Корисничке алатке

Алатке сајта


брахил

Брахил

Брахил (до 196. пре Христа), истакнути тебански политичар, познат као верни македонски савезник. У Другом македонском рату учествовао је на македонској страни, а након окончања рата изабран је за беотарха. Убијен је 196. пре Христа у завери, која је изведена уз римску подршку.1)

Веза са македонским краљевима

Син је беотијскога политичара Неона, који је као хипарх поштедео Антигона III Досона, којеме су се бродови ненадано насукали на обали Беотије.2) Антигон III Досон се Неону одужио поверавајући Брахилу управљање Спартом након победе у бици код Селасије 222. пре Христа.3) И касније су Антигон III Досон и Филип V Македонски наставили да помажу Брахила новцем и на све друге начину. Брахил је у Спарти боравио до 220. пре Христа.4) У Спарти су били укинути краљеви, а врховну власт уместо њих имали су ефори, који су у прво време били промакедонски оријентисани.5) Брахил је уз подршку моћних македонских краљева уништио главне политичке противнике и присилио главне људе у Теби да пређу на страну Македоније.6)

Други македонски рат

Брахил је у Другоме македонскоме рату учествовао на страни Филипа V Македонскога. Био је један од истакнутих македонских савезника, тако да је 198. пре Христа пратио Филипа на састанку, који је имао са Титом Квинкцијем Фламинином у Никеји у Локриди. Учествовао је у бици код Киноскефала 197. пре Христа. Командовао је беотијском војском на македонској страни. Био је заробљен у бици, као и већина његових сународника. Тит Квинкције Фламинин их је све пустио са циљем да постигне помирење са Беотијом.7)

Постаје беотарх

Након окончања Другога македонскога рата Беоћани су за свога беотарха изабрали Брахила,8) што је Римљанима и Титу Квинкцију Фламинину био трн у оку.9) Он је очекивао избор некога од проримских политичара у Теби, заслужних за савез са Римљанима, попут Зеуксипа или Писистрата. Поступак Беоћана је био деломично и очекиван, пошто су они били огорчени на Римљане због тога што је још пре битке код Киноскефала почетком 197. пре Христа Фламинин преваром заузео Тебу.10) Пошто је Брахил био главни македонски присташа Зеуксип и Писистрат су одлучили да га се реше док се римска војска налази у близини.11)

Припрема атентата на Брахила

Зеуксип и Писистрат су након тога отишли да разговарају са Титом Квинкцијем Фламинином тражећи од њега подршку у свом науму да ликвидирају Брахила.12) Тврдили су да ће се сви проримски политичари у Теби и Беотији наћи у великој опасности након одласка римске војске.13) Тит Квинкције Фламинин их је упутио на етолскога стратега Алексамена, који је онда помогао Зеуксипу и Писистрату у остварењу њиховога плана.14) Нашао је убојице, тројицу Етолаца и двојицу Италика, који су извели атентат на Брахила.15) За разлику од Полибија Тит Ливије прећуткује умешаност Тита Квинкција Фламинина.16)17)

Атентата на Брахила

Припремили су атентат на Брахила док се ноћу враћао са пијанке у женском друштву.18) Убице су га сачекале и проболе, а док је пратња позвала помоћ убице су умакле из града. Током следећега дана дошло је до истраге, па се Зеуксип препао и умакао из града, а Писистрат је био погубљен. Након тога у Теби су постали уверени да су Римљани наручиоци Брахилова убиства.19)

Последице атентата

Пошто Беотија није имала довољно војске да ратује против Римљана, а желели су да се освете због Брахилова убојства одлучили су се на хајдучију.20) Почели су да нестају римски војници, па је након нестанка 500 војника Беотија изашла на зао глас код Римљана, а Тит Квинкције Фламинин им је наметнуо казну од 500 таланата.21) Када су се Беоћани на то оглушили тврдећи да нису криви Фламинин је покренуо војску. Беоћани су онда тражили и добили мир под условом да предају кривце и плате 30 таланата.22)

Литература

  • John D. Grainger, The League of the Aitolians, 1999, Leiden: Brill Publishers, ISBN 90-04-10911-0
  • Paul Cartledge and Antony Spawforth, Hellenistic and Roman Sparta: A tale of two cities, Routledge London (2005), ISBN 0-415-26277-1

Brahil

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 6)
Полибије 20.5
4) , 5)
Cartledge стр. 56
7) , 8)
Ливије 33.27
9) , 12) , 13) , 14) , 15) , 16)
Полибије 18.43
10) , 11) , 18)
Ливије 33.28
17)
Ливије 33.27-28
19) , 20) , 21) , 22)
Ливије 33.29
брахил.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/03 23:33