Корисничке алатке

Алатке сајта


жан_брин

Жан Брин

Жан Брин (франц. Jean (Léon, Victor, Jean-Baptiste) Brunhes) (Тулуза, 25. октобар 1869 — Булоњ сир Сен, 25. август 1930), француски географ и професор на Колеџ де Франс (Collège de France) у Паризу.

Живот и рад

Родио се у породици професора математике. Завршио је вишу нормалну школу у Паризу, а затим универзитет у Лиону. Године 1892. постао је професор историје и географије. По савјету Пола Видала је провео дио године у Шпанији, гдје је скупљао материјале за своју будућу дисертацију, која је завршена 1902. Тема је била наводњавање у Пиренејском полуострву и сјеверној Африци, и организација истог. Године 1896. први је употребио назив „социјална географија“, а 1907. године „социјално-економска географија“. Послије 1912. професор је на Колеџ де Франс. Године 1913. примио је и управљање музејем „Archives de la planète“, који је излагао сакупљене колекције географских фотографија из читавог свијета.

Путовао је Далмацијом, Босном и Херцеговином, Старом Србијом и Македонијом.1) Годинама се бавио антрополошким и етнографским испитивањима на Балкану и то у бурно вријеме национално-политичких сукоба.2) Своја запажања би одмах објављивао у чланцима или саопштавао на предавањима. У француском Колежу држао је 1912-1913 предавања о Босни и Херцеговини, а 1914. предавања о Македонији.3) За време српско-бугарског спора и Другог балканског рата Жак Брин је доказивао оправданост српских захтјева у Македонији.4) У Сорбони је 8. јуна 1914. отворио серију предавања Етнографског друштва својим предавањима о Сукобима раса и народности на Балкану.5) Током Првог светског рата био је међу српским пријатељима. Познат је по великом делу о Људској географији.6)

Године 1927. изабран је за члана француске Академије, и то моралних и политичких наука. Имао је за оно вријеме необичне научне и политичке погледе, јер је подржавао социјалистичко-католичко удружење „Sillon“. Током живота је издао велики број радова, којима је вршио популаризацију социјалне географије. Шире признање свог рада је добио тек у посљедњим годинама живота.

Академик

Дописни је члан Српске краљевске академије (Академије друштвених наука) од 16. фебруара 1920.

Литература

  • Musée Albert Kahn, Boulogne, Jean Brunhes autour du monde, regards d'un géographe / regards de la géographie, Vilo, Paris, 1993, 348.
  • Dictionnaire de Biographie Française, Paris 7, 554–555 (Y. Chatelain).
  • Dictionary of scientific biography, New York 2, 538–539 (J. Taton).

Спољне везе

жан_брин.txt · Последњи пут мењано: 2021/08/28 14:45