Корисничке алатке

Алатке сајта


клеомброт_i

Клеомброт I

Клеомброт I (грч. Κλεόμβροτος) (до 371. пре Христа), краљ Спарте из линије Агијада. Наследио је 380. пре Христа брата Агесиполида I. Предводио је спартанску војску у бици код Леуктре, у којој је Спарта поражена, а Клеомброт је погинуо. Том битком окончан је период спартанске хегемоније у Грчкој. Наследио га је син Агесиполид II.1)

Тебански преврат и први Клеомбротов поход

Када је Пелопида 379. пре Христа ослободио Тебу спартанске доминације још се спартанска војска једно време налазила у тебанском акропољу Кадмеји. Када су у Спарти чули за побуну у Теби послали су војску под заповедништвом Клеомброта. Тада је Клеомброт по први пут предводио војску.2) Међутим спартанска војска у Кадмеји предала се пре Клеомбротовога доласка. Атински пелтасти под вођством Хабрије спречили су да Клеомброт дође до Платеје ближим путем.3) Задржао се код Киноскефала 16 дана, а да није ништа учинио. Када је одлазио поставио је Сфордрију за спартанског намесника (хармоста) у Теспији и оставио му гарнизон од 3.000 војника. Присуство спартанске војске у Беотији узнемиравало је Атину.4) Спартанци су били незадовољни Клеомбротовим командовањем. Следеће походе против Тебе поверили су остарелом Агесилају II.

Још један неуспешан поход

Агесилај II је током 378. и 377. пре Христа неуспешно водио рат у Беотији против Атине и Тебе, па је постајао непопуларан. Поред тога Агесилај је крајем 377. пре Христа због болести ногу постао неспособан за вођење рата, па су током 376. пре Христа Спартанци поново један поход поверили Клеомброту. Покушао је са војском да уђе у Беотију преко планине Китерон, али ту су их у уским стрмим пролазима сачекали пелтасти.5) Клеомброт је сматрао да не може да уђе у Беотију, па се поново вратио у Спарту необављена посла.6) Поново су у Спарти били незадовољни његовим походом.

Поморска оријентација и пораз

Клеомброт и Анталкида потакли су промену спартанске ратне политике, па је одлучено да се тежиште рата преусмери на обуздавање Атине и спречавање Другога атинскога поморскога савеза.7) Спарта је до 376. пре Христа опремила флоту од 76 трирема под заповедништвом Полиса.8) Спартанска флота је почела да омета снабдевање Атине житом. Атињани су онда послали Хабрију, који је са 83 триреме пробио блокаду и спровео трговачке бродове. Хабрија је победио спартанску флоту 376. пре Христа у бици код Накса и након тога Атина је поново успоставила поморску надмоћ у Егеју.9)

Фокида

Спарта се по мировном споразуму из 375. пре Христа повукла из Беотије, тј. из њима пријатељски наклоњених градова Платеје и Теспије, па је то Теба искористила и заузела Платеју и Теспију.10) Платеју су срушили, а становништво раселили из Беотије. Након што је под своју контролу ставила целу Беотију, сем Орхомена, Теба је напала Фокиду.11) Фокиђани су се због тога обратили Спарти за помоћ. Спарта је одмах 374. пре Христа послала војску под вођством Клеомброта.12) Са војском је прешао Коринтски залив и стигао до Фокиде. Клеомброт је остао у Фокиди све до 371. пре Христа.

Калијин мир између Спарте и Атине

Током 371. пре Христа преговарало се о миру. Тај тзв. Калијин мир заснивао се на принципима аутономије сваког грчког града. Атина, Теба и Спарта сложили су се о готово свим принципима и већ су га потписали. Главни спор настао је око питања аутономије градова унутар Беотског савеза. Теба се није слагала са аутономијом градова унутар Беотског савеза и сматрала је да аутономија унутар Беотије треба бити иста као аутономија унутар Лаконије и Атике. Спарта је склопила мир са Атином, а Теба је била искључена из Калијиног мира. Према условима тога мира сви су требали да повуку своју војску из туђих градова. Атина је поштовала тај договор, али Спарта није. Клеомброт се са војском налазио у Фокиди и ефори су му послали наређење да нападне Тебу.13) Агесилај је сматрао да је то најбољи тренутак да се обрачуна са Тебом, пошто је она била искључена из мировног споразума.

Битка код Леуктре и Клеомбротова погибија

Клеомброт се тада налазио у Фокиди. Клеомброт је кренуо северније, да би избегао планинске пролазе на којима су му Беоћани припремили заседу. Ушао је у Беотију тамо где га нису очекивали, заузео је тврђаву и заробио 10 или 12 бродова. На путу према Теби логоровао је код Леуктре на територији Теспије. Ту се и одиграла битка код Леуктре. Беоћанска војска му је изашла усусрет. Спартанска војска састојала се од 10.000 хоплита, а од тога је било 700 Спартијата. Беоћани су имали мање војника, 6.000 хоплита, али имали су надмоћнију коњицу. На десној спартанској страни били су Клеомброт и елитни Спартијати у спартанској фаланги. Мање искусни пелопонески савезници били су на левој страни. Пошто су Спартанци били бројнији Епаминонда је увео две тактичке иновације. Узео је најбољу војску и оформио је фалангу дубоку 50 редова, за разлику од обичне фаланге дубоке 8 до 12 редова. Њих је поставио насупрот Клеомброта и Спартијата. Пелопида и Света чета Тебе били су на крајње левој страни. Пошто је знао да нема довољно војске да би му остала фаланга имала дубину као пелопонешка фаланга он је одлучио да слабију војску стави на десну страну. Битка је отворена сукобом коњица. Тебанска коњица је победила и натерала је унатраг спартанску коњицу, која је нарушила властиту фалангу. Након тога започела је општа битка нападом тебанског ојачаног левога крила, које је кренуло у напад много већом брзином од уобичајене. Десно тебанско крило се повлачило. Након интензивне борбе спартанско десно крило почело је да попушта под тешким нападом дубоке тебанске фаланге. Током тога обрачуна Клеомброт је убијен. Спартанци су се борили довољно дуго да би омогућили да се извуче мртво тело њихова краља, али онда је спартанска линија разбијена. Пелопонески савезници на левој страни дали су се у бег, када су видели да елитна спартанска војска бежи. Убрзо је цела спартанска војска била у расулу. Убијено је 1.000 Пелопонежана и 300 Беоћана. У бици је убијено 400 од укупно 700 Спартијата.

Литература


Kleombrot I

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3)
Ксенофонт, Хеленика 5.4.14
4)
Buckler стр. 217
5) , 6)
Ксенофонт, Хеленика 5.4.59
7) , 8)
Buckler стр. 246
9)
Buckler стр. 249
10)
Buckler стр. 271-272
11) , 12)
Ксенофонт, Хеленика 6.1.1
13)
Плутарх, Пелопида 28
клеомброт_i.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/06 23:01