Корисничке алатке

Алатке сајта


александар_ii_македонски

Александар II Македонски

Александар II Македонски (до 368/7. пре Христа), краљ Македоније од 370/369. до 368/7. пре Христа. Син је краља Аминте III и Еуридике I од Македоније. Брат је македонског краља Филипа II Македонског.1)

Напади Илира и претендента

Александар II Македонски наследио је престо након смрти његовог оца Аминте 370/369. пре Христа. Имао је и два млађа брата Пердику III и Филипа II Македонског.2) Александар је био доста неискусан и одмах су Македонију напали разни непријатељи. Илири су напали са севера, а претендент Паусанија са југа. Александру је помогао атински војсковођа Ификрат, који је тада пловио уз македонску обалу са циљем да поново заузме Амфипољ.

Поход у Тесалији

Племићи из Ларисе у Тесалији молили су Александра II Македонског да им помогне у грађанском рату у Тесалији, да их заштити од Александра од Фере.3) Александар II Македонски је тада победио Александра од Фере и успео је да заузме Ларису и неколико тесалских градова. Међутим касније је почео да крши обећања, па је поставио македонску војску у заузете градове у Тесалији, тј у Кранон и Ларису.4) Противници Александра од Фере тражили су помоћ и од Тебе. Теба је послала Пелопиду, који је лако преузео Ларису и Кранон од Македонаца.5)

Грађански рат са Птолемејем

Александров шурак Птолемеј од Алороса борио се против Александра настојећи да се докопа македонске круне. Обе стране су замолиле Пелопиду да посредује.6) Након што је помирио завађене стране Пелопида је склопио савез са Македонијом, узео таоце и одвео их у Тебу. Међу њима је био и Александров брат Филип II Македонски.7)8)9)

Смрт

Птолемеј од Алороса је послао убице, које су 368/7. пре Христа убиле краља Александра II Македонског на једној свечаности. Након тога наследио га је као краљ Пердика III. Међутим стварно је владао Птолемеј од Алороса као регент у име Пердике.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 8)
Диодор, 15.60
3) , 4)
Диодор, 15.61
5) , 6) , 7)
Плутарх, Пелопида 26
9)
Диодор, 15.67
александар_ii_македонски.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/08 14:15