали против Деметрија II Македонскога.6) Рат је започео 239/238. пре Христа. Ахајски савез предводио је Арат, а Етолски савез Пантелеон. Деметрије је следио политику свога оца одржавајући пријатељске односе са тиранима на Пелопонезу.7) Ахајски савез је водио супротну политику ослобађајући градове тиранија.8) Нема података о Деметријевој помоћи Епиру, али пошто је западна Акарнанија остала ван Етолскога савеза то значи да је помогао Епиру да се одупре нападу Етолскога савеза. Деметрије је око 235. пре Христа успешно напао Беотију, па су Беоћани напустили Етолски савез и предали се потпуно Македонији.9) Захваљујући победи над Етолцима Деметрије је добио надимак, па су га називали и Деметрије Етолски. У Беотији је касније дошло до преврата и увођења монархије.

Губи Мегалопољ

Арат је нападао Аргос, Атину и Аркадију, а Деметрије је слао помоћ нападнутима. Арат је 235. пре Христа ноћу ушао у Аргос, али Аргивци нису били заинтересовани да се придруже Арату и да свргну свога тирана Аристипа.10) Касније је неколико пута покушавао да заузме Аргос, али македонска војска је помагала Аргосу. Деметрије II Македонски је имао проблем са контролом градова и утврђења на Пелопонезу у условима када су непријатељи држали Коринт.11) Арат је планирао да сруши тиранина Мегалопоља Лидијада. Сталним напредовањем Ахајскога савеза у Аркадији Мегалопољ је био угрожен. Због тога се тиранин Мегалопоља Лидијад одрекао тиранске власти и прикључио је 235. пре Христа Мегалопољ Ахајском савезу.12) Био је то тежак ударац за Деметрија, који без контроле Коринта није могао да помаже својим савезницима на Пелопонезу.13)

Револуција у Епиру

У Епиру Олимпијада је 234. пре Христа предала краљевину своме сину Пиру, који је брзо након тога умро, па га је наследио брат Птолемеј од Епира. Међутим и он се разболио и умро за време једнога похода.14) Олимпијада није дуго надживела своје синове. Једини преживели члан краљевске породице Еакида принцеза Дајдамеја убијена је у немирима, који су уследили, а у Епиру је успостављена република, али са смањеном територијом.15) Етолски савез је искористио прилику и заузео је Амбракију и Амфилохију, а Акарнанија је прогласила независност.16) Акарнанци из Медонта суочавали су се са ултиматумом од стране Етолскога савеза, па су се обратили Деметрију. Деметрије није могао да им помогне, јер се тада изгледа суочавао са проблемима на северној граници. Због тога се он обратио илирском краљу Агрону и платио му је да интервенише.17) Агрон је интервенисао и победио је Етолце 231. пре Христа. Наследила га је Теута, а илирска војска је онда пустошила Елиду и Месенију. Друга илирска војска напала је и пустошила Епир, који је након укинућа монархије престао бити савезник Македоније. Илири су опустошили Фенику у Епиру. Тада је страдало много римских трговаца, који су се налазили у граду. Тај инцидент довео је до Првога илирскога рата.

Сукоби са Дарданцима

Деметрије је имао проблема са Дарданцима, који су нападали северне границе Македоније. Ти напади су изгледа исцрпили Македонију. У сукобу са Дарданцима био је тешко рањен и умро је од последица рањавања 229. пре Христа. Иза себе је оставио осмогодишњега сина Филипа V Македонскога.

Литература


Demetrije II Makedonski

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3)
Јустин 26.2
4) , 5)
Јустин 28.1
6) , 7) , 8)
Полибије 2.44
9)
Полибије 20.5
10)
Плутарх Арат 27
11) , 13)
Walbank стр. 449
12)
Плутарх Арат 30
14)
Јустин 28.3
15) , 16)
Walbank стр. 452
17)
Полибије 2.2
деметрије_ii_македонски.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/09 22:49