Корисничке алатке

Алатке сајта


маханида

Маханида

Маханида (грч. Μαχανίδας) (до 207. пре Христа), тиранин Спарте и регент у име малолетнога краља Пелопса. Покушао је да обнови спартанску хегемонију на Пелопонезу. Био је савезник Римљана и Етолскога савеза за време Првога македонскога рата, а на Пелопонезу се сукобљавао са Ахајским савезом и њиховим моћним заштитником Македонијом. Погинуо је у бици код Мантинеје 207. пре Христа, када је Ахајски савез под командом Филопемена успео да победи спартанску војску.1)

Тиранин Спарте

Био је у почетку изгледа вођа тарентинских најамника у спартанској служби. Историја тога периода спартанске историје је поприлично мрачна, тако да се не зна како се Маханида домогао положаја тиранина Спарте. Изгледа да је у почетку био повезан са Пелопсом, сином и наследником краља Ликурга. Деловао је као Пелопсов регент. Ликург (краљ) је од 215. пре Христа био једини краљ Спарте. Умро је 211/210. пре Христа. Као и његов претходник краљ Ликург, тако и Маханида није имао наследних или других права да постане краљ. За разлику од Ликурга није поштовао ни ефоре ни спартанске законе и владао је само уз помоћ својих најамника. Ахајски савез и Аргос нису могли да се супроставе Маханидиној војсци без македонске помоћи. Био је то период Првога македонскога рата, а Римска република је одлучила да им Маханида буде савезник у рату са Филипом V Македонским.

Покушај упада у елидску свету територију

За време Првога македонскога рата 208. пре Христа различите грчке државице преговарале су о окончању рата, а у Елиди су се обављале припреме за Олимпијске игре. Био је проглашен олимпијски мир, да би се на миру одржале Олимпијске игре. Међутим Маханида се припремио за упад на свету територију у Елиди.2) Македонски краљ је за Маханидине намере сазнао у Елатији, па је са војском пожурио преко Беотије, Мегаре, Коринта до Хереје.3) Правовремени долазак македонскога краља Филипа V Македонскога на Пелопонез омео је Маханидине планове, који је онда био присиљен да се необављена посла повуче у Спарту.4)

Пред битку код Мантинеје 207. пре Христа

Маханида је намеравао да Спарта поново постане доминантна сила Пелопонеза. Ослањао се на велику војску. Ахајски стратег Филопемен се осам месеци спремао за сукоб са Маханидом.5) За то време је увежбавао своју војску и након опсежних припрема војску је окупио у Мантинеји са циљем да почне борбу за ослобођење од спартанске хегемоније на Пелопонезу. Маханида је са својом војском кренуо према Мантинеји, где је била окупљена ахајска војска.6) Предводио је десно крило фаланге, а тарентинске најамнике је распоредио са сваке стране претходнице. Иза њих превозиле су се бројне справе и катапулти.7) Филопемен је са лаконаоружаном пешадијом заузео један брежуљак, а поред њих је распоредио хоплите, па онда Илире. Након тога по средини равнице распоредио је фалангу. Испред фаланге био је ров, који је водио до Посејдоновога храма. На десном крилу налазила се ахајска коњица, а сам Филопемен је командовао левим крилом, на коме је била већина тарентинских најамника.8)

Сукоб најамничке војске у бици код Мантинеје

Маханида је намеравао да са својим катапултима изазове пометњу и разбије ахајску фалангу и да након тога нападне.9) Филопемен је кренуо одмах у напад да би спречио напад катапултима. Његова тарентинска коњица је одмах кренула у напад, па је и Маханидина тарентинска коњица ушла у сукоб.10) Тарентинским најамницима обе стране у помоћ је дошла лаконаоружана војска. Док је трајао тај сукоб дела војске фаланге су мировале и чекале исход тога сукоба. Маханидини најамници су били бројнији и способнији, па су након дуже борбе успели да победе.11) Ахајски најамници су након тога побегли према Матинеји.12) Ахајско лево крило је било разбијено, па је Маханида могао да покуша да реши битку и нападне ахајску фалангу, али он се придружио својим најамницима, који су гањали поражене ахајске најамнике.13)

Сукоб фаланги

Спартанска фаланга није сачекала Маханиду, него је кренула у напад.14) Њихов бојни поредак нарушио је ров, који је био испред ахајске фаланге. Филопемен је чекао управо тај тренутак и наредио је ахајској фаланги да тада нападне. Већи део спартанске фаланге страдао је у рову.15) Филопемен је тада напао изложену спартанску фалангу и потукао их до ногу, тако да је тада изгледа погинуло 4.000 спартснских војника.16)

Погибија

Када се Маханида са најамницима вратио спартанска пешадија је била разбијена, а ахајска пешадија је била добро заштићена дубоким јарком. Маханида је успео на једном месту да прескочи јарак. Ту га је дочекао Филопемен и између њих двојице дошло је до двобоја у којем је Филопемен победио.17)18) Ту сцену како Филопемен убија Маханиду овековечили су касније Ахајци статуом, која је била изложена у Делфију.19)

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4)
Ливије 28.7
5)
Полибије 11.10
6) , 7) , 8)
Полибије 11.11
9) , 10)
Полибије 11.12
11)
Полибије 11.13
12) , 13)
Полибије 11.14
14)
Полибије 11.15
15)
Полибије 11.16
16) , 18) , 19)
Плутарх Филопемен 10
17)
Полибије 11.18
маханида.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/06 23:08