Корисничке алатке

Алатке сајта


битка_код_нотијума

Битка код Нотијума

Битка код Нотијума, поморска битка током Пелопонеског рата између Атине и Спарте. Битка је завршила победом Спарте 406. пре Христа. Пре битке заповедник Атињана Алкибијад оставио је свог заменика Антиоха да блокира излаз спартанске флоте из Ефеса. Антиох није послушао наређења, него је покушаo увући Спартанце у битку. Под Лисандровим заповедништвом Спартанци су победили у тој бици. Због пораза у тој бици Алкибијада су сменили у Атини, а Лисандар је стекао углед као онај који може да победи Атињане у поморској бици.1)

Лисандар гради флоту и привлачи морнаре

Након Миндарове погибије, Лисандар је постављен 407. пре Христа за наварха, тј. заповедника спартанске флоте. У Ефесу је успоставио базу са 70 бродова, а додатном градњом бродова у Ефесу повећао је флоту на 90 тровесларки (трирема). У Ефесу је успоставио дипломатске и пријатељске односе са Киром Млађим, који му је дао велику финансијску помоћ. Захваљујући Кировој благајни могао је да повећа плату веслача за трећину, са три обола на четири обола дневно. Са повећањем плата почео је привлачити искусније морнаре из атинске флоте.

Увод

Алкибијад је настојао да изазове Лисандра у битку, па је са целом атинску флоту дошао до Нотијума близу Ефеса. Чекајући у Нотијуму није успео да изазове битку са спартанском флотом из Ефеса. Алкибијад је због тога отишао са неколико бродова да помогне Тразибулу у опсади Фокеје. Већина флоте, односно 80 бродова остало је у Нотијуму. Обично би се у таквим случајевима флота стављала под заповедништво неколико генерала, али Алкибијад је предао флоту само Антиоху. Алкибијадову одлуку да флоту преда само једном заповеднику критиковали су како стари, тако и модерни историчари. Антиоху је наредио да не напада Лисандрове бродове. Антиох је одлучио да не послуша Алкибијадово наређење. Покушао је да спроведе ратну варку, којом ће победити спартанску флоту.

Битка

Антиох је настојао да пелопонешке бродове увуче у битку, па је отпловио до Ефеса са 10 тровесларки. План му је био да изазове непријатељске бродове и да они крену у потеру за неколико његових бродова, а после тога би их атинска флота дочекала у заседи. План је био сличан плану битке код Кизика, у којој је победила атинска флота. Међутим околности су се доста разликовале. Лисандар је сазнао за Алкибијадово одсуство. Због тога је кренуо са целом флотом. Најпре су наишли на Антиохов брод и потопили су га, а осталих девет атинских бродова се дало у бег. Лисандар је гањао остале атинске бродове све док није још атинских бродова ушло у битку. Атинска флота није очекивала да ће цела спартанска флота изаћи, па су неспремно дочекали битку. Спартанска флота је била у бојном поретку, а Атињани су били још увек у раштрканим деловима, па су се на крају дали у бег. У бици 15 атинских бродова је заробљено, а још седам потопљено. Спартанци се се вратили у Ефес славећи победу, а Атињани у Нотијум да се прегрупирају.

Последице

Након што је чуо за битку, Алкибијад је прекинуо опсаду Фокеје и вратио се у Нотијум да би повратио нумерички паритет флота. Покушао је да поново изазове Лисандра у битку, али Лисандар није прихватао изазов. Пораз у бици код Нотијуму политички је упропастио Алкибијада у Атини и изазвао је његов пад. Био је омиљен после битке код Кизика и у њега су полагали велике наде. Грешка му је била што је током одсуства оставио Антиоха као јединог заповедника, уместо да постави неколико заповедника, као што је било уобичајено. Пошто је та Алкибијадова грешка довела до тешког пораза, то су искористили његови политички противници па је смењен са позиције команданта атинске флоте. Код обе флоте извршена је промена комаданата. Каликратида је заменио Лисандра. На атинској страни смењени су Алкибијад, али и његови пријатељи Тразибул и Терамен. Конон је преузео команду. Током следеће године флоте су се сукобиле два пута. Најпре је Каликратида победио и заробио атинску флоту крај Лезбоса. Дошла је помоћна атинска флота и победила у бици код Аргинуских острва. У тој бици погинуо је Каликратида. После тога Лисандар се поново вратио на чело спартанске флоте 405. пре Христа и победио је Атињане у одлучној бици код Егоспотама.

Значај

У Нотијуму није страдало толико много бродова, али та битка је имала велики значај. Нотијум је значио крај Алкибијадове каријере, а на спартанској страни битка је означила успон Лисандра као великог војсковође. Исто тако је било битно уклањање Трасибула, талентованог команданта, који је био доста заслужан за многе атинске поморске победе.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
битка_код_нотијума.txt · Последњи пут мењано: 2020/03/15 17:04 од жељко_тодоровић