Корисничке алатке

Алатке сајта


квинт_цецилије_метел_кретик

Квинт Цецилије Метел Кретик

Квинт Цецилије Метел Кретик или Квинт Цецилије Метел Критски (лат. Quintus Caecilius Metellus Creticus) (око 135. пре Христа — око 55. пре Христа), римски војсковођа и политичар позне Републике. Током трогодишњега ратовања 65. пре Христа покорио је Крит, који је био веома важна пиратска база.1)

Породица

Деда му је био Квинт Цецилије Метел Македонац, а отац Гај Цецилије Метел Капрарије. Метел Кретик је имао два брата Луција Цецилија Метела, конзула 68. пре Христа и Марка Цецилија Метела, претора 69. пре Христа. Кретикова сестра Цецилија Метела била је супруга Гаја Вера, злогласнога намесника Сицилије 73—71. пре Христа. Кретикова ћерка Цецилија Метела удала се за Марка Лицинија Краса Млађега.

Веров процес

Био је истакнути члан странке оптимата. Изабран је за претора око 73. пре Христа. Цицерон је 70. пре Христа оптужио Гаја Вера за изнуђивање и корупцију на Сицилији. Кретикова сестра Цецилија Метела била је удана за Гаја Вера. Због тога су Метели помагали Вера за време судскога поступка. Тројица браћа Метела су се жестоко заузели и помагали су Вера. Главни Веров бранилац био је Квинт Хортензије Хортал, који је заједно са Метелом Кретиком требао да буде конзул за 69. пре Христа. Осим тога још један од Метела је требао да буде урбани претор за 69. пре Христа, па су због тога Метели настојали да се суђење одгоди до 69. пре Христа. Међутим Вер је на крају ипак морао да оде у егзил.

Критски рат

Квинт Цецилије Метел Кретик је изабран за конзула 69. пре Христа заједно са Квинтом Хортензијем Хорталом. Марко Антоније Кретик је први добио неограничено заповедништво у рату против пирата. На Криту је изгубио много бродова и доживео је тежак пораз.2)3) Са пиратима је склопио понижавајући мир, кога је Сенат одбио да ратифицира. Сенат је од Крићана тражио да предају Ластена и пиратске бродове и да плате 4.000 таланата ратне штете.4) Пошто се Крићани нису са тим сложили Метелу Кретику је онда као конзулу поверен Крит као провинција и задатак да са њима води рат.5) Изгледа да је у рат кренуо као проконзул 68. пре Христа. Након трогодишњега рата Цецилије Метел је успео да покори цели Крит.6)7) На Криту се Метел Критик борио против критске војске од 24.000 војника, који су били под командом Панара и Ластена.8) Критска лаконаоружана војска је брзим маневрима, издржљивошћу и веома способним критским стрелцима задавала велике невоље римској војсци.9) Метел је победио Ластена код Кидоније, а Панар му је предао Кидонију кад му је омогућен безбедан излазак из града.10) Ластен је побегао до Кнососа, али и тај град је Метел заузео након опсаде.

Помпеј се меша

Крићански пирати су се нашли у веома тешкој ситуацији, па су тада позивали Помпеја Великога нудећи да се њему предају.11)12) Пирати су сазнали да је Помпеј много блажи од Метела Кретика након предаје. Помпеј је у то време према Габинијевом закону имао неограничена овлаштења да води рат са пиратима на целом Средоземном мору. Цецилије Метел Кретик није признавао Помпеју да интервенише.13) Помпеј је у то време био заузет ратом на другим местима, па је на Крит послао свога легата Луција Октавија, који је једно време помагао пиратима.14) Међутим пошто је Метел и даље био успешан у рату са критским пиратима Помпеј је послао Луција Корнелија Сисену, који је на Крит дошао са војском из Грчке.15) Међутим Сисена се брзо по доласку на Крит разболио и умро, а његову војску је преузео Луције Октавије.16)

Крит постаје римска провинција

Октавије би понегде са војском помагао пиратима, али Метел Кретик је на крају победио пирате и заузео и покорио цело острво.17) Крит је тако 65. пре Христа постао римска провинција. Метел је заробио главне вође пирата Панара и Ластена, али њих је Помпеј уз помоћ њему склоних народних трибуна узео за свој тријумф.18) По повратку у Рим Помпејеве присташе су успевале разним сплеткама да спрече да се Метелу Кретику изгласа тријумф.19) Ипак на крају му је 62. пре Христа изгласан тријумф и поред тога добио је надимак Кретик.20)21)

Стални Помпејев непријатељ

Метел Кретик је након свега тога остао велики Помпејев непријатељ. Заједно са својом браћом и рођацима користио је свој утицај да би спречио да Сенат изгласа ратификацију Помпејеве реорганизације Истока. Од око 73. пре Христа до смрти био је понтифик. Током 60. пре Христа био је заједно са Лентулом и Луцијем Флаком у изасланству у Галији са циљем да спрече да се друга галаска племена придруже Хедуанцима. Умро је око 55. пре Христа.

Литература


Kvint Cecilije Metel Kretik

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Ливије Периохе 97
3)
Флор 1.42
4)
Апијан Сиц. Рат. 8
5) , 10) , 11)
Апијан Сиц. Рат. 9
6) , 20)
Еутропије 6.11
7) , 8) , 9)
Патеркул 2.34
12) , 13) , 14)
Плутарх Помпеј 29
15)
Касије Дион 36.18
16) , 17) , 18)
Касије Дион 36.19
19)
Салуст Катилинина завера 30
21)
Апијан Сиц. Рат. 10
квинт_цецилије_метел_кретик.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/04 22:43