Де Хевиланд DH.80A Пус Мот

Де Хевиланд DH.80А Пус Мот (енг. de Havilland DH.80 Puss Moth), британски троседи висококрилни једнокрилац пројектован и произведен у фирми де Хевиланд Еркрафт (енг. de Havilland Aircraft Company) између 1929. и 1933. године.

Пројектовање и развој

Авион DH.80 је први пут полетео 9. септембра 1929. године, а пројектован је као авион потпуно дрвене конструкције са мотором де Хевиланд Џипси III (енг. Gipsy III) снаге 90 кW (120 KS). Намена му је била да задовољи нарастајућу тражњу на тржишту лаких авиона за пословну и приватну употребу (туристички, спортски и авиотакси). У то време се авион де Хевиланд DH.60 Мот производио у количинама 3 авиона дневно. Након тестирања авион је редизајниран тако да је труп авиона направљен од челичних цеви пресвучен платном и добио је нову ознаку де Хевиланд DH.80А Пус Мот. Пилотска и путничка кабина чине једну целину. Код већине авиона DH.80А уграђивани су мотори Џипси Мајџор (енг. Gipsy Majorр), снаге 100 кW (130 KS). Крила авиона су се преклапала уназад тако да авион заузима мало простора у хангару. Овај авион је престао да се производи 1933. године, наследио га је авион де Хевиленд DH.85, чија је челична конструкција трупа била обложена шпером уместо текстилом па је стога био и лакши.

Технички опис

Мотори којима је био опремљен овај авион (Gipsy III и Gipsy Major) су имали цилиндре окренуте на доле тако да се побољшао поглед пилота из кабине, уједно издувне цеви из мотора су заједничком цеви одведене испод трупа авиона тако да је избегнуто прљање кабинских прозора издувним гасовима и уљем из мотора а и смањена је бука и повећан конфор путника у кабини авиона.

Труп авиона је био правоугаоног попречног пресека. Имао је пространу кабину са равним зидовима и великим прозорима. Са сваке стране кабине су постојала врата која су омогућавала лак улаз и излаз путника у и из кабине. Пилот је седео на првом седишту а путницима су на располагању стајала два седишта једно поред другог у другом реду. Носећа конструкција авиона је била метална а облога кабине је од дрвеног шпера. Крила авиона су дрвене конструкције са две рамењаче пресвучена су импрегнираним платном и са сваке стране су подупрта са два метална подупирача у облику слова V. Подупирачи се кореном ослањају на труп авиона а крајеви су причвршћени за крила. Крила су правоугаоног облика а завршавају се полукружно. Веома лако се крила при паркирању авиона могу склопити уназад према репу авиона тако да паркирани авион заузме што мање места. Ово је веома практично и при транспорту авиона.

Стајни трап је био фиксан, класичан, са два предња точка и један клавирски точак на репу авиона као трећа ослона тачка. Стајни трап је направљен од заварених челичних цеви. У предње цеви стајног трапа су уграђени амортизери. Точкови су били од алуминијумског лива са нископритисним гумама.

Варијанте авиона

 • De Havilland DH.80 — Прототип са мотором Gipsy III, снаге 120 KS (89 kW).
 • De Havilland DH.80A Puss Moth — Дво или троседи лаки транспортни авион са мотором Gipsy Major, снаге 130 KS (97 kW).
 • De Havilland DH.80A Puss Moth хидроавион — Авион који је уместо точкова имао пловке

Оперативно коришћење

Авион DH.80А је произведен у 284 примерка у периоду од 1929. до 1933. године. Коришћен је углавном у путничком саобраћају као авиотакси или за приватну и пословну употребу. Војна варијанта се користила за курирску службу. Ови авиони су продати: Аустралији, Новом Зеланду, Јужној Африци, Шпанији, Немачкој, Великој Британији и Југославији.

Коришћење у Краљевини Југославији

У Југославији између два рата летела су 3 авиона овог типа. Један је био у власништву Аеро Клуба (ОО Загреб) авион је крштен као „Бjели орао“, регистрован је 24.06.1931. године и добио ознаку YU-PAI, уништен је у Априлском рату 4.1941. Други је био у поседу фабрике обуће „Бата“, први пут је регистрован у регистру цивилних авиона 18.08.1931. продат је октобра месеца 1936. а носио је цивилну ознаку YU-PAX. а трећи је био у власништву Аеропута. Аеропут је овај авион користио као авиотакси само једну годину од 1931. до 1932. године, пошто није у потпуности могао да испуни све захтеве Аеропута био је уз доплату замењен за модернији де Хевиланд DH.83 Фокс Мот.

Корисници

 • Аустралија
 • Јужна Африка, 1928.
 • Канада, 1921.
 • Нови Зеланд - Царско Ратно ваздухопловство
 • Шпанија, 1931. - Ратно ваздухопловство
 • Шпанија, 1939. - Ратно ваздухопловство
 • Уједињено Краљевство - РАФ
 • Трећи рајх - Луфтвафе (мањи број)
 • Краљевина Југославија

Сродни чланци

Литература

 1. Димитријевић, Б.; П.Миладиновић, М.Мицевски; (2012). Краљевско Ваздхопловство - Војно ваздухопловство Краљевине СХС/Југославије 1918-1944. Београд: Институт за савремену историју. ISBN 978-86-7403-169-8.
 2. Микић, Сава (1933) (на sr). Историја југословенског ваздухопловства. YU-Београд: Штампарија Д. Грегорић.
 3. Ч. Јанић и Ј. Симишић: Више од летења - Осам деценија Аеропута и ЈАТ-а; Београд. 2007. ISBN 978-86-7086-004-9.
 4. Крунић Чедомир; Цивилно ваздухопловство Краљевине Југославије, Књига 1, Аутор, Београд,2010, ISBN 978-86-901623-3-8

Спољне везе

Штампање