Корисничке алатке

Алатке сајта


компер_свифт_cla.7

Компер свифт CLA.7

Компер свифт CLA.7 (енгл. Comper Swift CLA.7), енглески једномоторни, једноседи, висококрилни лаки авион, који се користио као спортски авион, између два светска рата.

Пројектовање и развој

Николас Компер (енг. Nicholas Comper) пилот поручник напустио је марта месеца 1929. године сигурну службу у РАФ-у и оснавао властиту фирму за пројектовање и производњу авиона Comper Aircraft Company.

У току пословања фирме 1929 до 1934. године конструисано је и произведено неколико авиона а најуспешнији је био Компер свифт мали лаки једномоторни висококрилац потпуно дрвене конструкције.

Технички опис

У авионе Компер Свифт CLA.7 су уграђивани мотори који су побројани у поглављу Варијанте авиона Компер Свифт CLA.7 са снагам од 30 kW до 97 kW. Труп авиона је био потпуно направљен од дрвета како носећа конструкција тако и оплата од шперплоче. Предњи део авиона (до прве кабине) је био обложен делом са алуминијумским лимом. Носећа конструкција крила је била од дрвета са две рамењаче, а облога је била од импрегнираног платна. Крила су са обе стране била подупрта упорницама у облику латиничног слова V. Крила су била правоугаононог облика са заобљеним крајевима. Нападна ивица крила је била управна на осу авиона. Крила су се веома лако могла склопити ка трупу у циљу транспорта или паркирања авиона у хангар. Стајни трап је био класичан фиксан са независним гуменим точковима ниског притиска који су толерисали неравне полетно слетне стазе. У вертикалним носачима стајног трапа били су уграђени амортизери. На крају репа авиона налазила се еластична дрљача као трећа ослона тачка авиона.

Варијанте авиона

Авиони Компер Свифт CLA.7 се међусобно разликују само према уграђеним моторима:

 • ABC Scorpion — авион са уграђеним боксер мотором ABC Scorpion снаге 30 kW.
 • Salmson AD 9 — авион са уграђеним радијалним мотором Salmson AD 9 снаге 37 kW.
 • Pobjoy R — авион са уграђеним радијалним мотором Pobjoy R снаге 56 kW.
 • de Havilland Gipsy — авион са уграђеним линијским мотором Gipsy снаге 89 kW.
 • de Havilland Gipsy Major III — авион са уграђеним линијским мотором Gipsy Major III снаге 97 kW.

Земље корисници

 • Аргентина
 • Аустралија
 • Француска
 • Краљевина Југославија
 • Шпанијa
 • Уједињено Краљевство
 • Сједињене Америчке Државе

Оперативно коришћење

Укупно је произведено 45 примерака ових авиона који су служили за такмичења, спортско летење и тренажу пилота. У току другог светског рата постоје подаци за 4 авиона које је РАФ користио за време рата. Они су служили при борбеним јединицама као авиони за везу.

У Југославији

Слованачки индустријалац и заљубљеник у ваздухопловство, уједно и председник Обласног одбора Аеро клуба из Љубљане Радо Хрибар је августа месеца 1935. године купио у Великој Британији један половни (година производње 1932.) лаки спортски авион једносед Компер свифт CLA.7, регистарских ознака G-ABZZ. Авион је долетео из Велике Британије 12 августа и једно време летео под британском регистрацијом.

Незадовоњни величином авиона браћа Хрибар се овај авион у пролеће 1936. године продали пилоту др. С.Рапеу. Авион је регистрован августа 1936. године и добио је југослвенске ознаке YU-PDS а као власници овог авиона су се у регистру водили Р.Хрибар и др С.Рапе.

Авион је коришћен све до 19.03.1939. када је на љубљанском аеродрому дошло до несреће у којој је авион тотално уништен. Непосредно после полетања авиона Компер свифт CLA.7 регистарског броја YU-PDS, дошло је до пада авиона са 10 до 15 метара највероватније због превлачења. При удару у земљу авион је уништен, а пилот Алојз Подобник, који је био и клупски механичар је тешко повређен, пренет је у болницу где је после четири месеца преминуо од задобијених повреда приликом пада, а авион је расходован и брисан из југословенског регистра.

Сачувани примерци

Процењује се да је широм света сачувано у комплету или деловима око 8 примерака овог авиона и једна реплика која је у летном стању и учествује на разним аеромитинзима широм света.

Сродни чланци

Литература

 1. Крунић Чедомир; Цивилно ваздухопловство Краљевине Југославије, Књига 2, Аутор, Београд, 2013, ISBN 978-86-901623-4-5
 2. О. Петровић; Цивилни аероплани Краљевине СХС/Југославије 1925 до 1941, Лет 1. Београд, 2004.

Спољне везе

компер_свифт_cla.7.txt · Последњи пут мењано: 2018/10/15 22:30