Корисничке алатке

Алатке сајта


квинт_цецилије_метел_непот_млађи

Квинт Цецилије Метел Непот Млађи

Квинт Цецилије Метел Непот Млађи (лат. Quintus Caecilius Metellus Nepos Iunior) (око 100 — 55. пре Христа), римски политичар и војсковођа позне Републике.1)

Рана каријера

Био је син Квинта Цецилија Метела Непота, конзула 98. пре Христа. Био је брат Квинта Цецилија Метела Целера, конзула 60. пре Христа. Од 67. до 63. пре Христа служио је у Азији као легат у Помпејевој војсци за време Трећега митридатовога рата. Његова полусестра Мурција била је удана за Помпеја, па је због тога његова каријера једно време била везана за Помпеја.

Народни трибун

Именован је за народнога трибуна 62. пре Христа.2) Његова кандидатура потакла је Катона Млађега као вођу оптимата да прекине са проучавањем филозофије и да се кандидује за народнога трибуна.3) Непот је преузео дужност у децембру 63. пре Христа и спречио је Цицерона да при предаји дужности новом конзулу говори о својим успесима. Метел Непот Млађи је одмах почео да оптужује Цицерона за незаконито кажњавање оних, који су учествовали у Катилининој завери.4) Наиме било је незаконито да се римски грађани погубе без судскога поступка.5) Оптужба против Цицерона фактички је била усмерена против сената, који је посебном одлуком касније одобрио Цицеронову акцију.6) Сенат је не само дао имунитет свима који су погубили заверенике, него је усвојио одлуку да нико нема право да их позива на одговорност претећи таквима да ће их прогласити непријатељима Републике.7) Непот Млађи се због тога препао, па више није покретао питање Цицеронове одговорности.8)

Предлаже да Помпеј успостави ред у Италији

У то време Помпеј је управо окончао рат на истоку. Непот Млађи је онда као Помпејев пријатељ предлагао закон да се позове Помпеја из Азије да са својом војском успостави ред у Италији.9)10) Говорио је да је Помпеј потребан да спаси Републику угрожену Катилинином побуном.11) Циљ Непота је био да се Помпеј домогне врхунске власти.12) Цезар је у то време био претор и подржавао је Непота и Помпеја. Катон Млађи се истицао као оштар критичар тога закона.13) Сенат се супростављао том закону, али Метел Непот је тај закон ставио народу на изгласавање.

Нереди на гласању о закону

На дан гласања Цезар је јасно подржавао Метела. Цезар и Метел Непот су трибунал окружили са много наоружаних људи и са гладијаторима.14) Два народна трибуна Катон Млађи и Квинције Минуције Терм су дошли са својим пратиоцима и присташама да уложе вето на закон.15)16) Међутим гладијатори нису пропустили њихове присташе. Када је чиновник почео да чита закон Катон Млађи га је спречавао. Онда је Метел Непот преузео документ и наставио да га чита.17) Катон је и њему отео документ, али Метел је закон знао напамет, па је наставио, али онда га је Терм ометао затварајући му својом руком уста.18) Непот је онда дао знак својим наоружаним присташама, који су почели да бацају камење и штапове, па су успели да растерају Катонове присташе.19) Катона Млађега од каменица је спасио конзул Луције Лициније Мурена. Пошто су на трибуналу остале само Непотове присташе он је намеравао да изгласа закон, али њихови противници су се вратили наоружани и успели су да их изненаде и истерају са трибунала.20)

Одлази из протеста из Рима

Након тога заседао је Сенат и донео је обавезујућу сенатску одлуку (senatus consultum ultimum) да се конзули требају побринути о реду у граду.21) Сенат је дао за право Катону Млађем сматрајући Непота одговорним за неред и незаконитости.22) Било је и предлога да се Непот лиши положаја народнога трибуна, али од тога се одустало по препоруци самога Катона.23) Метел Непот је онда сазвао јавни скуп на форуму, на коме је оптуживао Катона Млађега за тиранију и за заверу против Помпеја.24) Онда је отпутовао у Азију са намером да их све оптужи пред Помпејем.25) Иако је било незаконито да народни трибун напушта Рим за време свога мандата нико није потезао то питање, јер су били задовољни да су се бар решили Непота.26) Помпеј се с друге стране на одређени начин дистанцирао од начина на који је Непот деловао.27)

Конзул и Цицеронов повратак

Помпеј се по повратку у Италију 61. пре Христа растао од Метелове полусестре Мурције. Од тога тренутка дошло је до захлађења између Помпеја и двојице Метела, Метела Целера и Метела Непота.28) Непот је изабран за претора 60. пре Христа. Изабран је за конзула 57. пре Христа заједно са Публијем Корнелијем Лентулом Спинтером. Публије Клодије је успео да истера Цицерона из Рима, али пошто се свадио са Помпејем онда је Помпеј радио на томе да се Цицерон врати из егзила. 29) За услугу Помпеју Спинтер се залагао за Цицеронов повратак.30) Непот је с друге стране подржавао Публија Клодија и био је против старога непријатеља Цицерона.31) Помпеј је онда ангажовао Тита Анија Милона, који је попут Клодија скупио противнички клуб, тј банду, у којој је било гладијатора.32) Милонова банда је постала моћнија од Клодијеве и тада долази до промене Непотовога става. Непот се препао Помпеја, Спинтера и Милонове банде, па је одлучио да стане на Помпејеву страну и подржи повратак Цицерона.33) Тада је Сенат изгласао одлуку о Цицероновоме повратку.

Неуспешан рат у Хиспанији

Током 56. пре Христа именован је за намесника Ближе Хиспаније. Побунила су се хиспанска племена под водством моћних Вакеја.34) Метел Непот их је најпре победио, али док је опседао Клунију Вакеји су га напали, победили и преузели град.35) Непот се неко време смирио и није се упуштао у сукоб са надмоћнијим противником.36)

Литература


Kvint Cecilije Metel Nepot Mlađi
Kvint Cecilije Metel Nepot Mladji

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Плутарх Катон Млађи 21
3)
Плутарх Катон Млађи 20
4) , 10) , 15) , 21)
Касије Дион 37.43
5) , 6) , 7) , 8)
Касије Дион 37.42
9) , 11) , 12) , 13)
Плутарх Катон Млађи 26
14) , 16)
Плутарх Катон Млађи 27
17) , 18) , 19) , 20) , 22)
Плутарх Катон Млађи 28
23) , 26)
Goldsworthy стр. 144
24) , 25)
Плутарх Катон Млађи 29
27)
Seager стр. 74
28)
Goldsworthy стр. 155
29) , 30) , 31)
Касије Дион 39.6
32) , 33)
Касије Дион 39.7,8
34) , 35) , 36)
Касије Дион 39.54
квинт_цецилије_метел_непот_млађи.txt · Последњи пут мењано: 2021/08/31 14:44