Корисничке алатке

Алатке сајта


лукреција

Лукреција

Лукреција (лат. Lucretia), легендарна особа из периода пада Римске краљевине, чије је силовање и самоубиство потакло револуцију у којој је укинута монархија и основана Римска република. Син последњега римскога краља Луција Тарквинија Охолога силовао је Лукрецију 509. пре Христа. Лукреција је обавестила своје рођаке и извршила је самоубиство. Луције Јуније Брут је због тога потакао народ на побуну, па је краљ Луције Тарквиније Охоли морао да бежи из Рима. Укинута је краљевина и основана Римска република 509. пре Христа, а Брут и Лукрецијин супруг Луције Тарквиније Колатин постали су први римски конзули.1)

Долазак Секста Тарквинија код Лукреције

Луције Тарквиније Охоли је био последњи римски краљ. Према једној верзији од Дионизија од Халикарнаса приликом опседања Ардеје краљ је послао свога сина Секста Тарквинија у Колатију. Секст Тарквиније је ту био угошћен, као и иначе, код свога рођака Луција Тарквинија Колатина.2) Луције Тарквиније Колатин је био у војсци, па се Сексту Тарквинију коначно указала дуго чекана прилика да му заведе жену Лукрецију.3) Према другачијој Ливијевој верзији официри на ратишту коментарисали су своје жене и хвалили се њиховим врлинама.4) Дошло је до распарве о томе чија жена је честитија, па су одлучили да то реше изненадном посетом. Краљевске снахе су затекли на забавама, а Лукрецију су затекли како вредно ради.5) Секста Тарквинија је приликом те визите обузела страст за Лукрецијом, па је након неколико дана отишао у Колатију без знања Лукрецијинога супруга Луција Тарквинија Колатина.6) Лукреција га је лепо дочекала и угостила и не слутећи његове намере.7)

Силовање Лукреције

Током ноћи Секст Тарквиније је ушао поред слугу у Лукрецијуну собу са мачем и запретио јој је да ће је убити ако дигне галаму.8) Признао је да је воли и почео је да јој обећава да ће бити краљица. Када није успео да је придобије прешао је на претње.9) Понудио јој је два избора, или да удовољи његовим сексуалним жељама или да је убије и поред ње остави једнога слугу, па да изгледа као да их је затекао у прељуби и онда убио.10) Лукреција се бојала нечасне смрти, па ју је Секст Тарквиније силовао.

Лукреција се убија

Према Дионизију Лукреција је следеће јутро након силовања обукла црно и са сакривеним бодежом појурила је у Рим.11) Отишла је код свога оца Спурија Лукреција Триципитина и бацила се пред њега у сузама. Од оца је тражила да је освети.12) Пред оцем и истакнутим рођацима је испричала што јој се десило, тражила да се освете и онда се пред њима убила.13) Према Ливијевој верзији Лукреција није отишла у Рим, него је позвала свога оца и супруга и замолила их да дођу са поверљивим пријатељима.14) Дошли су са Публијем Валеријем Публиколом и Луцијем Јунијем Брутом.15) Лукреција им је испричала шта се десило и затражила да је обавежу да ће се осветити и након тога она се убила.16)

Заклетва о рушењу краља

Луције Јуније Брут је био син Тарквиније, ћерке Луција Тарквинија Приска. Предложио је да сруше тиранију, тј краља и први се заклео пред Лукрецијиним телом и са окрвављеним бодежом да ће учинити све да би срушио Луција Тарквинија Охолога.17) Након тога са окрвављеним ножем заклели су се Луције Тарквиније Колатин и Публије Валерије Публикола. Лукрецијино тело су по Брутовој идеји изложили на форуму.18) На форуму су имали добру прилику да се жале на краља.

Револуција

Нови револуционарни комитет почео је да регрутује своју војску.19) Успоставили су и гарнизон у Колатији. Луције Јуније Брут је пред народом износио оптужбе против краља. Брут је у то време имао дужност нижега магистрата, али имао је право да сазове куријатску скупштину, па је то и учинио и тако је једно гомилу претворио у законодавни орган, а својим говором их је потакао да свргну краља. Изнио је читав низ оптужби против краља и његове фамилије. Изнио је и чињеницу да је Луције Тарквиније Охоли на трон дошао убиством краља Сервија Тулија. Брут је отворио и дебату о облику власти који би трбао бити у риму. Након многих говорника Брут је предложио да се Тарквнијеви истерају и да се именује интерекс који би именовао магистрате. Одлучили су се за републику и да се уместо краља изабиру два конзула.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3)
Дионизије 4.64
4) , 5)
Ливије 1.57
6)
Ливије 1.57-58
7) , 9) , 14) , 15) , 16)
Ливије 1.58
8) , 10)
Дионизије 4.65
11) , 12)
Дионизије 4.66
13)
Дионизије 4.67
17)
Дионизије 4.70
18) , 19)
Ливије 1.59
лукреција.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/03 16:08