Корисничке алатке

Алатке сајта


ариовист

Ариовист

Ариовист (лат. Ariovistus), краљ германскога племена Свева. Стигао је са Германима у Галију, да би помогао Секванима и Арвернима да победе супарничко племе Хедуанаца. Након велике победе над Хедуанацима присилио је и Секване на покорност и иселио их са две трећине њихове земље у Алзасу. Цезар га је победио 58. пре Христа у бици у Вогезима, а након пораза Ариовист и Свеви су побегли на источну страну Рајне.1)

Краљ Свева

О Ариовисту знамо углавном из Цезаровога Галскога рата као примарнога извора, али постоји проблем да је Цезарово дело било намењено политичкој пропаганди његових успеха. Каснији историчари попут Касија Диона сумњали су у Цезарове мотиве. Ариовист је био краљ германскога племена Свева. Значење краљ вероватно није у смислу наследнога права, него је изгледа био само ратни вођа племена. Током дуљега боравка у Галији научио је да течно говори галски. У борбама са галским племенима користио се углавном тактичким варкама, лукавствима или замкама.2)

Германи се под командом Ариовиста насељавају у Галији

Галска племена Секвана и Арверна су због сталних сукоба са Хедуанацима тражили од германскога вође Ариовиста да им притекне у помоћ.3) Хедуанци су живели у Бругундији, а Секвани у Алзасу и Франш-Контеу око данашњега Безансона. Изгледа да је Ариовист са германским племеном Свева прешао Рајну 71. пре Христа.4) Најпре је око 15.000 Германа прешло Рајну, али током дужега периода око 120.000 Германа је прешло Рајну.5) Мало помало све више Германа је прелазило Рајну и насељавало се у Галији, која је била много плоднија. Хедуанци су се у почетку успешно суочавали са Германима, који су били савезници Секвана и Арверна.6) Ариовист је победио Хедуанце 15. марта 60. пре Христа у бици код Магетобриге. Био је то тежак пораз за Хедуанце, који су изгубили цели сенат, племство и коњицу.7)

Римски савезник

Хедуанци су по Ариовистовом налогу морали да Секванима предају таоце и да се обавежу да неће тражити помоћ од Римљана.8) Победници Секвани су прошли можда још горе, јер је Ариовист најпре трећини њихове земље населио Германима, а онда их је иселио и са друге трећине, да би ту населио 24.000 Харуда, који су стигли са источне стране Рајне.9) Земља Секвана је била од великога значаја, јер је контролисала прилаз Рајни дуж долине Дуа, а њихов град Весонцион (Безансон) је био од стратешкога значаја. Током Цезаровога конзулата 59. пре Христа Ариовист је био признат и као краљ и као пријатељ римскога.10)11) Изгледа да је Цезару било битно да му Ариовист буде савезник пре него што се обрачуна са Хелвећанима.

Ариовист одбија Цезаров ултиматум

Хедуанци су били одраније познати као римски савезници, а један од вођа Хедуанаца Дивицијак жалио се у Риму на Ариовистове поступке упозоравајући на германску опасност. Цезар је одлучио да интервенише најпре дипломатски. Сматрао је да германске миграције преко Рајне могу да изазову нестабилности и да наруше равнотежу у Галији, као у време сеобе Цимбра и Теутонаца. Послао је изасланике Ариовисту тражећи да састанак са њим на неутралном терену, али Ариовист је одбио и тражио да Цезар дође код њега.12) Цезар је онда од Ариовиста стриктно тражио да не доводи више Германе преко Рајне, да Хедуанцима врати таоце и да се убудуће уздржи од претњи и напада на њих.13) Ариовист није био спреман да прихвати Цезаров ултиматум, тј. сматрао је да он као освајач има иста права каква имају Римљани на освојеним територијама.14) У то време до Цезара су стигле и вести да се пустоши територија Хедуанаца, а Тревири су извештавали да се много Свева припрема за прелазак Рајне.

Цезар заузима Весонцион (Безансон)

Цезар је одлучио да интервенише. Сазнао је да Ариовист намерава да освоји Весонцион, највећи секвански град.15) Град је био значајан, имао је јак положај и у њему је било велико складиште хране, што је било посебно важно, па је Цезар предухитрио Ариовиста и усиљеним маршем ушао у град пре њега.16) У граду је успоставио гарнизон. Римска војска се обесхрабрила када је чула за Ариовистове ратне припреме и за велики број Германа који се скупља на обалама Рајне.17)

Преговори са Цезаром

Цезар је напустио Весонцион (Безансон) и кренуо је у сусрет Ариовисту. Када су се у Алзасу две војске приближиле једна другој Ариовист је Цезару понудио преговоре.18) На преговорима поново је истакао да је у бици победио Гале и да им је по ратном праву након тога наметнуо данак. Тврдио је да Германе доводи у Галију не због освајања, него да ни се заштитио.19) Цезар је и даље инзистирао да Ариовист ослободи Хедуанце као римске савезнике. Преговори су се окончали неуспешно.

Битка у Вогезима

Ариовист је свој логор помакао на 6 миља од римскога логора, а дан након тога успоставио је нови логор на 2 миље од римскога логора, покушавајући да пресече римске линије снабдевања, које су пролазиле кроз шуму.20) Цезар је био одсечен од снабдевања, па је пет дана изводио војску изазивајући Германе, али Ариовист се није упуштао у општу битку, него се само огледао у коњичкој бици.21) Директан напад на Ариовистов логор био је сувише рискантан, па је уместо тога Цезар одлучио да покуша да поново отвори линије снабдевања и због тога је покренуо војску и успоставио је логор на 600 корака од германскога логора, а у том логору је оставио 2 легије.22) Ариовист је током следећега дана покушао да заузме мањи логор, али није успео. Цезар је сазнао за германска врачања према којима ће Германи остварити победу само ако сачекају млад месец. Ариовист је због тога избегавао општу битку. Цезар се коначно одлучио за битку, па је целу војску развио у три реда и са војском је кренуо узбрдо према германској војсци. Ариовист је своју војску развио према племенима, тако да се помиње седам контингената: Херуди, Маркомани, Трибоке, Вангиони, Немете, Седусије и Свеви.23) Сав бојни ред Ариовист је опасао колима, тако да се војска не може поуздавати у бег. Битка је почела изненада без уобичајене размене пројектила. Цезар је успео да са 10. легијом на десној страни изврши пробој непријатељске линије.24) Међутим германско десно крило је исто тако успело да потисне римску војску на левом крилу.25) Римском левом крилу стигла је помоћ, а паника се са германскога разбијенога крила раширила целом германском војском.

Бег преко Рајне

Германи су били поражени и бежали су према Рајни, али многи су ту страдали. Ариовист је са неколико коњаника успео да дође до Рајне, преко које се пребацио чамцем.26)27) У том бегу страдале су му обе жене и једна сестра, а друга сестра му је заробљена.28)

Литература


Ariovist

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Цезар Галски рат 1.40
3) , 5) , 6) , 7) , 8) , 9)
Цезар Галски рат 1.31
4) , 11)
Goldsworthy стр. 204
10) , 13)
Цезар Галски рат 1.35
12)
Цезар Галски рат 1.34
14)
Цезар Галски рат 1.36
15) , 16)
Цезар Галски рат 1.38
17)
Касије Дион 38.35
18) , 21)
Цезар Галски рат 1.42
19)
Цезар Галски рат 1.44
20)
Цезар Галски рат 1.48
22)
Цезар Галски рат 1.49
23)
Цезар Галски рат 1.51
24) , 25)
Цезар Галски рат 1.52
26) , 28)
Цезар Галски рат 1.53
27)
Касије Дион 38.50
ариовист.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/04 22:44