Корисничке алатке

Алатке сајта


ефијалт

Ефијалт

Ефијалт (грч. Ἐφιάλτης) (до 461. пре Христа), атински политичар и вођа демократског покрета. Касних 460их пре Христа спровео је реформе, којима су смањена овлаштења Ареопага. То је означило почетак периода радикалне демократије, по којима је Атина постала чувена. Убијен је 461. пре Христа у атентату, који су организовале олигархијске групе. Вођство демократског покрета преузео је Перикло.1)

Противи се да се помогне Спарти

Ефијалт се први пут у историјским изворима појављује као стратег 465. пре Христа, када је командовао атинском флотом. Током августа 463. пре Христа за разлику од Кимона противио се да Атина помогне Спарти да се угуши побуна хелота. Ефијалт је тада говорио да су Спарта и Атина ривали и да треба да се допусти да Спарта лежи прегажена, јер је то интерес Атине.2) Кимон му се супроставио са аргументацијом да Атињани не смеју да допусте да Хелада буде обогаљена. Поредио је Хеладу са коњском запрегом, коју вучу два коња Атина и Спарта.3) Кад би дозволили да Спарта буде прегажена тада би запрега остала без другога коња. Кимоново мишљење је победило на народној скупштини, па су Атињани послали помоћ Спарти. Кимон је отишао на челу 4.000 хоплита.

Напад на Ареопаг

У то време 462. пре Христа, када је Кимон отишао да помогне Спарти Ефијалт и његови политички савезници почели су да нападају Ареопаг. Савет Ареопага је био високо судско веће, које су чинили бивши архонти, а као установа представљао је бастион аристократског конзервативизма. Према Аристотелу након 478. пре Христа савет Ареопага је постепено ојачао и преузео контролу над државом.4) Савет Ареопага није преузео контролу формалном одлуком, него је народ прихватио његов престиж због тога што су спасли Атину током битке код Саламине, када су дали битан финансијски допринос. Атина је тада била под добром управом, а ценили су их и други Грци, па је због тога преузела и вођство у Делском савезу. Ефијалт је био познат као непоткупљив и почео је да оптужује5) многе чланове савета Ареопага за корупцију Тим судским процесима био је уздрман углед савета Ареопага. Пошто је ослабио престиж Ареопага Ефијалт је предложио народној скупштини серију реформи.

Политичка реформа

Народна скупштина је 462. пре Христа прихватила низ закона, које је предложио Ефијалт. Ареопаг су лишили многих надлежности. Те надлежности су прешле на народну скупштину, демократски савет буле (савет пет стотина) и на народне судове.6) Ефијалтова реформа је била само први корак радикалне демократије. Ефијалт је сломио политичку моћ Ареопага и грађанима је према Платону „наточио чашу пуне и непомешане слободе“.7) Када се вођа аристократске партије Кимон вратио у Атину нашао се у безизлазном положају, јер није могао ништа да предузме. Њега су остраковали 461. пре Христа.

Атентат

Једна олигархијска група припремила је заверу, па су извршили атентат и убили Ефијалта 461. пре Христа. Након његове смрти Перикле је наставио са демократским реформама.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3)
Плутарх, Кимон 16
4)
Аристотел 23
5) , 6)
Аристотел 25
7)
Плутарх, Перикле 7
ефијалт.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/09 22:45