Корисничке алатке

Алатке сајта


александар_од_фере

Александар од Фере

Александар од Фере, тагус (господар) Тесалије и тиран Фере од 369. до 358. пре Христа.1)

Омражени владар насилно долази на власт

Након што је 370. пре Христа убијен Јасон од Фере власт је годину дана држао његов брат Полидор од Фере. Његов нећак Александар од Фере га је отровао и преузео власт.2) Према Ксенофонту Полидора је убио Полифрон, а Александар је онда убио Полифрона. За разлику од Јасона од Фере и ранијих владара Александар од Фере је био омражен владар због деспотског стила владања.3)

Мешање Македоније и Тебе 369. пре Христа

Једна племићка породица из Ларисе Алеуде заверили су се против њега, па су позвали македонског краља Александра II Македонског да им помогне у грађанском рату у Тесалији, да их заштити од Александра од Фере.4) Александар II Македонски је тада победио Александра од Фере и онда је заузео Ларису и неколико тесалских градова. Александар од Фере је био присиљен да се склони у Феру. Александар II Македонски није имао довољно времена да опседа Феру, јер се у Македонији суочавао са претендентом и требао је да се врати. Пре тога прекршио је обећања дата својим тесалским савезницима. Кршећи договор заузео је Кранон и оставио је македонску војску у заузетим градовима у Тесалији, а сам се вратио у Македонију.5) Противници Александра од Фере бојали су се да ће им се он осветити након одласка већине македонске војске, па су тражили помоћ и од Тебе. Теба је послала Пелопиду, који је лако преузео Ларису и Кранон од Македонаца.6) Александар од Фере је покушао да склопи споразум са Пелопидом, који је био донекле спреман да призна Александра као владара Тесалије, али уз услов да он признаје права других Тесалаца.7) Пошто није дошло до споразума Пелопида је против њега повео рат, одузео му неке територије и присилио га да одустане од наметања воље другим тесалијским градовима, који га нису признавали.8)

Заробљава Пелопиду на превару

Пошто је Александар од Фере пристао да не напада друге тесалске градове Пелопида је са тесалским савезницима ревитализирао тесалијску конфедерацију, са циљем да може да се супростави Александру.9) Након тога Пелопида се одазвао позиву македонскога краља да му помогне у грађанском рату са узурпатором. Током 368. пре Христа Тесалци су дошли у Тебу код Пелопиде да се жале на Александра од Фере, који није започео отворен рат, него их је политичким средствима узнемиравао и дестабилизирао.10) Пелопида је без војске дошао у Тесалију да испита притужбе и када је стигао закључио је да Александар поново представља претњу, која треба да се обузда.11) Намеравао је да са тесалским савезницима нападне Александра, али криза у Македонији присилила га је да напусти Тесалију. Када је Пелопида у Македонији средио прилике настале након што је Птолемеј од Алоса убио краља, онда се заједно са Исменијом враћао кроз Тесалију.12) Усусрет њима ишао је Александар од Фере. Пошто је Пелопида сматрао да Александар иде да преговара и да се извини изашли су му у сусрет, иако су били без пратње. Међутим Александар их је заробио и затворио.13)14)

Побеђује тебанску војску у Тесалији

Увређени Тебанци су одмах 368. пре Христа послали велику војску у Тесалију да би ослободили Пелопиду. Имали су 8.000 хоплита и 600 коњаника.15) Александар је затражио помоћ од Атињана, а Атињани су му одмах послали 30 бродова и 1.000 војника.16) Александар од Фере је имао надмоћну и бројнију коњицу. Тебанци су имали савезнике унутар Тесалије, па су намеравали да све реше битком. Међутим савезници су почели да заузимају неутралнији став, а Атињани и још неки Александрови савезници дошли су да помогну Александру.17) Када су се појавили и проблеми са снабдевањем Тебанци су одлучили да напусте Тесалију. Александар од Фере их је током повлачења из Тесалије нападао надмоћнијом коњицом.18) Непрекидним нападима на тебанску позадину нанео је тешке губитке тебанској војсци. Нашавши се у безизлазном положају и близу уништења тебанска војска изабрала је Епаминонду за генерала.19) Епаминонда је много пута био беотарх, али једино је те године служио као обични војник. Организовао је војску за уређено повлачење, па је тако спречио потпуно уништење тебанске војске.

Окрутности Александра од Фере

Александар од Фере је понекад закопавао живе људе, а некад је на њих навлачио коже од медведа и дивљачи, па би на њих послао ловачке псе, који би их растрзали.20) У савезничким градовима Скотуси и Мелибу сазвао је грађане, па их опколио са својим најамницима и све их побио.21)22) Када је побацао њихова тела у јаме онда је опљачкао град.

Ослобађа Пелопиду

Током 367. пре Христа Епаминонда је предводио тебанску војску, која је извршила инвазију Тесалије са циљем да ослободе Пелопиду.23) Епаминонда је мало оклевао јер се бојао да би тиран могао у очају да убије Пелопиду. Александар од Фере није се усудио да се обрачуна, па је склопио тридесетодневно примирје, затим је предао Пелопиду и Исменију и након тога тебанска војска се вратила из Тесалије.24)

Теба побеђује у бици код Киноскефала

Александар је нападао тесалијске државе Магнезију и Фтиотидску Ахају, па су оне 364. пре Христа тражиле помоћ од Тебе.25) Тебанци су послали Пелопиду са 7.000 војника.26) Док је Пелопида са војском ишао против Александра дошло је до помрачења сунца (13. јул 364. пре Христа), па се војска уплашила. Након тога Пелопида је наставио само са 300 коњаника и нешто најамника. У Фарсалу су му се придружили тесалски савезници. Александар од Фере је кренуо у сусрет Пелопиди са двоструко већом војском.27) Дошло је до битке код Киноскефала 364. пре Христа.28)

Александар је био заузео повољна узвишена места, са којих је успешно започео битку. Иако је Пелопида погинуо у јуришу ипак је Александар од Фере изгубио битку.29) Када су Тебанци чули за Пелопидину погибију послали су нову војску, укупно 7.000 војника и 700 коњаника.30) Александар је већ био ослабљен. Након тога Александар је изгубио и другу битку, па је био присиљен да Тесалцима врати градове, које је раније заузео.31) Предао је Магнесију и Фтиотску Ахају и постао је тебански савезник.32)

Пиратска активност и рат са Атином

Након смрти Епаминонде 362. пре Христа Атина се ослободила страха од Тебе, али у исто време задесиле су је невоље од стране Александра од Фере. Александар је слао пиратске бродове да нападају Тенос и остале Кикладе, пљачкао је градове и узимао много робља.33) Након тога опседао је Паперет. Атињани су онда послали Леостена са војском да помогне Паперету.34) Александар је узвратио и у тесалијској луци Панорм заробио је 5 атинских бродова и 500 војника.35) Након тога извео је још смелији потхват доласком у Пиреј, где је опљачкао трговце, које је ту затекао.36) Атињани су били разљућени неуспелим Леостеновим походом, па су Леостена осудили на смрт као издајника.37) За новога заповедника изабрали су Харета, али ни он није ништа учинио.

Смрт

Александрова жена је знала да Александар зависи од гарде. Она је сковала заверу заједно са своја три брата.38) Сакривала их је у кући до ноћи, а кад је тиран заспао увела их је у собу и они су га убили. Плутарх тврди да га је убила, јер га се бојала због његова бруталнога карактера.39)

Литература


Aleksandar od Fere

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4) , 5)
Диодор, 15.61
6)
Плутарх, Пелопида 26
7) , 8) , 9)
Buckler Aeg. Gr. стр. 322
10) , 11) , 12) , 13)
Плутарх, Пелопида 27
14) , 15) , 16) , 17) , 18) , 19)
Диодор, 15.71
20) , 21)
Плутарх, Пелопида 29
22) , 23) , 24)
Диодор, 15.75
25)
Плутарх, Пелопида 31
26) , 29) , 31) , 32)
Диодор, 15.80
27) , 28)
Плутарх, Пелопида 32
30) , 38) , 39)
Плутарх, Пелопида 35
33) , 34) , 35) , 37)
Диодор, 15.95
36)
Buckler Aeg. Gr стр. 371
александар_од_фере.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/08 14:13