Корисничке алатке

Алатке сајта


дионизије_млађи

Дионизије Млађи

Дионизије Млађи (око 396. пре Христа до после 337. пре Христа), тиранин Сиракузе од 367. пре Христа до 357. пре Христа. Наследио је свога оца Дионизија Старијега. Поново је владао од 346. до 344. пре Христа. Након предаје сиракушкога акропоља отишао је да живи у Коринту.1)

Породица

Његов отац Дионизије Старији оженио се 398. пре Христа са две жене. Једна је била Дорис из Локрија, а друга је била Дионова сестра Аристомаха.2) Дион је био главни саветник Дионизија Старијега. Дионизије Старији имао је троје деце са Дорис и четворо са Дионовом сестром Аристомахом. Дионизије Млађи је био најстарији син Дионизија Старијега и Дорис. Ћерке Дионизија Старијега и Аристомахе биле су Софросина и Арета. Софросина је касније постала жена Дионизија Млађега, а Арета се најпре удала за Дионизијевога брата Теарида, а онда за свога ујака Диона.3) Синови Дионизија Старијега и Аристомахе били су Нисај и Хиперин.

Дион као саветник

Када му је 367. пре Христа умро отац Дионизије Млађи је почео да влада под надзором свога ујака филозофа Диона, Платонова ученика. Дион је био саветник и његовога оца Дионизија Старијега, а постао је и његов саветник. Међутим како то обично бива на деспотским дворовима на слабога владара би настојале да утичу ривалске групе. Већ на првом саветовању са новим владаром ривалска група је оцрнила Диона оптужујући га да настоји да власт пређе на Аристомахину децу.4) Одмах су се интимизирали са новим владаром и охрабривали га да води распусан живот. Дионизије Млађи у почетку није био распустан, али под различитим утицајима почео је да води распусан живот, опијао се и забављао са женама. Дион је мислио да понашање новога тиранина потиче од недовољнога образовања. Наиме његов отац Дионизије Старији бојао се свога сина, да би могао да кује заверу против њега, па га је држао стално код куће. Дион му је саветовао да позове филозофе на Сицилију, како би следио пут врлина и тиме обезбедио срећу себи и свом народу.5)

Долазак Платона

Позвали су Платона, који је стигао 366. пре Христа на Сицилију. Друга струја, односно Дионови непријатељи су се препали да би Дионисије Млађи стварно могао да се измени под утицајем великога филозофа.6) Они су због тога позвали историчара Филиста, кога је прогнао Дионизије Старији. Историчар Филист је био заслужан за успостављање тираниде на Сицилији, а залагао се за опстанак тираниде у постојећем облику. Чим се Филист вратио почели су да оптужују Диона да намерава да изврши преврат.7) Након доласка Платона Филист је био забринут наглом променом код Дионизија Млађега. Филистове присташе су шириле гласине да је Дион зачарао младога владара својим софизмима и да ће га на крају наговорити да преда власт и да ће Дион онда власт предати Аристомахиној деци.8) Платон се надао да ће остварити свој идеал идеалне државе, којој је на челу требао бити филозоф. Због тога је требао да образује тиранина да постане филозоф.

Протеривање Диона

Дионизије Млађи се показао као доста тежак ученик. Избила је нова афера са Дионом. Дионизију Млађем је 366. пре Христа показано писмо, које је Дион писао властима Картагине.9) Саветовао их је да не иду на преговоре са Дионизијем Млађим ако он није присутан. Дион им је обећавао добар споразум. Показали су писмо и Диону и послали га у изгнанство у Италију.10) Дионизије је још једно време трпио Платона и дискутовао је са њим. Више није било никакве шансе да ће га Платон наговорити да изврши политичке реформе. Платон је схватио да његова мисија нема никаквих шанси на успех, па је желео да иде кући, али Дионизије га је готово заточио.11) Дозволио му је да оде тек кад су се обновила непријатељства са Картагином.

Платон поново код Дионизија

Дионизије је поново звао Платона 361. пре Христа да дође на Сицилију. Дионизије је требао Платона да би од њега научио још више, а посебно начин вођења дискусија. Платон је поново дошао пошто је чуо да је Дионизије напредовао у филозофији, а још увек се надао да ће од тирана да направи владара, који ће практично да примењује Платонове теорије. Платон је тражио да се Диону дозволи повратак. Дионизије је одгађао доношење одлуке, а онда је Платона ставио под стражу. Продао је Дионово имање да Дион не би имао новаца за унајмљивање најамника. Платон је коначно 360. пре Христа могао да напусти Сицилију. Дионизијеви плаћеници су се једном приликом побунили због смањења плата. Веровало се да је побуну потакао Дионов пријатељ Хераклид, па је Хераклид због сумњи морао да бежи. Касније се он нашао са Дионом у Грчкој.

Дионизије губи власт

Дион је заједно са Хераклидом 360. пре Христа започео војне припреме са циљем да сруши Дионизија Млађег. На Сицилију је кренуо тек 357. пре Христа. Тајно је сакупљао плаћенике, па су припреме и због тога дуго трајале. Дион је кренуо само са 800 плаћеника у два трговачка и у једном теретном броду.12) Када је Дион стигао на Сицилију Дионизије је са 80 бродова отишао у Италију. Диону се на Сицилији придружило 5.000 војника.13) Чим су Сиракужани чули за долазак Диона обрачунали су се са Дионизијевим пријатељима. Дион је 357. пре Христа поново успоставио демократију у Сиракузи. Дион и његов брат Мегакле изабрани су за стратеге аутократоре.

Дионизије држи акропољ Ортигију

Сиракушки акропољ Ортигија је тада још увек био под контролом Дионизијевих најамника. Након седам дана дошао је и Дионизије Млађи са флотом и ушао је у акропољ.14) Дионизије је код Сиракужана успео да посеје сумњу у Диона да и он намерава да постане тиранин. Народ је изабрао Хераклида за адмирала. Филист је са великом флотом из Јапигије напао Сиракузу, али након пораза се убио. Дионизије Млађи је нудио Диону да ће му предати Ортигију и плаћенике ако њега пусти да оде неометано.15) Дион се обратио народу да да одобрење, али народ је желео да пресуди Дионизију. Дионизије је ипак успео да отплови оставивши акропољ своме сину. Гарнизон у Ортигији био је скоро пред предајом, али дошла им је помоћ и снабдевање, па су извели велики напад на град, да су их Дионови плаћеници једва натерали натраг у акропољ. Преко Спартанца Фаракса Хераклид је правио тајне споразуме са Дионизијем Млађим. Дионизијев син је коначно 355. пре Христа предао акропољ, а њему је допуштено да пде у Италију.

Дионизије Млађи поново на власти

Диона је 354. пре Христа убио његов близак пријатељ Калип. Калип је владао годину дана, а након њега две године је владао Хипарин, син Дионизија Старијега. Његов брат Нисеј владао је пет година. Браћа су владали као тирани. Град су због мноштва невоља напуштали становници. Од остатка Сицилије један део је био доста уништен и ненастањен због ратова, а већину градова су држали различити варвари и војници. Дионизије Млађи је 346. пре Христа поново успоставио тираниду. Истакнутији и бољи људи су побегли владару Леонтина, Хикети. Заклели су му се и изабрали га за свог војсковођу. Хикета није био ништа бољи од тирана, али нису имали другога избора.16) Дошли су и Картагињани са великом војском на Сицилију и чекали су погодну прилику. Сицилијански Грци су се препали и послали су 345. пре Христа изасланство у Грчку тражећи да им Коринт помогне. Хикета је сам за себе желео тираниду, па је тајно одржавао састанке са Картагињанима. Надао да ће му у том случају Картагињани помоћи у борби против Дионизија Млађег и против Сиракужана.17)

Поновни пад Дионизија

Коринћани су 344. пре Христа изгласали да помогну Сиракужанима и послали су Тимолеона са 7 коринћанских бродова, два из Коркире и један од Леукаде.18) Пре доласка Тимолеона Хикета је уз помоћ Картагињана победио у бици Дионизија Млађег, па се поражени затворио у сиракушки акропољ Ортигију. Тимолеон није одмах имао велику подршку, али након прве победе почео је да му се придружује део становништва. Тиранин Катане Мамерк постао му је савезник. Дионизије Млађи понудио је Тимолеону предају свога акропоља. Дионизије Млађи му је предао акропољ Ортигију са много наоружања и намирница. Дионизије је предао и својих 2.000 војника и онда је отишао у Коринт.19)

Литература


Dionizije Mladji

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Плутарх Дион 2
3)
Плутарх Дион 6
4)
Плутарх Дион 7
5)
Плутарх Дион 10
6)
Плутарх Дион 11
7)
Плутарх Дион 12
8) , 9) , 10)
Плутарх Дион 14
11)
Плутарх Дион 16
12)
Плутарх Дион 23-25
13)
Плутарх Дион 27
14)
Плутарх Дион 29
15)
Плутарх Дион 37
16)
Плутарх, Тимолеон 1
17)
Плутарх, Тимолеон 2
18)
Плутарх, Тимолеон 8
19)
Плутарх, Тимолеон 13
дионизије_млађи.txt · Последњи пут мењано: 2022/04/12 23:31