Корисничке алатке

Алатке сајта


ариобарзан

Ариобарзан

Ариобарзан (до 362. пре Христа), персијски војсковођа и сатрап Фригије од 387. до 362. пре Христа. Син је фригијскога сатрапа Фарнабаза II.1)

Породица

Ариобарзан је био син Фарнабаза II, сатрапа Хелеспонтске Фригије. Фамилија им је припадала највишем персијском племству. Оснивач њихове сатрапске владарске династије Фарнакида био је Фарнак I, који је био нећак Дарија Великога. Фарнакиди су били у добрим односима са царском породицом, са којом су били у сродству. Ћерка Артаксеркса II Апаме удала се за Ариобарзановог оца Фарнабаза II. Међутим она није Ариобарзанова мајка.

Постаје сатрап Фригије

Око 407. пре Христа Ариобарзан је био персијски изасланик у Грчкој и одржавао је пријатељске односе и са Атином и са Спартом за време Пелопонеског рата. У то време постао је пријатељ Спартанца Анталкиде. Током Коринтског рата Ариобарзанов отац Фарнабаз II имао је истакнуту улогу. Подржавао је Спарту, која је персијску подршку морала да плати одустајањем од помагања грчким градовима на обали Мале Азије. Када је Фарнабаз II унапређен 387. пре Христа тада је Ариобарзан именован за сатрапа Фригије. Артаксеркс је 369/8. пре Христа наредио Ариобарзану да пошаље Филиска из Абида да сазове Грке и да покуша да обнови Анталкидин мир.2) Артаксерксу је био потребан мир у Грчкој, да би имао довољно најамника за сузбијање различитих побуна.3) Ариобарзан је помогао Спарти шаљући јој 2.000 најамника.

Побуна сатрапа

Одржавао је добре односе и са Атином и са Спартом. Законити наследник сатрапије Хелеспонтске Фригије био је Фарнабазов син Артабаз, а Ариобарзан је требао да влада само до његовога пунолетства.4) Када је Артабаз постао пунолетан тражио је да пуноправно влада својом сатрапијом, али Ариобарзан није уступао сатрапију ни када је краљ то директно од њега тражио.5) Поред осталога преузео је контролу и над Сестом, Критотом и Перинтом на европском делу Хелеспонта, ван своје сатрапије.6) Одлучио је да се побуни против персијског цара Артаксеркса II око 366. пре Христа. Побуну је већ раније започео сатрап Кападокије Датам. Ариобарзан је тражио од Атине и Спарте да узврате услугу и да му помогну.7)

Помоћ од Атине и Спарте

Персијски цар послао је Аутофрадата на челу велике војске, да угуши побуну. Поред Аутофрадата у гушењу побуне учествовао је Маузол, који је дошао са флотом од 100 бродова до Асола. Ариобарзан је тражио од Атине и Спарте да узврате услугу и да му помогну.8) Трачки краљ Котиз опседао је Сест са копнене стране. Ариобарзан је тада изгубио велики део своје сатрапије. Атина је послала Ариобарзану 30 бродова и 8.000 плаћеника под заповедништвом Тимотеја. Међутим када је персијски цар припретио Атини Тимотеј се повукао. Тимотеј је 364. пре Христа кренуо на Херсонез и успео је да Сест и Критоту ослободи опсаде.9) Ти градови нису били заштићени одредбама Анталкидина мира. Ослободио је Трачки Херсонез и потиснуо трачкога краља Котиса. Захвални Ариобарзан је онда Атињанима поклонио Сест, који је контролисао улаз у Хелеспонт и некад је припадао Атињанима. Ариобарзан је добио подршку и од других грчких градова. Тако је спартански краљ Агесилај II дошао је да му помаже са најамничком војском. Маузол и Аутофрадат не само да су прекинули опсаду Асоса, него су Агесилају дали новца и поклона.10)

Побуна сатрапа се шири

Маусол и Аутофрадат почели су и сами да планирају да се придруже побуни сатрапа. Аутофрадат је толико помогао Ариобарзана, да је чак ухапсио Артабаза.11) Против персијског цара побунило се још неколико сатрапа. Били су то сатрап Кападокије Датам, сатрап Лидије Аутофрадат, сатрап Јерменије Оронт и кратко сатрап Карије Маузол. Побуњеним сатрапима помагао је египатски фараон Теос.

Пораз сатрапа

Побуна сатрапа угушена је око 362. пре Христа. Ариобарзана је издао његов син Митридат. Ариобарзан је био разапет на крст. Наследио га је полубрат Артабаз II.

Литература

  • John Buckler, Aegean Greece in the fourth century BC, Brill Leiden 2003, ISBN 9004097856
  • Briant, Pierre: From Cyrus to Alexander, a History of the Persian Empire, Winona Lake, 2002, ISBN 1-57506-031-0
1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3)
Buckler стр. 315
4) , 5) , 6) , 7) , 8)
Buckler стр. 352
9)
Buckler стр. 357, 358
10) , 11)
Buckler стр. 358
ариобарзан.txt · Последњи пут мењано: 2020/02/22 01:40 од жељко_тодоровић