Корисничке алатке

Алатке сајта


битка_у_вогезима

Битка у Вогезима

Битка у Вогезима или битка у Алзасу, одиграла се септембра 58. пре Христа између римске војске под заповедништвом Цезара и германскога племена Свева под заповедништвом Ариовиста. Битка представља део Галских ратова, а окончала се римском победом, а Свеви су након пораза побегли на источну обалу Рајне. Победа је омогућила Цезару да неометано настави са својим походом у Галији.1)

Германи се под командом Ариовиста насељавају у Галији

Галска племена Секвана и Арверна су због сталних сукоба са Хедуанацима тражили од германскога вође Ариовиста да им притекне у помоћ.2) Изгледа да је Ариовист са германским племеном Свева прешао Рајну 71. пре Христа. Најпре је око 15.000 Германа прешло Рајну, али током дужега периода око 120.000 Германа је прешло Рајну.3) Мало помалао све више Германа је прелазило Рајну и насељавало се у Галији, која је била много плоднија. Хедуанци су се у почетку успешно суочавали са Германима, који су били савезници Секвана и Арверна.4) Хедуанци су били тешко поражени 15. марта 60. пре Христа у бици код Магетобриге. Изгубили су цели сенат, племство и коњицу.5) Хедуанци су морали да Секванима предају таоце и да се обавежу да неће тражити помоћ од Римљана.6) Хедуанци и Секвани су били римски савезници. Током Цезаровога конзулата 59. пре Христа Ариовист је био признат и као краљ и као пријатељ римскога народа.7)

Представници Гала траже помоћ од Цезара

Цезар је средином 58. пре Христа водио рат са Хелвећанима, победио их у бици код Бибракта и присилио да се врате у своју постојбину Хелветију. Након победе код њега су дошли представници галских племена, да траже помоћ. У име њих са Цезаром је говорио Дивицијак, један од хедуанских истакнутих вођа.8) Тражио је од Цезара да помогне галским племенима, која су морала да слушају Ариовиста. Тврдио је да су победници Секвани исто тако лоше прошли, односно да су се Германи најпре населили на трећини њихове земље, а да је Ариовист онда наредио Секванима исељавање и са друге трећине, да би омогућио насељавање 24.000 Харуда.9)

Ариовист одбија Цезаров ултиматум

Цезар је одлучио да интервенише најпре дипломатски. Сматрао је да германске миграције преко Рајне могу да изазову нестабилности и да наруше равнотежу у Галији, као у време сеобе Цимбра и Теутонаца. Послао је изасланике Ариовисту тражећи да састанак са њим на неутралном терену, али Ариовист је одбио и тражио да Цезар дође код њега.10) Цезар је онда од Ариовиста стриктно тражио да не доводи више Германе преко Рајне, да Хедуанцима врати таоце и да се убудуће уздржи од претњи и напада на њих.11) Ариовист није био спреман да прихвати Цезаров ултиматум, тј. сматрао је да он као освајач има иста права каква имају Римљани на освојеним територијама.12) У то време до Цезара су стигле и вести да се пустоши територија Хедуанаца, а Тревири су извештавали да се много Свева припрема за прелазак Рајне.

Цезар заузима Весонцион

Цезар је одлучио да интервенише. Сазнао је да Ариовист намерава да освоји Весонцион (Безансон), највећи секвански град.13) Град је био значајан, имао је јак положај и у њему је било велико складиште хране, што је било посебно важно, па је Цезар предухитрио Ариовиста и усиљеним маршем ушао у град пре њега.14) У граду је успоставио гарнизон. Римска војска се обесхрабрила када је чула за Ариовистове ратне припреме и за велики број Германа који се скупља на обалама Рајне.15) Почели су да критикују рат, који Цезар намерава да води без одобрења Сената и да се боје да би могли да остану без снабдевања.16) Цезар је онда сазвао конзилиј центуриона и обратио им се, подсетио их на дисциплину и одредио време покрета и нагласио да ако га други не буду следили да ће га сигурно следити 10. легија.17) Војска га је послушала и кренули су за њим.

Покрети пред битку

Цезар је послушао Дивицијаков предлог, па је уместо брда одабрао раван, али 50 миља дужи пут.18) Након 7 дана германска војска је била удаљена 24 миље. Ариовист је због изненеднога доласка римске војске понудио преговоре, али поново није пристао на Цезарове захтеве.19) Ариовист је свој логор помакао на 6 миља од римскога логора, а дан након тога успоставио је нови логор на 2 миље од римскога логора, одакле је покушао да пресече римске линије снабдевања, које су пролазиле кроз шуму.20) Цезар је био одсечен од снабдевања, па је пет дана изводио војску изазивајући Германе, али Ариовист се није упуштао у општу битку, него се само огледао у коњичкој бици.21) Цезар није могао да остане на месту где се налази, пошто је био одсечен од снабдевања.22) Директан напад на Ариовистов логор био је сувише рискантан, па је уместо тога Цезар одлучио да покуша да поново отвори линије снабдевања.23) Због тога је покренуо војску и успоставио је логор на 600 корака од германскога логора, а у том логору је оставио 2 легије.24) Ариовист је током следећега дана покушао да заузме мањи логор, али није успео. Цезар је сазнао за германска врачања према којима ће Германи остварити победу само ако сачекају млад месец. Ариовист је због тога избегавао општу битку.

Битка

Цезар се коначно одлучио за битку, па је целу војску развио у три реда и са војском је кренуо узбрдо према германској војсци. Ариовист је своју војску развио према племенима, тако да се помиње седам контингената: Херуди, Маркомани, Трибоке, Вангиони, Немете, Седусије и Свеви.25) Сав бојни ред Ариовист је опасао колима, тако да се војска не може поуздавати у бег. У колима су се налазиле породице германских ратника. Цезар је располагао са 6 легија, а елитну 10. легију распоредио је на десној страни, где се и сам налазио и где је сматрао да се налази најслабија непријатељска војска. Битка је почела изненада без уобичајене размене пројектила. Цезар је успео да са 10. легијом на десној страни изврши пробој непријатељске линије.26) Међутим германско десно крило је исто тако успело да потисне римску војску на левом крилу.27) Млади Публије Крас, који је командовао коњицом, је правовременом интервенцијом успео да спаси римско лево крило од распада.28) Он је послао трећу линију да спасава римско лево крило.29) Убрзо након тога паника се са германскога разбијенога крила раширила целом војском. Германи су били поражени, а Ариовист је успео да побегне преко Рајне.

Литература


Bitka u Vogezima

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4) , 5) , 6) , 8) , 9)
Цезар Галски рат 1.31
7) , 11)
Цезар Галски рат 1.35
10)
Цезар Галски рат 1.34
12)
Цезар Галски рат 1.36
13) , 14)
Цезар Галски рат 1.38
15) , 16)
Касије Дион 38.35
17)
Цезар Галски рат 1.40
18)
Цезар Галски рат 1.42
19)
Касије Дион 38.47
20) , 21)
Цезар Галски рат 1.48
22) , 23)
Goldsworthy стр. 229
24)
Цезар Галски рат 1.49
25)
Цезар Галски рат 1.51
26) , 27) , 28) , 29)
Цезар Галски рат 1.52
битка_у_вогезима.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/04 22:46