Битка код Екнома

Битка код Екнома, поморска битка која се одиграла 256. пре Христа између Картагине и Римске републике за време Првог пунског рата. Битка се одиграла крај рта Екном, крај данашње Ликате на јужној обали Сицилије. Према броју бродова и посаде то је била једна од највећих античких поморских битака, а можда и највећа поморска битка у историји.1)

Увод

После освајања Агригента Римска република је саградила флоту да би угрозила поморску премоћ Картагине на западном Медитерану. Недостатак искуства Римљани су надокнадили увођењем нове справе корвуса. Неколико римских поморских победа дигло је самопоуздање Римљана и инспирисало их да покушају са инвазијом картагињанских поседа у Африци.2)

Таква операција захтевала је огроман број бродова за превоз римске војске и њихове опреме у Африку. Патролирање картагињанске флоте крај обала Сицилије отежавало је остваривање једнога таквога подухвата. Да би прошли крај картагињанских бродова у патроли нису се смели користити уобичајени транспортни бодови, него војни бродови, који су имали мање теретног простора.

Због тога је био потребан још већи број бродова. Поред пријашње флоте Римљани су изградили 200 бродова да би сигурно прешли до Африке. За заповеднике су поставили два конзула Марка Атилија Регула и Луција Манлија Вулсона Лонга. Припремили су око 140.000 чланова посаде.3) Укупно су имали око 330 бродова. Сваки брод опслуживало је 300 веслача и 140 морнара.4) Картагињани су сазнали за римске планове, па су послали подједнако велику флоту усусрет римске флоте. Картагињанска флота је била под заповедништвом Ханона Ханибаловога и Хамилкара (победника код Дрепана) (није Хамилкар Барка). Картагињани су имали преко 150.000 веслача и морнара.5)

Битка

Почетни распоред

Римска поморска тактика је битно унапређена. Римска флота је кренула крај сицилијанске обале у пуној борбеној формацији. Борбени бродови су се распоредили у 3 ескадриле (погледајте слику). Ескадриле I и II, под командом консула, наступале су у формацији клина.6)

Већина транспортних бродова била је у средини иза те две ескадриле.7) Трећа ескадрила била је иза њих, а задатак им је био да штите позадину. Картагињани су их очекивали, па су се две флоте сукобиле крај јужне обале Сицилије крај рта Екном. Картагињани су се у почетку распоредили у традиционалној дугој линији са два крила лагано унапред.8) Центром и левим крилом командовао је Хамилкар, а са десним крилом је командовао Ханон.9)

Прва фаза

Суочавајући се са непријатељима, две предње римске ескадриле кренуле су према картагињанском центру. Адмирал Хамилкар је извео маневар лажнога повлачења центра, да би створио празнину између римских борбених и транспортних бродова.10) Следећи тај маневар оба картагињанска крила заобишла су две предње ескадриле и избегле опасне корвусе.11) Тај маневар омогућен је због веће брзине картагињанских бродова.12) Римски транспортни бродови су били угрожени и притерани уз обалу, а онда је у битку ушла и римска трећа ескадрила, да би спасила транспортне бродове.

Друга фаза

Римљани су после дуге битке уз помоћ корвуса победили картагињански центар, који је био присиљен да побегне из битке.13) Након тога две римске ескадриле су се вратиле да помогну угроженој трећој ексадрили и транспортним бродовима. Прва ескадрила консула Вулсона напала је картагињанско лево крило, које је запретило уништењем римских транспортних бродова.14) Друга ескадрила конзула Регула придружила се трећој ескадрили у нападу на Ханонове бродове.15) Пошто се битка наставила без картагињанскога центра, Картагињани су били тешко поражени. Потопљено им је више од 30 бродова, а 64 брода су заробљена.16) Римљани су изгубили 24 брода.17)

Посљедице

После битке Римљани су се вратили на Сицилију да би поправили бродове и одморили посаде.18) Убрзо после тога Римљани су се под вођством Марка Атилија Регула искрцали у Африци и започели операције на тлу Картагине.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4) , 5)
Полибије 1.26
6) , 7) , 8) , 9) , 10) , 11) , 12)
Полибије 1.27
13) , 14) , 15) , 16) , 17)
Полибије 1.28
18)
Полибије 1.29
Штампање