Корисничке алатке

Алатке сајта


бат_i

Бат I

Бат I од Кирене (грч. Βάττος Ἀριστοτέληςι) (до око 600. пре Христа), оснивач грчке колоније Киренаике и главнога града Кирене, који се налазе у источном делу обалнога појаса данашње Либије. Основао их је око 630. пре Христа. Био је први краљ Киренаике и оснивач династије Батијада. Први је грчки краљ у Африци.1)

Порекло

Бат I је рођен на грчком острву Тера.2) Његов отац Полимнест био је аристократа са Тере, а мајка му је према једној од две Херодотове верзије била Фронима, ћерка једнога од критских краљева. Отац од Фрониме је Етеарх, краљ критскога града Оакса.3) Батов отац води порекло од једнога од Аргонаута. Постоје две верзије легенде о Батовоме оснивању Кирене, једна је киренска, а друга теранска. Херодот помиње да је име Бат добио касније и да то на либијском значи краљ.4) Постоји и теорија да је то име повезано, са његовом маном муцања.

Киренска верзија

Према првој киренској верзији Етеарх се након смрти прве жене поново оженио, а маћеха је почела да злоставља Фрониму и на крају је наговорила мужа да се реши Фрониме.5) Етеарх је замолио једнога трговца из Тере да је баци у море, али трговац је са њом отпловио на Теру, где ју је као хетеру уео Полимнест, угледни Теранин. Родило им се муцаво дете Бат.6) Када је одрастао отишао је у Делфско пророчиште да пита како да се реши муцања, а пророштво му није одговорило на то питање, него му наредило да оснује колонију.7) Дуго времена Бат и Терани били су у невољи, све док нису послали Бата да оснује колонију у Кирени у Либији. Послали су колонисте на два брода са педесет весала.8)

Теранска верзија

Према другој Херодотовој верзији краљ Тере је у Делфима приликом прорицања добио савет да оснује град у Либији, али он се изговорио старошћу.9) Бат се налазио у пратњи краља Грина, који је на Бата показао као на онога, ко је довољно млад да изврши такав подухват.10) Након тога према Херодотовој легенди седам година на Тери није било кише, па су се становници Тере поново обратили пророчишту и поново им је предложено да оснују колонију у Либији.11) Обратили су се за помоћ Крићанима, који су боље познавали подручје Кирене. Једна група Терана је најпре извидила ситуацију и вратила се натраг оставивши на једном острву Крићанина. По повратку одлучили су да пошаљу већи број колониста на два брода са педесет весала.12) Бат је одређен за вођу експедиције.13)

Оснивање Кирене

Када су колонисти на челу са Батом стигли око 640. пре Христа једно време су боравили и онда одлучили да се врате, али Терани им нису дозволили повратак, па су морали да се врате у Либију. Прву колонију основали су на острву Платеји близу либијске обале.14) Након некога времена основали су колонију и на обали Либије на месту са реком и окруженом шумама.15) Ту су живели шест година, па су се преселили на запад до предела, где се налазио један извор посвећен Аполону.16) На том месту Бат је око 630. пре Христа основао колонију Кирену. Бат је био први краљ Киренаике и владао је 40 година, од око 640. пре Христа до 600. пре Христа. Наследио га је син Аркесилај.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 5) , 9) , 10)
Херодот 4.150
3)
Херодот 4.154
4) , 6) , 7) , 13) , 15)
Херодот 4.155
8) , 14)
Херодот 4.156
11)
Херодот 4.151
12)
Херодот 4.153
16)
Херодот 4.158
бат_i.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/09 22:43