Корисничке алатке

Алатке сајта


битка_код_пелузија_525._пре_христа

Битка код Пелузија (525. пре Христа)

Битка код Пелузија, одиграла се 525. пре Христа између Египта и Персијског царства (Ахемединског царства). Персија је након победе у тој бици освојила Египат и успоставила своју власт. Египат је падом саиске династије постао једна од сатрапија Персијског царства.1)

Стратегија Амазиса II

Након пада Астијага и доласка на власт Кира Великога дошло је до персијског успона. Египат се осећао угроженим, па је стварао савезе са непријатељима Персије. Створио је савез са грчким полисима и са Крезом. Кир Велики је покорио 547. пре Христа Лидију, а касније и Халдејско царство (Вавилонију). Након тога Египат и Персија су имали заједничку границу. Египатски фараон Амазис II био је свестан важности поморске моћи. Амазис се бојао напада Персијанаца, па је развио стратегију поморске надмоћи. Сматрао је да тако дуго док он и његови савезници имају поморску надмоћ Кир Велики неће моћи да нападне Египат.2) Војска која би копненим путем напала Египат морала је да прође преко северног дела Синајске пустиње, где није било воде.

Због свега тога египатски фараон је изградио морнарицу, унајмио је грчке и каријске плаћенике, заузео је Кипар и удружио се са Поликратом са Самоса. Дао је Поликрату много новца, којим је Поликрат изградио велику флоту од преко 100 бродова. Давао је Поликрату 1 таленат дневно (27 килограма сребра), што је било око 10 тона сребра годишње. Одбрана Египта овисила је о Саму, па је Египат био рањив, што се показало након Кирове смрти.

Припрема похода на Египат

Када је Кир Велики умро, Камбиз II је постао персијски цар. Намера му је била да заузме Египат, као једину преосталу силу источнога света. Персијско освајање Феникије променило је баланс поморске моћи у Медитерану и присилио је Поликрата да раскине свој савез са Амазисом.3) Поликрат са Самоса је променио страну и постао је Камбизов савезник. Ставио је Камбизу на располагање део своје флоте током египатског похода. Камбиз је кренуо у поход против Амазиса II. У персијској војсци је поред осталих покорених народа било еолских и јонских Грка.4) Један комадант грчких плаћеника Фан, који је побегао од Амазиса саветовао је Камбиза како да прође кроз Синајску пустињу, која је представљала велику препреку у походу на Египат. Рекао је Камбизу да се ради проласка кроз пустињу обрати арапском краљу и замоли га за пролаз кроз његову земљу.5) На путу до Египта постоји пустињски предео, који је дуг три дана хода. Током похода умро је Амазис након 44 године власти, а наследио га је неискусни Псаметих III (Псамтек). Савез са Египтом напустили су кипарски градови и Поликрат са Самоса, а обе стране су имале велику флоту. Напустио их је и комадант грчких плаћеника Фан.

Битка

Камбиз је следећи савете склопио савез са Арабљанима.6) Арапски краљ је смислио да се пустиња прође тако да се напуне мешине водом и натоваре на камиле. Камиле са водом су чекале Камбизову војску.7) На ушћу Нила код Пелузија Амазисов син Псаметих III чекао је персијску војску.8) Дошло је до жестоке битке у којој је погинуло много војске на обе стране, а на крају Египћани су се разбежали у нереду. Након битке Египћани су се утврдили у Мемфис, а после опсаде морали су да се предају.9) Персијанци су заузели Египат, који је тада постао сатрапија Персијског царства. Након битке предала се и Либија и Кирена. Ктесија од Книда наводи да је током битке Египат изгубио 50.000 војника, а Персијанци 7.000.10)

Литература


Bitka kod Peluzija (525. pre Hrista)

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
livius.org, Поликрат
3)
Кембриџ 4, стр 464
4)
Херодот, 3.1
5)
Херодот, 3.4
6)
Херодот, 3.8
7)
Херодот, 3.9
8)
Херодот, 3.10
9)
Херодот, 3.13
битка_код_пелузија_525._пре_христа.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/06 22:38