Корисничке алатке

Алатке сајта


гај_калпурније_пизон

Гај Калпурније Пизон

Гај Калпурније Пизон (лат. Gaius Calpurnius Piso) (до нешто после 59. пре Христа), римски војсковођа, политчар и конзул. Као конзул 67. пре Христа оштро се противио Габинијевом закону, којим је Помпеј добио заповедништво и велика средства за обрачун са медитеранским пиратима.1)

Конзул

Гај Калпурније Пизон био је надарен оратор. Током 76. пре Христа био је судац у процесу против Квинта Росција Гала. Изабран је за претора 72. или 71. пре Христа. Гај Калпурније Пизон изабран је за конзула за 67. пре христа заједно са Манијем Ацилијем Глабрионом.2) Приликом избора прибегао је великом подмићивању, а касније је подмићивао оне, који су га тужили за подмићивање бирача.3)4) За време Пизонова мандата Аул Габиније је предложио Габинијев закон, којим би се једном војсковођи дала велика војска, опрема, флота и огромна овлаштења контроле мора и обале до 50 миља од мора на три године са циљем да ослободи Средоземље пирата.5) Аулу Габинију је циљ био да Помпеј добије заповедништво у рату против пирата.

Противљење Габинијеву закону

Готово цели сенат био је против Габинијева закона и нападао је Помпеја. Пизон је чак рекао да ако Помпеј хоће да попут Ромула не слуша сенат, да би онда могао и да прође као Ромул.6) Сенатори су тако бесно напали Аула Габинија да га умало нису линчовали.7) Као реакција на тај догађај народ је напао сенаторе, који су се разбежали пред светином. Пизон је сматрао да је довољно заштићен својим положајем конзула, па није бежао.8) Светина га је заробила и убили би га да Аул Габиније није на време умирио масу.9) Након тога сенатори су неуспешно покушавали да опструишу закон помоћу њима склоних народних трибуна.

Пизон омета Помпеја

Пизон је почео да опструише Помпејеве напоре.10) Ометао је регрутацију, слање опреме и отпуштање из војске, а радило се о војсци, коју је Помпеј раније био регрутовао и у Италији и у Нарбонској Галији.11)12) Помпеј је због тих ометања морао да се усред рата са пиратима врати у Рим. Аул Габиније је био већ припремио закон, који је намеравао да изнесе пред народ, а радило се о смењивању конзула Пизона.13) Међутим Помпеј није био спреман да иде тако далеко и успео је да утаначи ствари да није било потребе за Пизоновом сменом.14)15) Помпеј се након тога преко Брундисија вратио у Киликију да оконча рат са пиратима.

Закон о подмићивању

За време Пизоновога мандата народни трибун Гај Корнелије је предложио веома оштре казне за подмићивање бирача, а народ је био спреман да све то изгласа.16) Сенатори, а посебно Пизон нису се слагали са тако високим казнама, па су тражили да се закон модифицира.17) Пизон и Глабрион су онда као конзули предложили Атилије-Калпурнијев закон (Lex Atilia Calpurnia) по коме се ономе ко подмићује одређује казна и искључење из Сенат и свих јавних функција.18) Циљ Пизона је био да се спрече доношење веома строгога закона. Ипак приближавали су се следећи конзулски избори и већ се примећивао нови талас подмићивања, а пошто скупштина до тада није могла да прогласи закон сенат је одлучио да прогласи закон о подмићивању и да поред тога конзули добију телохранитеље.19) Гај Корнелије је инзистирао да Сенат нема право да проглашава закон, па је због тога дошло до велике галаме. Конзул Гај Калпурније Пизон се посебно истицао противљењем Гају Корнелију, али маса присташа народнога трибуна разбила је конзулске ознаке и претила је Пизону да ће га растргати.20) Гај Корнелије је ипак смирио масу.

Изнуђивање Алоброжана

Током 66. и 65. пре Христа Пизон је био проконзул у Нарбонској Галији. Успео је да угуши побуну Алоброжана. Као и многи други римски намесници и он је пљачкао у провинцији, која му је била поверена на управу. Алоброжани су га 63. пре Христа оптужили због изнуђивања, а Цицерон га је успешно обранио на суду. Цезар је Пизона био оптужио да је бесправно погубио некога Транспаданца.21) Пизон је касније за време Катилинине завере покушао да преко Алоброжана или других лажно оптужи Цезара.22) Пошто он и Катул Капитолин нису успели да увере Цицерона да је Цезар део завере, онда су около ширили гласине да су тобоже нешто чули од Алоброжана о Цезаровој кривици.23) Током 59. пре Христа Пизон је био медијатор у спору два завађена конзула Цезара и Марка Калпурнија Бибула. Умро је недуго након тога.

Литература


Gaj Kalpurnije Pizon

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Касије Дион 36.12
3) , 16) , 17) , 18)
Касије Дион 36.38
4)
Seager стр. 42
5)
Касије Дион 36.25
6)
Плутарх Помпеј 25
7) , 8) , 9)
Касије Дион 36.24
10) , 11) , 13) , 14)
Плутарх Помпеј 27
12) , 15)
Касије Дион 36.37
19) , 20)
Касије Дион 36.39
21) , 22)
Салуст Катил. завера 49
23)
Салустије Каталинина завера 49
гај_калпурније_пизон.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/04 22:53