Корисничке алатке

Алатке сајта


лидијад_из_мегалопоља

Лидијад из Мегалопоља

Лидијад из Мегалопоља (грч. Λιδιαδας) (до 227. пре Христа), тиранин Мегалопоља до 242. пре Христа, а после тога три пута је био стратег Ахајскога савеза. Познат је по томе што се сам одрекао тираније и Мегалопољ прикључио Ахајском савезу. Као стратег Ахајскога савеза смењивао се на положају са конкурентом Аратом. Погинуо је крај Мегалопоља у Клеоменовом рату.1)

Тиранин Мегалопоља

Лидијад се још као млад уздигао до положаја тиранина Мегалопоља.2) Не зна се ништа о начину на који се домогао положаја тиранина. Веровао је да је тиранија најбољи облик власти.3) Изгледа да је тиранин постао у време око 244. пре Христа. Учествовао је у бици код Мантинеје у којој су се Ахајци и Аркађани победили Агиса IV.4) Тада је заједно са Леокидом командовао контингентом војске из Мегалопоља.

Одриче се тираније

Када се постао тиранин владавина му је постала тежак терет. У то време на Пелопонезу се истицао Арат, који је почео да ослобађа градове тиранија. Након рушења тиранина Аристипа у Аргосу Арат је планирао да ослободи и Мегалопољ, али сам Лидијад се у то време предомислио.5) Лидијад је завидио Арату, а и бојао га се је. Лидијад се 234. пре Христа одрекао тиранске власти. Дао је слободу Мегалопољу да се као слободан град прикључи Ахајском савезу.6) Ахајци су због те великодушне одлуке наградили Лидијада положајем ахајскога стратега за 234/233. пре Христа.7) Ахајски савез је уласком Мегалопоља у савез битно повећао територију, али заједно са Мегалопољем у савез је ушло и непријатељство Мегалопоља према Спарти.8) То ће довести Ахајски савез у сукоб са Спартом за време њенога успона у доба Клеомена III.

Три пута ахајски стратег

На положају ахајскога стратега Лидијад је одмах намеравао да се покаже, да надмаши Арата, па је предложио поход против Спарте, који је Арат успео да спречи.9) Арат је био изабран за стратега 233. пре Христа и супростављао се Лидијаду, али народ је сматрао да се ради о Аратовој зависти, па су 232/231. пре Христа Лидијада поново изабрали за ахајскога стратега.10) Арат и Лидијад су почели да се смењују на положају стратега, а Арат је почео да сије сумње у бившега тиранина, али није успевао,11) па је Лидијад 230/229. пре Христа био изабран и трећи пут за ахајскога стратега.

Клеоменов рат

Клеоменов рат почео је 229/228. пре Христа спартанским походима против Аркадије и Ахајскога савеза. Клеомен III је у бици код Ликеја 227. пре Христа победио војску Ахајскога савеза, која је тада била под Аратовим заповедништвом. Мегалопољ је био највише на спартанском удару. Град се налазио на месту где се лако прелазило у Лаконију. Када је Клеомен 227. пре Христа заузео мегалопољско упориште Леуктру Арат је са војском дошао да помогне Мегалопољу.12) Ипак у мањем сукобу крај Мегалопоља Ахајци су били бољи и натерали су Спартанце на повлачење.13)

Погибија

Арат није дозвољавао Ахајцима да гањају пораженога непријатеља преко опасних гудура.14) Лидијад га није послушао него је са коњицом кренуо у потеру за Спартанцима. Лидијад је сматрао да не требају да испусте победу из руку, па је натерао лево непријатељско крило у бег. Због жарке жеље за победом Лидијад је са својом коњицом улетио у непроходан терен, пун јарака, зидова, лоза, што је разбило бојни ред његове коњице.15)16) Клеомен је онда послао лаконаоружане стрелце и праћкаше Тарентинце и Крићане, који су из даљине покосили Лидијадову коњицу. У тој борби погинуо је и Лидијад.17)

Литература


Lidijad iz Megalopolja

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 5) , 6) , 7) , 10) , 11)
Плутарх, Арат 30
4)
Паусанија 8.10
8) , 9)
Walbank стр. 449
12) , 13) , 15) , 17)
Плутарх, Клеомен 6
14) , 16)
Плутарх, Арат 37
лидијад_из_мегалопоља.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/09 22:48