Корисничке алатке

Алатке сајта


михаил_микешин

Михаил Микешин

Михаил Осипович Микешин (рус. Михаил Осипович Микешин) (Платоново, 21. фебруар 1835 — Петроград, 31. јануар 1896), вајар, сликар и илустратор. Познат је по свом монументалном споменику Хиљадугодишњици Русије.

Биографија

Михаил Осипович Микешин је рођен 21. фебруара 1835. године у Платонову у Смоленској губернији. У десетој години почео је да учи сликање код локалнога сликара.1) Уписао се 1852. на Царску уметничку академију у Петрограду, где је студирао сликање битака под руководством Богдана Павловича Вилевалда.2)3) Академију је завршио 1858. одличним успехом и поред тога награђен је златном медаљом због слике Улазак грофа Тилија у Магдебург 1636.4)5) Током 1859. победио је на конкурсу за споменик Хиљадугодишњици Русије у Новгороду.6)7) Тај споменик завршен је 1862. После тога посветио се вајарству, а због победе на конкурсу постао је већ довољно славан да је имао доста наруџби за кипове.8)9) Направио је кип Кузме Мињина, рускога хероја из Нижњег Новгорода. Направио је споменик адмиралу Алексеју Грејгу у Николајеву и цару Александру II у Ростову на Дону.10)11) Начинио је и споменик португалском краљу Педру IV. Само неколико његових споменика преживело је совјетску власт. У те споменике, који су остали убрајају се кипови Катарине Велике у Санкт Петербургу (1873), кип Михаила Љермонтова, кип Богдана Хмељницкога у Кијеву (1888), Јермака Тимофејевича у Новочеркаску и споменик Хиљадугодишници Русије у Новгороду.

Дописни је члан Српског ученог друштва од 1869. Почасни је члан Српске краљевске академије од 1892.

Кнез Михаило и Микешин

Кнез Михаило Обреновић се заинтересовао за Микешина, који је поред осталога био и велики славенофил.12) Кнез га је позвао да ради на пројекту споменика Ослобођење Србије, али због убиства кнеза Михаила 1868. није дошло до њиховога сусрета.13) Микешин је ипак стигао у Србију и са два цртежа предложио је један споменик кнезу Михаилу на Кошутњаку, на месту где је убијен и други споменик на Студентском тргу.14) Међутим Микешинове идеје се нису оствариле, а споменик кнезу Михаилу је касније поверен италијанском вајару Енрику Пацију.

Литература

Спољне везе

михаил_микешин.txt · Последњи пут мењано: 2021/09/12 23:09