Корисничке алатке

Алатке сајта


друз_старији

Друз Старији

Друс Старији или Нерон Клаудије Друс Германик (лат. Drusus Maior) (14. 1. 38. пре Христа — 14. 9. 9. пре Христа), римски политичар и војсковођа, брат цара Тиберија и отац цара Клаудија. Започео је први велики римски поход преко Рајне са циљем да се освоји Германија. Био је први римски војсковођа који је дошао до река Елбе и Весер. Током 12. пре Христа покорио је у Германији Сикамбре, а крајем исте године предводио је поморску експедицију на обали Севернога мора, где је покорио Батаве и Фризе, а победио је и Хауке близу ушћа Весера. Током 11. пре Христа покорио је Усипете и Марсе, а током 10. пре Христа покорио је Хате и поново Сикамбре. У последњој години свога живота покорио је Матијаке и победио је Маркомане и Херуске. Његовом смрћу Рим је остао без једнога од најбољих војсковођа.1)

Детињство

Рођен је у Риму 14. јануара 38. пре Христа као најмлађи син Тиберија Клаудија Нерона и Ливије Друзиле. Његова мајка развела се од оца 38. пре Христа и удала се 17. јануара 38. године за Октавијана Августа и постала је римска царица.2) Његов старији брат Тиберије, каснији римски цар, рођен је 42. пре Христа. Њих двојица живели су код свога оца, све до његове смрти 33. пре Христа. Током 29. пре Христа учествовали су поред свога очуха Октавијана у тријумфалној поворци посвећеној победи над Марком Антонијем и Клеопатром у бици код Акцијума.3) Октавијан Август се 23. пре Христа био веома озбиљно разболио, а његова могућа смрт претила је стабилности новоуспостављенога поретка.4) Историчари се слажу да је током тога времена постало веома важно и тешко питање Августовога наследника. Иако је изгледало да би Агрипа или Марцел могли да преузму његову позицију, ипак је то постао тежак проблем за Августа. Изгледа да је тада одабрано више потенцијалних наследника, а међу њима су били он и пре свега његов брат Тиберије.

Породица и брак

Друз Старији се оженио са Антонијом Млађом, ћерком Марка Антонија и Августове сестре Октавије Млађе. Имали су троје деце, која су преживела до пунолетности: Германика, Клаудија и Ливилу. Након Друсове смрти Антонија се није преудавала, иако га је надживела за скоро 50 година. Три римска цара била су директни потомци Друса Старијега, а то су били син Клаудије, унук Калигула и праунук Нерон.

Рат са Ретима

Август је Тиберију и Друзу Старијем додељивао бројне почасти. Током 19. пре Христа додељена му је привилегија да има право да за претора и конзула буде биран пет година пре законски одређене старости за те дужности.5) Када је Тиберије 16. пре Христа напуштао Италију Друз Старији је преузео његове дужности.6) Постао је квестор 15. пре Христа и добио је задатак да се бори против Рета, који су живели у Алпима, а пљачкали су околне територије Галије, а упадали су и у Италију нападајући Римљане и њихове савезнике.7)

Друс је успио да одбије Рете, да победи мањи део и да због заслуга добије статус претора.8) Друс је успео да заустави упаде Рета у Италију, али они су и даље пљачкали Галију, па је Август наредио Тиберију да се придружи брату.9) Друз и Тиберије напали су Рецију истовремено са разних страна и успели су да победе и покоре Рете.10) Депортовали су војно најспособније становништво, да би спречили будуће побуне.11)

Покоравање неколико германских племена

Током 13. пре Христа Август је оставио Друза Старијега у Германији, а сам се вратио у Рим.12) Сикамбри су пре тога приликом пљачкашких упада поразили римску војску под командом Марка Лолија. Сикамбри су наставили да упадају у Галију, али Друс је успео да их заустави приликом преласка Рајне.13) Након тога упао је 12. пре Христа на територију Усипета и дошавши до територије Сикамбра пустошио је њихову област.14) Након тога пловио је Рајном до мора и покорио је Фризе, који су му се онда придружили у даљњим експедицијама.15) Након тога пребацио се преко језера и напао територију Хата, али нашао се у опасности јер му је плима насукала бродове на сувом. По повратку у Рим именован је 11. пре Христа за урбанога претора.16)

Продор кроз Германију до реке Весер

У пролеће 11. пре Христа Друз Старији се поново запутио на границу Германије. Поново је прешао Рајну и покорио Усипете, па је кроз територију Сикамбра продро све до удаљених Херуска.17) Преко територије Сикамбра прошао је готово неопажено, јер су они водили рат да казне Хате, који се са њима нису удруживали у савез.18) Отишао је све до реке Висургис (Весер), али због наиласка зиме морао је да се враћа.19) На повратку германска племена су му сталним заседама цело време узнемиравали војску и наносила губитке. Због успеха у Германији заслужио је тријумф.20) Током 10. пре Христа Хати су се удружили са Сикамбрима и напали су Друзов логор, али били су поражени, а Друз је након тога отишао у Лугдунум (Лион) да се сретне са Августом и да заједно са њим отпутује у Рим.21)

Смрт

Друз је 9. пре Христа изабран за конзула.22) Вратио се на германску границу и поново је са војском упао у Германију. Извршио је инвазију територије Хата и напредовао је источно све до територије Свева.23) Напредовао је до реке Елбе.24) Ту је поставио трофеј и онда се враћао на запад до територије Херуска. На повратку се десила несрећа, пао је са коња, а коњ је пао по њему и сломио му бедру.25) Стање му се након тога погоршавало, па су позвали Тиберија, који је тада био у Панонији.26) Тиберије је стигао пре него што му је брат умро. Друз Старији је посмртно заједно са својим синовима добио титулу Германик.27)

Литература

  • Корнелије Тацит, Анали, превод Љиљане Црепајац, Тема, Београд, 2006.
  • Гај Светоније Транквил, Дванаест римских царева, превод Николе Шопа, Дерета, Београд, 2001.
  • Јосиф Флавије, Јеврејске старине
  • Levick Barbara, Tiberius the Politician, Routledge (1999), ISBN 0415217539
  • Seager, Robin, Tiberius, Blackwell Publishing (2005), ISBN 1405115297

Druz Stariji

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Seager 2005 стр. 7
3)
Светоније, Тиберије 6
4)
Seager 2005 стр. 16
5)
Касије Дион 54.10
6)
Касије Дион 54.19
7) , 8) , 9) , 10) , 11)
Касије Дион 54.22
12)
Касије Дион 54.25
13) , 14) , 15) , 16)
Касије Дион 54.32
17) , 18) , 19) , 20)
Касије Дион 54.33
21)
Касије Дион 54.36
22) , 23)
Касије Дион 55.1
24)
Seager стр. 21
25) , 26)
Seager стр. 21-22
27)
Seager стр. 22
друз_старији.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/03 15:55