Корисничке алатке

Алатке сајта


алијат

Алијат

Алијат, краљ Лидије из династије Мермнада од око 610. пре Христа до 560. пре Христа. Његовим освајањима створена је моћна краљевина Лидија. Наследио га је син Крез.1)

Рат против Милета

Алијатов отац Садијат започео је рат са Милетом.2) Садијат је два пута тешко поразио војску Милета.3) Алијат је наставио рат са Милетом, који је до његовог доласка на престо већ трајао шест година.4) Сваке године у време жетве упадао је са војском на територију Милета и опљачкао би сву летину.5) За време похода није нападао насеља. У дванаестој години рата (или шестој по ступању Алијата на престо) његова војска је случајно запалила Атинин храм.6) Пошто се убрзо након тога Алијат разболио потражио је према Херодоту савет од Делфског пророчишта, али одбили су да му проричу док не изгради нови храм.7)

У Милету је у то доба на власти био тиранин Трасибул, а њега је Перијандaр обавестио о томе какав је одговор Алијат добио у Делфима. Убрзо након тога дошло је до мировног споразума Милета и Лидије.8) Алијат је према Херодоту изградио два Атинина храма и након тога је оздравио. Та Херодотова легенда заправо открива праву суштину. Могуће је да је Алијат склопио мировни споразум да би имао одрешене руке због опасности са истока.9)

Победа над Кимеријцима

Освојио је Смирну и упао је у Клазомену, али је није освојио.10) Лидија је контролисала две луке Колофон и Смирну. Смирну је опљачкао и разорио 600. пре Христа На истоку Алијат је заузео Гордиј, стару престолницу Фригије. У Гордију је изградио тврђаву. Територијално се ширећи Лидија је тако дошла до централне Турске, а ту су још увек били активни Кимеријцима, који су раније покорили Фригију. Алијат је истерао Кимеријце из Азије.11)

Рат са Медијом

Медијски краљ Кијаксар је 612. пре Христа заједно са Вавилонојом освојио престолницу Асирије Ниниву. Медија и Вавилонија су тада поделили Неоасирско царство. Кијаксар је после тога ушао у Кападокију. Херодот наводи да је до рата Лидије и Медије дошло јер је Алијат пружио уточиште извесним Скитима.12) Алијат је одбио да Кијаксару испоручи Ските па је започео рат Медије и Лидије, који је трајао пет година (590. пре Христа до 585. пре Христа). Рат је текао углавном неодлучено. Час је побеђивала једна, а час друга страна. За време битке на реци Халису 28. маја 585. пре Христа дошло је до тоталне помрчине Сунца, па су се обе стране преплашиле те природне појаве и убрзо су закључили мир.13) Граница Медије и Лидије успостављена је на реци Халис. Алијат је због дипломатских разлога дао своју ћерку Аријенцију медијском престолонаследнику Астијагу.

Гробница

Алијатова гробница налази се северно од Сарда. Састоји се од велике гомиле земље, а испод су темељи од јаких стена. Гробницу је ископао Шпигелтал 1854, а унутра је нашао велику комору од фино обрађеног мрамора, међутим није било саркофага и осталог вреднијег садржаја.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 5)
Херодот, 1.17
3) , 4)
Херодот, 1.18
6) , 7)
Херодот, 1.19
8)
Херодот, 1.22
10) , 11)
Херодот, 1.16
12) , 13)
Херодот, 1.73-1.74
алијат.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/09 22:40