Демократски савез

Демократски савез (ДЕМОС), парламентарна странка у Републици Српској.

Сједиште странке је у Бањој Луци, а њен предсједник је Недељко Чубриловић.

Историја

Демократски савез је регистрован 24. децембра 2018.

Страначко уређење

Страначки органи Демократског савеза су: Скупштина, Главни одбор, предсједник, Надзорни одбор и Статутарна комисија.

Скупштина је највиши орган. Скупштину чине: по два представника из сваке општинске/градске организације (предсједник и још један изабрани члан), представници општинских/градских организација изабрани у складу са критеријумима које утврђује Предсједништво, чланови Главног одбора, одборници и вијећници, начелници и замјеници начелника општина и градова у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине, посланици у скупштинама кантона и министри у кантоналним владама и заслужни чланови по одлуци Главног одбора.

Главни одбор је највиши орган одлучивања између двије Скупштине. Главни одбор има најмање 110 чланова. Главни одбор чине: предсједник, замјеник предсједника, потпредсједници, генерални секретар, посланици и делегати у парламентима Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине и Босне и Херцеговине, министри, предсједница и чланови Колегијума Предсједништва Организације жена и предсједник и чланови Колегијума Предсједништа Организације младих.

Предсједник представља и заступа странку. Замјеник предсједника замјењује предсједника у случају његове спријечености или немогућности да обавља функцију.

Посебни организациони облици су Организација младих и Организација жена.

Значајне личности

Значајне личности ДЕМОС-а у садашњости:1)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Списак садржи личности о којима постоји биографски чланак
Штампање