Корисничке алатке

Алатке сајта


издавачки_фонд_српске_православне_цркве

Издавачки фонд Српске православне цркве

Издавачки фонд Српске православне цркве Архиепископије београдско-карловачке, установа Српске православне цркве која се бави издавачком, трговачком и мисионарском дјелатношћу.

Историја

Издавачки фонд је основан 1996. одлуком патријарха српског Павла. Он је био први предсједник Фонда.

Циљеви Фонда су:1)

  • да помаже издавање уџбеника за богословије и Богословски факултет Српске православне цркве;
  • да помаже издавање књига вјерске, моралне и национално-историјске садржине;
  • да помаже издавање службеног листа Српске православне цркве, новина и других стручних и научних часописа и публикација, брошура, цртежа и образаца Српске православне цркве;
  • да помаже издавање богослужбених књига, издавање и штампање икона;
  • да помаже црквено појање, издавање књига црквеног појања, снимање и издавање аудио, видео и фоно-касета, и да помаже другу издавачку делатност Српске православне цркве.

Дјелатност

Издавачки фонд је од октобра 2007. организован као пословни систем Архиепископије београдско-карловачке подијељен на издавачки, графички, трговачки и медијско-мисионарски сектор.2)

У оквиру издавачке дјелатности покренуто је више пројеката: Сабрана дела патријарха Павла,3) Монографија „Слово љубве“, Манастири и цркве Архиепископије београдско-карловачке (у два тома) и издања из области црквеног појања. У оквиру графичког сектора запажену улогу врши Штампарија Српске патријаршије. Она је већ два пута била добитник награде „Златни печат“ која се додјељује на Међународном сајму графичке и папирне индустрије ГРАФИМА, који се одржава од 1979. године у организацији Београдског сајма књига.4)5) Улога трговачког сектора је да се бави великопродајом која покрива простор цијеле Српске православне цркве, а у малопродајне сврхе отварају се и посебни објекти. У оквиру Издавачког фонда дјелује и радио Архиепископије београдско-карловачке под називом „Слово љубве“.6)

Издавачки фонд излаже своја дјела на Београдском сајму књига, а у организацији Штампарије СПЦ организује се Божићни сајам и други пројекти са мисионарским садржајима.

Сродни чланци

Спољне везе


Izdavački fond Srpske pravoslavne crkve
Izdavacki fond Srpske pravoslavne crkve

издавачки_фонд_српске_православне_цркве.txt · Последњи пут мењано: 2021/06/26 14:37