Корисничке алатке

Алатке сајта


телеутија

Телеутија

Телеутија (до 381. пре Христа), спартански адмирал и војсковођа. Брат је спартанскога краља Агесилаја II. Заповедао је спартанском флотом за време Коринтског рата и истакао се у изнадном нападу на Пиреј и око Родоса. Током 382. пре Христа успешно је ратовао против Олинта. Погинуо је 381. пре Христа приликом опсаде Олинта.1)

Заповедник флоте

Постављен је 393. пре Христа за заповедника спартанске флоте. Постављен је више захваљујући своме брату Агесилају II, него својим способностима. Његов први задатак био је да поново стекне контролу над Коринтским заливом. Коринтски залив је Спарта изгубила након великога пораза у поморској бици код Книда 394. пре Христа.

Блокада Родоса

Након пораза у бици код Книда Спарта је поново изградила флоту. До 392. пре Христа овладала је Коринтским заливом борећи се са Коринтом.2) Након пропасти Анталкидиних мировних преговора 392. пре Христа Спартанци су послали малу флоту под заповедништвом Екдика са задатком да помаже олигарсима протераним са Родоса.3) Екдик је дошао до Родоса, али демократе на Родосу имале су више бродова, тако да се он повукао до Книда.4) Да би помогли Екдику Спартанци су послали флоту из Коринтског залива под заповедништвом Телеутије.5) Телеутија је добио још бродова на Самосу, преузео је заповедништво у Книду и започео је операције против Родоса.6) Напао је и заробио малу атинску флоту од 10 бродова, која је кренула да помогне Евагори на Кипру.7) После тога кренуо је да напада Родос са увећаном флотом, али Атињани су због тога послали Тразибула да помогне опседнутом Родосу. Међутим по доласку Тразибул је утврдио да демократској странци на Родосу није потребна заштита, а са друге стране због присуства Телеутије и његове флоте није могао да им помогне против олигархијске странке. Трасибул је због тога отишао на Хелеспонт.

Заробљавање атинских бродова у Пиреју

Када је Телеутији стигла замена он се вратио славан у Спарту, па су га убрзо након тога послали да преузме заповедништво око острва Егине.8) Спарта је пре тога на Егини доживела неколико пораза, услед чега је пао морал спартанских морнара, а Атињани су се опустили. Пре тога Хабрија је убио спартанског војсковођу Горгопу на Егини. Телеутија је искористио опуштеност Атињана, па је изненада напао главну атинску луку Пиреј.9) Тада је заробио много трговачких и рибарских бродова. Тим нападом Спарта је добила велики плен, а спартански морнари су повратили самопоуздање изгубљено пријашњих година.

Поход против Олинта и Халкидичког савеза

Македонски краљ Аминта III тражио је помоћ од Спарте у рату са Олинтом, главним чланом Халкидичког савеза. Спарта је одлучила да прошири своју контролу у подручје Тракије, па се одазвала позиву македонског краља. Послала је 10.000 својих и савезничких војника под заповедништвом Фебиде.10) На путу за Олинт Фебида је заузео тебански акропољ Кадмеју. Спарта је након тога сменила Фебиду, па је Фебидин брат Еудамида предводио војску од 3.000 хоплита на Олинт.11) Пошто су Олинћани имали више војске Спарта је 382. пре Христа послала Телеутију са 10.000 војника на Олинт.12) Телеутија је преузео заповедништво у рату против Олинта. Пре доласка тражио је од Аминте III да окупи најамнике и да сазове околне краљеве.13) Тражио је помоћ и од Дерде од Елимеје.14) Када је Телеутија стигао са великом војском развила се велика битка пред Олинтом. Почетком битке олинтска коњица натерала је у бег спартанску коњицу на десном крилу.15) Онда је спартански савезник Дерда са својом коњицом кренуо према капијама Олинта, а подржао га је и Телеутија, па је олинтска коњица морала да се врати да се не би затвориле олинтске капије.16) Док се олинтска војска враћала један део је страдао. У тој бици Спартанци су победили, а Олинћани су се повукли иза својих зидина. Телеутија је пустошио олинтске територије.

Погибија

Олинћани су и даље вршили препаде коњицом и нападали територије спартанских савезника. Телеутија је током пролећа 381. пре Христа одлучио да уништава све дрвеће и усеве, који би могли бити од користи непријатељу.17) Олинтска коњица је свуда спречавала непријатеља вршећи испаде из града. Када је у једном таквом сукобу страдало много његових коњаника Телеутија је у бесу наредио да крену за коњицом. Међутим превише су се приближили зидинама града, па су били засути кишом пројектила. Повлачили су се у нереду, а то је искористила олинтска коњица, која је изашла из града и напала их.18) Том приликом Телеутија је погинуо.19) Спартанци су били поражени изгубивши 1.200 војника.20) Телеутија је погинуо, па је током следеће године Спарта послала војску под командом краља Агесиполида.21)

Литература


Teleutija

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Ксенофонт, Хеленика 4.8.11
3)
Ксенофонт, Хеленика 4.8.20
4)
Ксенофонт, Хеленика 4.8.22-23
5)
Ксенофонт, Хеленика 4.8.23
6) , 7)
Ксенофонт, Хеленика 4.8.23-24
8)
Ксенофонт, Хеленика 5.1.13
9)
Ксенофонт, Хеленика 5.1.20-24
10)
Диодор, 15.19
11)
Диодор, 15.20
12)
Ксенофонт, Хеленика 5.2.37
13) , 14)
Buckler стр. 205
15)
Ксенофонт, Хеленика 5.2.41
16)
Ксенофонт, Хеленика 5.2.41-42
17)
Ксенофонт, Хеленика 5.3.3
18) , 19)
Ксенофонт, Хеленика 5.3.6
20)
Диодор 15.21
21)
Диодор, 15.22
телеутија.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/06 23:09