Корисничке алатке

Алатке сајта


маније_аквилије

Маније Аквилије

Маније Аквилије (лат. Manius Aquilius) (до 89. пре Христа), римски војсковођа и политичар, који је био конзул 101. пре Христа. Угушио је 100. пре Христа Други устанак робова. Најодговорнији је за потпаљивање и почетак Првога митридатовога рата. Потакао је краља Битиније Никомеда IV Филопатора да пустоши територију Понта, што је довело до Првога митридатовога рата. Започео је Први митридатов рат без одобрења Сената и на почетку рата поражен је не само он, него и сви његови савезници. Митридат VI од Понта га је заробио и дао да се погуби.1)

Маријевац

Маније Аквилије је изгледа био син Манија Аквилија Старијега, који је био конзул 129. пре Христа. Маније Аквилије Млађи био је један од маријеваца, присташа Гаја Марија. Када је Гај Марије крајем 103. пре Христа кренуо у Рим са циљем да четврти пут буде изабран за конзула команду над војском у рату са Кимбрима оставио је Манију Аквилију.2) То значи да је у Маријевој војсци био други по важности. Током 102. пре Христа Гај Марије је победио Теутонце у бици код Аква Секстија (данашњи Екс ан Прованс).

Гуши Други устанак робова

Током 101. пре Христа Маније Аквилије именован је за конзула заједно са Гајем Маријем. Током 104. пре Христа избио је Други устанак робова, који није успело да угуши неколико римских војски, па је Маније Аквилије током 101. пре Христа отишао на Сицилију да гуши побуну. Маније Аквилије је угушио побуну робова 100. пре Христа, а због успешнога гушења побуне изгласана му је 99. пре Христа овација (мали тријумф). Међутим нешто касније позван је на одговорност због злоупотребе положаја на Сицилији, а бранио га је Марко Антоније Оратор. Иако је било доказа за његову кривиицу ослобођен је захваљујући његовом јунаштву у рату.

Потпаљује Први митридатов рат

Митридат VI од Понта је наговорио Никомедовога брата Сократа Хреста да тражи трон Битиније и онда му је војно помогао да 90. пре Христа победи Никомеда IV Филопатора. Никомед IV Филопатор је био присиљен да напусти Битинију и побегне у Рим. Римљани су послали Манија Аквилија са изасланством и наредили су Митридату да врати Битинију, а кад Митридат није послушао Маније Аквилије и проконзул Азије Гај Касије окупили су већу војску и уз помоћ Галаћана и Фригијаца вратили су Никомеда на трон Битиније и Ариобарзана I Филоромеј на трон Кападокије.3) Од двојице краљева Маније Аквилије је обећавајући им римску помоћ тражио да упадају на територије Понта и да потпале рат.4) Никомед IV од Битиније и Ариобарзан су оклевали да започну тако значајан рат страхујући од моћнога Митридата, али пошто је Никомед IV дуговао римским војсковођама много новца био је присиљен да пристане да нападне Митридатову територију, коју је онда неометано пљачкао све до Амастриса.5) Митридат се онда жалио Манију Аквилију и осталим римским представницима да су дозволили Никомеду да некажњено пљачка територију Понта и позвао их је да га обуздају или ће сам морати да се брани.6)

Први митридатов рат

Пошто Митридат VI од Понта од Римљана није добио правду он је послао свога сина Аријарата Еусеба са великом војском да 89. пре Христа заузме Кападокију. Аријарат је брзо победио Ариобарзана и истерао га из Кападокије.7) Маније Аквилије и Гај Касије тражили су да Митридат пусти Никомеда и Кападокију на миру претећи ратом. Митридат је са друге стране тражио да се жали Сенату, али Маније Аквилије и Гај Касије нису хтели да сачекају мишљење Сената, па су започели рат без одобрења Сената, што је био велики ризик.8) Римском војском командовао је проконзул Гај Касије. Гај Касије је био распоређен на граници Битиније и Галатије, а Маније Аквилије на потезу између Понта и Битиније.9) Пропретор Киликије Квинт Опије је био распоређен у брдовитој Кападокији. Сваки од њих располагао је са 40.000 војника.10) Никомед IV Филопатор је као римски савезник располагао са 50.000 војника и након катастрофалнога пораза побегао је најпре под заштиту Манија Аквилија, а онда се преселио код проконзула Гаја Касија.11)

Пораз у бици код Протопахија

Митридатов војсковођа Неоптолем кренуо је према Манију Аквилију, који се онда повлачио са циљем да се споји са војском Гаја Касија, али Неоптолем га је претекао и прислио на битку код Протопахија (Протостахија) у источној Битинији. Маније је располагао са 40.000 војника и 4.000 коњаника. Изгубио је битку, логор и 10.000 војника.12) Маније је онда побегао преко реке Сангарије према Пергаму, а онда на Родос. Митридат VI од Понта је са друге стране покорио све делове Мале Азије, које су држали Римљани или њихови савезници.

Сасуто му растопљено злато у грло

Маније Аквилије је покушао да се домогне Рима, али заробили су га становници Митилене на Лезбу и изручили Митридату.13) Митридат је његово заробљавање искористио за пропаганду. Маније је спровођен кроз градове Мале Азије привезан на магарцу и морао је да признаје низ злочина, које је починио.14) Коначно у Пергаму Митридат је дао да му се у грло саспе растопљено злато, као симбол римске незаситне похлепе и корупције.15) Тај метод погубљења постао је толико познат тако да су Парћани 53. пре Христа погубили Марка Лицинија Краса на исти начин.

Литература


Manije Akvilije

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Плутарх Гај Марије 14
3) , 4) , 5)
Апијан Митр. ратови 11
6)
Апијан Митр. ратови 12-14
7)
Апијан Митр. ратови 15
8) , 9) , 10)
Апијан Митр. ратови 17
11) , 12)
Апијан Митр. ратови 19
13)
Вел. Пертеркул 2.18
14) , 15)
Апијан Митр. ратови 21
маније_аквилије.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/04 16:19