Корисничке алатке

Алатке сајта


гај_норбан

Гај Норбан

Гај Норбан (лат. Caius Norbanus) (до 82/81. пре Христа), римски војсковођа, политичар и народни трибун. Познат је као један од вођа популара. За време Сулинога грађанскога рата 83. пре Христа изабран је за конзула и водио је војску популара, али био је поражен од Суле у бици код Тифате. Након пораза од Квинта Цецилија Метела Пија 82. пре Христа у бици код Фавенције остао је без војске, па је побегао на Родос. Сула је од Родоса захтевао његово изручење, па је Норбан онда сам себи прекратио живот.1)

Оптужује Цепиона

Изабран је за народнога трибуна вероватно 103. пре Христа. Тада је оптужио Квинта Сервилија Цепиона да је одговоран за велики пораз римске војске у бици код Араусија у рату са Цимбрима 105. пре Христа.2) Поред тога оптужио га је да је одговоран за крађу велике количине злата, која је транспортована из храма у Толоси. Два народна трибуна покушала су да ветом спрече Норбанову оптужбу, али настао је неред и два народна трибуна су изгурана са скупштине. У том нереду Марко Емилије Скаур је погођен каменицом у главу. Успостављен је и специјални трибунал, који је требао да испита како је нестало злато из Толосе. Цепион је био притворен, осуђен на смрт, али онда ослобођен интервенцијом једнога народнога трибуна. Био је осуђен и отишао је у прогонство у Смирну.

Сулпиције оптужује Норбана за немире

Због немира приликом изрицања оптужбе против Цепиона Норбан је био оптужен 95. пре Христа.3) Оптужио га је 95. пре Христа Публије Сулпиције Руф.4) Међутим славни оратор Марко Антоније Оратор је веома успешно одбранио Норбана, који је онда ослобођен оптужбе.5) Норбан је до Савезничкога рата 90. пре Христа или коју годину пре тога био изабран за претора Сицилије.6) Задатак му је био да обезбеди снабдевање римске војске из Сицилије, као значајне римске житнице.7) Требао је и да спреча нови робовски устанак. Током 88. пре Христа спречавао је Гаја Марија и маријевце да користе Сицилију као своју базу.8) Дошао је 87. пре Христа да помогне Регију, којега су угрожавали Самнити.9) Самнити су настојали да након освајања Регија нападну и освоје Сицилију и да тако искористе прилику, која им се указала сукобима унутар Рима.10)

Велики пораз у бици код Тифате

У грађанском рату Норбан је подржавао Гаја Марија и популаре. Изабран је за конзула 83. пре Христа заједно са Луцијем Корнелијем Сципионом Азијатиком (к. 83. пре Христа). Оба конзула били су Сулини противници. Сула је након окончања Митридатовога рата 83. пре Христа прешао из Грчке до Брундисија, одакле је са војском кренуо до Кампаније.11)12) Био је то други Сулин поход на Рим или Други Сулин грађански рат. Норбан је Сулу чекао са војском на реци Вултурни у подножју планине Тифате недалеко од Капуе. Сула је Норбану најпре послао изасланике под изговором да поштује мир. Међутим Сулини изасланици су се вратили под кишом увреда.13) Уследила је битка код Тифате 83. пре Христа. Норбанови регрути нису издржали ни први налет Сулиних ветерана, него су се одмах разбежали.14) Окупили су се тек иза безбедних бедема Капуе. У тој бици погинуло је 6.000 – 7.000 Норбанових војника, а Сула је изгубио само 70 војника.15)16) Апијан с друге стране смешта ту битку код Канусија,17) али могуће је да је замеменио са Касилином. Војска другога конзула Сципиона Азијатика прешла је на страну Суле. Сула није нападао Капуу, него је кренуо према Риму, па је тада и Норбан напустио Капуу.18)

Пораз у Цисалпинској Галији

Током 82. пре Христа ситуација у Риму је била на рубу очаја, јер се знало да ће Сула осветити када уђе у Рим. Сенат је изабрао нове конзуле Гнеја Папирија Карбона и Гаја Марија Млађега.19) Сула је ушао у Рим и конфисковао је имања свих противника. Норбан се придружио конзулу Гнеју Папирију Карбону у Цисалпинској Галији, где су удружили снаге. Међутим поражени су у бици код Фавенције од војске, којом је командовао Квинт Цецилије Метел Пиј.20) Погинуло им је 10.000 војника, 6.000 је пребегло, остали побегли, а само се 1.000 војника вратило у базу у Ариминију.21) Тај катастрофалан пораз означио је коначан крах надањима Маријевих присташа. Редови су им се брзо осули. Албинован, заповедник у Ариминију, позвао је Норбана и његове главне официре на банкет. Норбан је сумњао у издају, па је одбио позив, али већина његових официра прихватила је позив и била је ликвидирана.22)

Смрт на Родосу

Норбан је практички остао без војске, која је углавном прешла на страну Суле, па му није ништа друго преостало, него да напусти Италију. Побегао је на Родос.23) Међутим пошто је Сула тражио да га Родос преда убио се на сред трга док су Рођани још увек разматрали да ли да се повинују Сулином захтеву.24)

Литература


Gaj Norban

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4) , 5)
Сегер стр. 11
6) , 7) , 8) , 9) , 10)
Brennan стр. 481
11) , 14) , 15)
Плутарх Сула 27
12) , 16) , 17)
Апијан Грађ. ратови 1.84
13)
Ливије Периохе 83
18)
Апијан Грађ. ратови 1.86
19)
Апијан Грађ. ратови 1.87
20) , 21) , 22) , 23) , 24)
Апијан Грађ. ратови 1.91
гај_норбан.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/04 16:23