Корисничке алатке

Алатке сајта


марко_клаудије_марцел_к._166._пре_хр

Марко Клаудије Марцел (к. 166. пре Хр.)

Марко Клаудије Марцел (конзул 166. пре Христа) (лат. Marcus Claudius Marcellus) (до 148. пре Христа), римски политичар и војсковођа, који је три пута биран за конзула 166, 155. и 152. пре Христа. Заслужио је 155. пре Христа тријумф због победе над Апуанима. Приписује му се оснивање Кордобе.1)

Чувена фамилија

Деда му је био чувени војсковођа Другога пунскога рата, Марко Клаудије Марцел, који је пет пута био римски конзул. Отац му је био Марко Клаудије Марцел (конзул 196. пре Христа). Када му је умро отац 177. пре Христа изабран је уместо њега у колегиј понтифика.2) То није био уобичајен поступак, јер би обично били бирани они, који би имали неку магистратуру.

Прве дужности

Током 173. пре Христа био је римски изасланик у Грчкој, где је покушавао да посредује између две сукобљене стране у Етолском савезу.3) Тежак терет дуга притискао је задужене, који су се због тога сукобљавали са кредиторима. Након тога у Егију је сазвао састанак Ахајскога савеза, на коме је истакао римско противљење македонском краљу Персеју и тражио је од Ахајаца да се држе старога декрета, који забрањује македонским краљевима да прелазе на Пелопонез.4) Изабран је 171. пре Христа за народнога трибуна. За претора Хиспаније изабран је 169. пре Христа.5) У Хиспанији је успешно ратовао заузевши важан град Марколику.6)

Два тријумфа

По први пут изабран је за конзула 166. пре Христа заједно са Гајем Сулпицијем Галом.7) Покорио је Алпске Гале.8) Због победе над Алпским Галима изгласан му је тријумф. По други пут изабран је за конзула 155. пре Христа заједно са Публијем Корнелијем Сципионом Насиком Коркулом. И по други пут заслужио је тријумф због победе над лигурским племеном Апуана.

Други келтиберски рат

По трећи пут изабран је за конзула 152. пре Христа заједно са Луцијем Валеријем Флаком. Као провинцију добио је Хиспанију, где је заменио Квинта Фулвија Нобилиора.9) Дошао је са 8.000 нових пешака и 500 коњаника.10) Постигао је одређене успехе у келтиберском рату. Након освајања Оцилија побеђенима је наметнуо благе услове, па је Неркобрик исто тако тражио мировни споразум. Пошто је Неркобрик кршио мировни споразум Марцел је кренуо на њих и тај притисак је уродио плодом, тако да су сва племена тога подручја одједном тражила мир.11) Радило се о Аревацима, Белима и Титима. Та племена дала су таоце и послали су изасланике у Рим, али римски Сенат је одбио да ратификује мировни споразум.12) Као разлог навели су да су иста племена одбила мировни споразум, који им је понудио Квинт Фулвије Нобилиор. Сенат је онда у Хиспанију послао нову војску под командом новога конзула Луција Лицинија Лукула Старијега.

Мировни споразум

Марцел је онда Келтиберима вратио таоце и упозорио их је да им предстоји рат са новом конзулском војском.13) Након тога разговарао је са келтиберским изасланицима, настојећи на сваки начин да оконча рат пре доласка Лукула. Након тога 5.000 Аревака заузело је град Нергобрига. Марцел је кренуо на Нумантију и Нумантинце је сатерао иза бедема Нумантије. Након преговора предали су му се Бели, Тити и Ареваци, а рат се окончао пре доласка Лукула.14) Марцел је заслужан за оснивање Кордубе (данашње Кордобе). Током 148. пре Христа путовао је као изасланик да се сретне са Масинисом у Нумидији, али погинуо је у бродолому.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Ливије 41.13
3)
Ливије 42.5
4)
Ливије 42.6
5)
Ливије 43.11,43.15
6)
Ливије 45.4
7)
Ливије 45.44
8)
Ливије Периохе 46
9) , 10) , 11)
Апијан Хисп. ратови 48
12)
Апијан Хисп. ратови 49
13) , 14)
Апијан Хисп. ратови 50
марко_клаудије_марцел_к._166._пре_хр.txt · Последњи пут мењано: 2021/09/03 13:31