Корисничке алатке

Алатке сајта


марко_антоније_кретик

Марко Антоније Кретик

Марко Антоније Кретик (лат. Marcus Antonius Creticus) (око 115—71. пре Христа), римски војсковођа и политичар, познат као отац Марка Антонија. Током 74. пре Христа поверено му је као претору неограничено заповедништво и задатак да очисти Средоземно море од пирата. Вишегодишњи напори окончали су се његовим тешким поразом од пирата на Криту.1)

Фамилија

Син је Марка Антонија Оратора и брат Гаја Антонија Хибрида. Прва жена Марка Антонија Кретика била је Нумиторија из Фрегела. Кретик се други пут оженио Јулијом Антонијом, ћерком конзула Луција Јулија Цезара и рођаком Јулија Цезара.2) Кретик је са Јулијом имао неколико три сина чувенога Марка Антонија, Гаја Антонија и Луција Антонија. Поред тога имао је ћерку Антонију Кретику, али није познато из кога од два брака.

Карактеристике

Према већини извора Антоније Кретик је описан као некомпетентан и похлепан. Плутарх га описује као љубазнога, поштенога и дарежљивога човека, али без некога угледа.3) Био је дарежљив, иако није имао довољно имовине.4) С друге стране био је похлепан на државни новац. Положај је стекао захваљујући породичном престижу и везама, али показао се као неспособан за војно и волитичко вођство.5)

Рат против пирата

Именован је 74. пре Христа за претора. Захваљујући заузимању Марка Аурелија Коте и Публија Корнелија Цетега Сенат му је поверио задатак да командује флотом и да очисти Медитеран од пирата.6) Поверили су му неограничено заповедништво (imperium infinitum) без временскога ограничења.7) Помпеј је седам година касније добио слично заповедништво и задатак. Операције против пирата требале су да доприносе римским операцијама за време Трећега митридатовога рата, који је почео 74. пре Христа. Међутим Марко Антоније Кретик се није показао дорастао задатку, који му је поверен.8) Након окончања мандата претора наставио је рат са пиратима као проконзул 73-71. пре Христа тражећи од Сицилије, Грчке, Бизантија и других клијентских ентитета да дају много бродова и средстава.9) Показало се да Марко Антоније Кретик ратује без тактике и стратегије. Најпре је покушао да очисти пирате на обалама Хиспаније (Шпаније), а након тога на Криту, да би тек онда кренуо на главна пиратска упоришта у Киликији.10) На Криту је изгубио много бродова и доживео је тежак пораз.11)12)

Понижавајући мир и смрт

Поход се окончао великим неуспехом, а Марко Антоније је морао са пиратима да преговара о понижавајућем миру, кога је Сенат касније одбио да ратифицира.13) Умро је на Криту 71. пре Христа, па је постхумно зарадио подругљиви надимак Кретик.

Литература


Marko Antonije Kretik

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 4)
Плутарх Антоније 2
3)
Плутарх Антоније 1
5) , 7) , 8) , 9) , 10)
Huzar стр. 15
6)
Патеркул 2.31
11)
Ливије Периохе 97
12)
Флор 1.42
13)
Huzar стр. 16
марко_антоније_кретик.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/04 23:03