Корисничке алатке

Алатке сајта


гај_антоније_хибрид

Гај Антоније Хибрид

Гај Антоније Хибрида (лат. Gaius Antonius Hybrida), римски политичар и војсковођа из периода позне Римске републике. Надимак Хибрида, што значи полузвер, добио је због пљачки и мучења локалнога становништва у Грчкој. Више пута био је тужен и једном протеран због злоупотребе свога положаја током више боравака у Грчкој. Иако је био у извесној вези са Каталином као конзул 63. пре Христа учествовао је у обрачуну са Каталинином војском.1)

Рани живот

Син је Марка Антонија Оратора и брат Марка Антонија Кретика. Стриц је чувенога тријумвира Марка Антонија, као и његове браће Гаја Антонија и Луција Антонија. Војну каријеру започео је као заповедник коњице и легат у Сулиној војсци за време Првога митридатовога рата. По повратку Суле у Рим остао је у Грчкој са једном јединицом коњице.

Хибрида (полузвер)

У Грчкој се истицао пљачком, мучењем и сакаћењем локалнога становништва, па је због тога добио надимак Хибрида, што значи полузвер. Острво Кефаленије је држао под чврстом руком готово као свој прибватни посед.2) Користио је свој положај и коњицу да би се што више обогатио.3) Вратио се богат у Рим. Цезар је због тога 76. пре Христа оптужио Гаја Антонија.4) Најпре је био осуђен, али онда се обратио народним трибунима, који су улагањем вета спречавали суђење, које се окончало без пресуде.5) Антоније је умакао. Међутим цензори су га 70. пре Христа скинули са листе сенатора због понашања у Грчкој и због великога дуга.6) Поново су га вратили на листу 68. пре Христа.7) Тада је изабрали за народнога трибуна, а за претора је изабран 66. пре Христа.8) Током 65. пре Христа учествовао је у Помпејевим освајањима, а 64. пре Христа се из Каподокије вратио у Рим.

Катилинина завера

Кандидовао се за конзула заједно са Катилином уз подршку Цезара и Краса.9) Најављивали су реформе. Међутим Катилина није изабран за конзула. Гај Антоније је забран за конзула 63. пре Христа заједно са Цицероном.10) Гај Антоније је изгледа био упознат са Катилинином завером и да је због дугова био спреман да им се придружи.11) Цицерон је онда да би придобио Гаја Антонија њему препустио своју провинцију Македонију.12) Од тада Антоније је био везан за Цицерона,13) јер је Македонија као провинција омогућавала бољу пљачку. Након откривања Каталинине завере Цицерон је у Риму похватао заверенике, а Каталина је за то време са војском чекао ван Рима. На њега је са војском кренуо Гај Антоније, па је Катилина умакао преко брда, настојећи да избегне битку.14) Катилина се надао да ће завереници да успеју са превратом у Риму, а када је сазнао да је завера откривена побегао је у Етрурију, настојећи да се домогне Цисалпинске Галије.15) Међутим Квинт Цецилије Метел Целер је спречио његов пролаз у Галију, па је Катилина морао да се суочава са војском Гаја Антонија.16) Према Касије Диону Катилина је могао да бира да ли да крене на мању Целерову или на већу војску Гаја Антонија и кренуо је према војсци Гаја Антонија јер се надао да ће му Антоније попустити.17) Међутим Гај Антоније није намеравао да му попусти. Пред саму битку са Катилином Гај Антоније је због болесних ногу заповедништво препустио Марку Петреју, који се успешно обрачунао са Катилином и његовом војском.18) Према Касије Диону Гај Антоније се претварао да је болестан јер се бојао да би у супротном током битке Каталина могао да ода неке њихове тајне.19)

Проконзул у Македонији

Гај Антоније је био проконзул у Македонији током 62. пре Христа. Он се надао да ће лаким победама над Дарданцима и Скитима да стекне славу. Поново је пљачкао уздуж и пореко, али са друге стране показао се као веома лош војсковођа, који је нанио много штете римским савезницима и поданицима.20) Више пута дозволио је да буде поражен од Дарданаца и Скита, а онда би се кукавички повукао остављајући савезнике на немилост непријатељу.21) Међутим изазвао је велико незадовољство у Македонији, па га је Сенат морао повући.

Процес Гају Антонију

Марко Целије Руф је на препоруку Цезара и Помпеја током 59. пре Христа оптужио за подмићивање и издају Гаја Антонија Хибрида, који се у то време управо вратио из Македоније, којом је као проконзул управљао од 62. до 61. пре Христа. Тај процес је постао славан, јер је Цицерон бранио Гаја Антонија. Оптужен је због учешћа у Каталининој завери, али по тој тачки је ослобођен. Међутим досуђено је да је крив због акција у Грчкој и Македонији.22) Ни Цицерон није успео да га спаси. Гај Антоније био протеран из Рима у Кефалонију у Грчкој.23)

Повратак из егзила

Цезар га је 45. пре Христа позвао из егзила, тако да је поново постао сенатор. Током 42. пре Христа именован је за цензора у време када је Марко Антоније владао Римом. После 42. пре Христа о њему више нема помена у изворима.24) Имао је две ћерке:

  • Антонија Хибрида Старија, која је била удана за Луција Гала Канинија
  • Антонија Хибрида Млађа, која је била друга супруга блискога рођака Марка Антонија

Литература


Gaj Antonije Hibrid

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 6) , 8)
Huzar стр. 16
4)
Плутарх Цезар 4
5) , 7)
Goldsworthy стр. 74
9) , 13)
Huzar стр. 18
10)
Касије Дион 37.10
11) , 12)
Плутарх Цицерон 12
14)
Салуст Катилинина зав. 56
15) , 16)
Салуст Катилинина зав. 57
17) , 19)
Касије Дион 37.39
18)
Салустије Каталинина завера 59
20) , 21)
Касије Дион 38.10
22) , 23) , 24)
Huzar стр. 19
гај_антоније_хибрид.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/04 23:04