Корисничке алатке

Алатке сајта


калистрат_из_афидне

Калистрат из Афидне

Калистрат из Афидне (грч. Καλλιστράτος) (до 355. пре Христа), атински политичар, војсковођа и оратор.1)

Први походи

Много година залагао се за хармоничне односе са Спартом. Сматрао је да Атини прети већа опасност од Тебе, него од Спарте. Спартанац Сфодрија покушао је 378. пре Христа да освоји Пиреј. У то време Атина је била у миру са Спартом. Атињани су очекивали да Спарта казни Сфодрију, као што су они казнили Атињане, који су помагали Пелопиду да изврши преврат у Теби. Пошто се то није десило значило је да ужива подршку од највиших кругова у Спарти. Због тога је Атина 378. пре Христа ушла у рат са Спартом2) и у савез са Тебом. Атињани су као заповеднике у рату одредили Калистрата, Хабрију и Тимотеја.3)

Оптужује Тимотеја

Ипак Калистрат опет с времемна на време заступа спартанске интересе. Када су Атињани 373. пре Христа послали Тимотеја да помогне опседнутој Коркири Тимотеј је много каснио јер је сакупљао новац и посаду. Калистрат и Ификрат су тада оптужили Тимотеја, који је био најактивнији у рату са Спартом. Пре Тимотејевог суђења током 373. пре Христа Каликрат је именован за заповедника, заједно са Ификратом и Хабријом, а требали су да иду на Коркиру.

Мировни споразум

На мировним преговорима између Атине, Спарте и Тебе 371. пре Христа Калистрат се залагао да се Спарта и Атина уједине и да обуздају Тебу, која се уздигла на ниво силе, која је угрожавала и Атину и Спарту.4) Нагласио је да ако Спарта и Атине склопе мировни споразум, да се том споразуму нико у Грчкој неће моћи супроставити.5) Залагао се да Атина и Спарта признају једна другој право на сферу утицаја. Био је један од твораца мировног споразума између Атине и Спарте 371. пре Христа. По том споразуму признавала се атинска хегемонија на мору и спартанска хегемонија на копну. Главни принцип Калијиног мира била је независност градова у Грчкој. Епаминонда је најпре потписао мировни споразум као представник Тебе, али није се сложио са принципом независности градова у Беотији, па је Агесилај II тај спор искористио као изговор за уклањање Тебанаца из мировног уговора и Теби је онда објавио рат.6)

Наговара Атину да помогне Спарту

Након битке код Леуктре 371. пре Христа Теба је постала хегемонистичка сила, која је своју хегемонију раширила по централној Грчкој, а онда је 370. пре Христа Епаминонда извршио инвазију Пелопонеза, где је помогао свим спартанским непријатељима. Помогао је Аркадијском савезу и одвајању Месеније и њених хелота од Спарте. Спарта је била економски и војно обогаљена. Калистрат је тада наговорио Атињане да стану на страну Спарте, да је спасе и да јој и војно помогну.7) Атина се осећала изолованом, изгубила је многе савезнике, укључујући и веома важну Еубеју, која је прешла на страну Тебе. Атини је одговарало да се поново успостави равнотежа снага. Атињани су послушали Калистрата, па су 369. пре Христа послали Ификрата у Аркадију. Међутим Ификрат се није усудио да се сукоби са Епаминондином војском.

Суђење

Калистрат је саветовао Тебанце да привремено зауму Ороп, али пошто су Тебанци 361. пре Христа одбијали да врате Ороп Калистрат је био оптужен. Није му помогла ни величанствена обрана, када је показао такву ораторску вештину да је Демостен био импресиониран толико да је одлучио да студира ораторство. Био је осуђен на смрт. Побегао је у Метон у Македонији, где га је примио македонски краљ Пердика III.

Смрт

Са групом колониста са Тасоса основао је Кренид. Када је Филип II Македонски заузео то подручје Калистрат се преселио у Бизантиј. Када се 355. вратио у Атину надао се да ће му опростити ранију казну, али погубили су га.

Литература


Kalistrat iz Afidne

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3)
Диодор са Сицилије 15.29
4) , 5)
Buckler стр. 282
6)
Плутарх, Агесилај 28
7)
Buckler стр. 310
калистрат_из_афидне.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/08 14:09